Artėjant savivaldos ir prezidento rinkimams negausiai parlamente atstovaujamai Lietuvos centro sąjungai (LCS) ekspremjeras liberaldemokratų lyderis Rolandas Paksas siūlo politinius mainus. "Lietuvos žinių" duomenimis, liberaldemokratai norėtų, kad centristai atsisakytų kandidatu į prezidentus kelti savo lyderį Kęstutį Glavecką. Už tai centristams žadama atsimokėti vietomis savivaldybėse.

Populiarumo viršūnėn kopiantis Lietuvos liberalų demokratų partijos (LLDP) pirmininkas Paksas siūlo centristui Glaveckui geriau pagalvoti apie naudą partijai per savivaldos rinkimus, nei bergždžiai konkuruoti prezidento rinkimuose. Viešosios nuomonės tyrimų kompanijos "Baltijos tyrimai" duomenimis, prieš kelias savaites varžytuvėse dėl šalies vadovo posto Paksas buvo ketvirtas, o Glaveckas - tik aštuntas.

Slėpė

Savaitgalį centristų vasaros šventėje lankęsis Paksas viešai prakalbo apie norus bendradarbiauti. Liberaldemokratai siūlosi pakeisti ilgamečius LCS strateginius partnerius liberalus. Tačiau ne kartą partijas keitęs ekspremjeras su centristais rimtą kalbą sako pradėsiąs tik tada, jei šie tarsis dėl visų jo pateiktų siūlymų.

Paksas LŽ teigė, jog bendri sąrašai savivaldos rinkimuose - viena iš penkių centristams siūlomų sąlygų. "Derybų kol kas nėra. Jos galėtų prasidėti, jei matytume norą kalbėti apie visus pasiūlymus", - pareiškė liberaldemokratas. Jis griežtai atsisakė nurodyti, dėl ko dar norėtų tartis su centristais.

Paketas

Kaip LŽ vakar pareiškė LLDP vicepirmininkas ir Seimo narys Henrikas Žukauskas, centristams siūloma sutarti dėl bendrų sąrašų ne tik per savivaldybių, bet ir Seimo rinkimus. "Aišku, pirmojoje vietoje yra prezidento rinkimai", - sakė politikas, paprašytas pakomentuoti, kurios iš būsimų derybų pozicijų svarbiausios. Anot Žukausko, LLDP norėtų, kad LCS paremtų jų lyderį jau per pirmąjį šalies vadovo rinkimų turą.

"Pagalvokit, kas geriau - nesėkmingai dalyvauti prezidento rinkimuose ar laimėti 6-7 savivaldybių kontrolę", - dėstė argumentus liberaldemokratas. Jis pripažino, jog tiek sudarant bendrus sąrašus, tiek nesudarant jų, centristams taip pat siūloma kurti bendras koalicijas po rinkimų savivaldybėse, o vėliau - Seime. "Kalbame ir apie bendrą frakciją parlamente. Dabar visi išsimėtę po kelis. Tai nerimta", - LLDP sąlygas centristams vardijo Žukauskas.