Visoje Lietuvoje oro temperatūra panaši – apie 23 laipsnius šilumos. Tiesa, pasak sinoptiko Vytauto Sakalausko, pajūryje orai gali būti vėsesni, kadangi viskas priklauso nuo vėjo krypties.

„Jeigu papūstų Vakaris, tai Klaipėdoje būtų vėsiau, o Nidoje – šilta. Jeigu rytų vėjas pakrypsta, tuomet Nidoje truputį vėsiau. Taigi, [oras] prie jūros yra dviem arba trim laipsniais vėsesnis“, – aiškino sinoptikas.

Paklaustas, kaip ilgai tokie šilti rugsėjo orai tęsis, V. Sakalauskas priminė, kad savaitės pradžioje lietingi orai pasitraukė, o kartu į Vakarus nukeliavo ir debesų juosta.

„Taigi, dangus mažai debesuotas, o juos lemia besiformuojantys aukšto atmosferos slėgio sūkurys, kuris ir toliau visą šią savaitę lems Lietuvos orus. Taigi, orai labai mažai keisis, todėl ir antradienį, ir trečiadienį, ir ketvirtadienį, kaip sakiau, orus lems anticiklonas, padangė bus mažai debesuota, <...> vėjas bus silpnas, temperatūra irgi bus pakankamai aukšta kaip šiam metų laikui.

Naktimis bus 9-14 arba 8-13 laipsnių šilumos. Kaip minėjau, priklausomai nuo vėjo, truputėlį skirsis Kuršių Nerijoje. Ten bus šiltesnės naktys, nes Kuršių Neriją supa dar įšilę vandenys, <...>, todėl ten naktimis gali būti 15-17 arba 14-16 laipsnių šilumos.

Dienos bus saulėtos, šiltos: antradienį bus 22-27 arba 21-26 laipsniai šilumos ir tokia panaši temperatūra išsilaikys pirmoje savaitės pusėje“, – prognozavo V. Sakalauskas.

Pasak sinoptiko, orai tikrai puikūs – ir galima ne tik bulves kasti, bet ir pramogauti lauke. Paklaustas, kada būtų galima tikėtis lietaus, V. Sakalauskas aiškino, kad kol kas to nesulauksime.

„Kaip ir sakiau, orus lems sausas anticiklonas, todėl iki savaitės pabaigos lietaus nenumatoma. Kaip jau minėjau, naktys pirmoje savaitės pusėje bus 8-13 arba 9-14 laipsnių šilumos, bet į savaitės pabaigą vėjas pakryps iš šiaurės, todėl bus truputėlį žemesnė temperatūra.

Penktadienį ir šeštadienį bus 7-12 laipsnių šilumos arba net 6-11 laipsnių šilumos. Aišku, vėl išsiskirs Kuršių Nerija.

Dienomis vėl bus 21-25 laipsniai šilumos, todėl savaitgalį bus vienu ar kitu laipsniu vėsiau, bet lietaus nesitikėkime“, – akcentavo jis.

Nors savaitgalį daugelį Europos valstybių nuplovė smarkios liūtys, bet, V. Sakalausko teigimu, tokios stichijos Lietuvai neprognozuoja.

„Ką pastebėjome, tai ten kelias dienas keliavo virtinė ciklonų, taip pat žemo atmosferos slėgio sūkurių ir jie labai dosniai dalino tą lietų. Bet ir ten jau lietūs po truputį traukiasi, jų bus mažiau, o Lietuvoje šeimininkauja anticiklonas.“