Kam reikalingas karjeros specialistas

Šios srities specialistų patarimai dažniausiai tampa reikalingi artėjant individualaus ugdymo plano, brandos egzaminų ar studijų pasirinkimo metui. „Karjeros specialistas, matydamas jauną žmogų, kalbėdamas su juo, išsiaiškindamas jo asmenines savybes, pažintinius gebėjimus ir interesus, gali rekomenduoti atkreipti dėmesį į vieną ar kitą studijų programą“, – pastebi D. Šilienė.

Karjeros konsultantė atkreipia dėmesį į jaunų žmonių sąmoningumą. Abiturientai ir jaunesnių klasių moksleiviai vis labiau domisi darbo rinkos tendencijomis. Tačiau rinkdamiesi ateities profesiją jie atsižvelgia į tai, kas jiems būtų įdomu ir kur galėtų realizuoti savo gebėjimus, tik tuomet domisi karjeros perspektyvomis. „Pirmiausia yra svarbu įsivardinti tai, ką aš moku, tai ką galiu ir tik tuomet žiūrėti, kas yra rinkoje, nes per ketverius studijų metus situacija gali pasikeisti“, – teigia specialistė.

Populiariausios studijų kryptys

Populiariausios studijų kryptys pastaraisiais metais išlieka tos pačios: medicina, psichologija, ekonomika, kūrybos komunikacijos ir informacinės technologijos. Tačiau jaunuoliai vis dažniau renkasi platesnes studijų programas, kurios siūlo daugiau praktinės veiklos. „Šiais metais neturiu nei vieno jauno žmogaus, kuris rinktųsi teisę, bet yra tų, kurie renkasi verslą ir teisę. Neturiu nei vieno jauno žmogaus, kuris rinktųsi žurnalistiką, bet yra labai daug, kurie renkasi komunikaciją.

Neturiu nei vieno jaunuolio, kuris rinktųsi architektūrą, bet renkasi multimedijų dizainą ar produkto dizainą“, – dalijasi karjeros specialistė.

D. Šilienė

Šiuo metu vis populiaresnės tampa globalios rinkodaros, kiekybinės ekonomikos, programų sistemų, ekonomikos ir politikos, komunikacijos ir skaitmeninės rinkodaros, verslo ir informacijos vadybos, ekonomikos inžinerijos, duomenų mokslo, kūrybiško verslo ir inovacijų dizaino studijų programos. Taip pat vis labiau populiarėja farmacijos, aviacijos inžinerijos, nanobiologijos, genetikos ir pedagogikos studijos.

Ateities darbo rinkoje, anot D. Šilienės, gali prireiks bendravimo ir bendradarbiavimo, kritinio mąstymo, kūrybingumo kompetencijų, gebėjimo prisitaikyti bei komunikuoti. „Tai yra pagrindinės kompetencijos, kurių reikėjo ir prieš 10 metų, ir panašu, kaip sako mokslininkai, reikės ir ateityje“, – teigia specialistė.

D. Šilienė pastebi, kad jauni žmonės nebijo rinktis ir kiekvienais metais atsirandančių naujų studijų krypčių. Pasak jos, naujos galimybės ir patrauklūs pavadinimai kelia jaunuoliams susižavėjimą. Siekiant susipažinti su naujomis studijų programomis karjeros specialistė rekomenduoja kreiptis į šių studijų ambasadorius arba mokymo įstaigų karjeros centrus.

Vis dažnesniu moksleivių pasirinkimu po vidurinio ugdymo baigimo tampa laisvi metai. Tokį abiturientų pasirinkimą pastaraisiais metais lengviau priima ir tėvai, teigia karjeros specialistė. Ji atkreipia dėmesį, kad anksčiau jaunuoliai laisvu laikotarpiu norėdavo pailsėti, tačiau dabar aiškiai žino, ką per juos norėtų veikti. „Nemažai jaunuolių sako: turiu planą A, planą B, o planas C – arba kariuomenė, arba laisvi metai“, – pastebi ji.

Didžiausios abiturientų daromos klaidos

Karjeros konsultantė abiturientams, vis dar pildantiems stojimo į aukštąsias mokyklas prašymus, pataria nedaryti skubotų sprendimų.

„Viena didžiausių klaidų – negebėjimas pamatyti savo stipriąsias puses ir polinkius,“ – įspėja ji. Specialistė rekomenduoja nesirinkti to, kas visiškai neatspindi jūsų gebėjimų ir norų, o esant pasimetimui, kreiptis į karjeros konsultantus.

Studentai

„Kita klaida – palikti viską paskutinei minutei, kai atsiranda stresas ir panika“, – priduria ji. Karjeros konsultantė rekomenduoja peržiūrėti norimas studijų programas ir atkreipti dėmesį, kokių dalykų jose reikėtų mokytis. D. Šilienė pabrėžia, kad nuoseklumas yra labai svarbus dalykas.

Priėmimą į aukštąsias mokyklas šiemet sudaro trys etapai: pagrindinis ir du papildomo priėmimo etapai. Pagrindinio priėmimo prašymus stojantieji į bakalauro studijas gali registruoti iki liepos 24 d. 12 val. Šio etapo rezultatai skelbiami liepos 31 d. iki 12 val.