„Nenoriu spekuliuoti. Pats tik šiandien sužinojau, kad kažkas vykdoma iš spaudos užklausų“, – Eltai sakė V. Rupšys, pažymėdamas, kad jam apskritai nėra aišku, dėl ko tyrimą vykdo STT.

Kariuomenei vadovavęs generolas tikina, kad bent jau jam viešo dėmesio susilaukusioje odontologinėje procedūroje nėra nieko neskaidraus ar įtartino.

„Man komandiruotės metu skilo dantys, paskui gydytojai nusprendė juos pašalinti, pašalino, tada buvo atliktas nelaimingo atsitikimo darbe tyrimas, pripažinta, kad tai nutiko darbe ir, vadovaujantis visais teisės aktais, nustatytomis tvarkomis, ta karo misijos tarnyba man atliko gydymą“, – sakė V. Rupšys.

„Kaip bet koks pacientas kreipiausi į gydytojus, parašiau tarnybinį pranešimą ministrui, kad tai nutiko man tarnybos metu – pagal nustatytas procedūras yra įpareigota atskira komisija nustatyti, ar tikrai tai buvo (tarnybos metu – ELTA). Buvo nustatyta, kad tikrai. Todėl ir yra teisės aktais numatytas gydymas iš tų lėšų“, – tęsė jis.

Todėl, tvirtino V. Rupšys, savo veiksmuose jis neįžvelgia nieko netinkamo.

„Buvo vienintelis dokumentas, kurį pats pasirašiau – pranešimas ministrui apie įvykį. Daugiau jokio dokumento nerašiau, nepasirašiau, mane nukreipė pas gydytoją, o visi apmokėjimai ir kiek tai kainavo – tik šiandien sužinojau. Ar tai tiesa, ar melas – aš nežinau, kiek tai kainavo, aš net nesidomėjau. Man visa burna yra perplombuota per visą laiką. Ir visą laiką tą darė Karo medicinos tarnyba“, – sakė generolas.

Įtaria, kad istorija gali būti susijusi su vidinėmis kovomis Karo medicinos tarnyboje

V. Rupšys svarstė, kad aptariama istorija gali būti susijusi su vidinėmis kovomis minėtoje Karo medicinos tarnyboje.

„Mano galva, čia yra vidinė kova kažkur Karo medicinos tarnyboje, kas nesusiję tiesiogiai su manimi. Ir vienas kažkas iš objektų buvo, kad net kariuomenės vadui teikia tokią paslaugą. Tiesą pasakius, per metus yra krūvos tokių atvejų, kai yra protezuojama, implantai dedami – nuo šauktinio iki karininko, tikrai. Tada eilinį kartą reikia keisti teisės aktus ir žiūrėti, kas yra ne taip. Šiai dienai, atrodo, visomis tomis teisėmis ir pasinaudojau. O kur buvo klaida, tegul tarnybos ir aiškinasi. Jei išsiaiškins, teisiniu keliu ir eisime“, – apibendrino V. Rupšys.

Teigia padaręs klaidą, nutraukdamas sutartį su sūnumi: buvo pasakyta, kad esu teisus

Generolas leidžia suprasti kad, jis nemato pagrindo svarstyti galimybės grąžinti pinigus už implantus, taip sekant praėjusiais metais viešojoje erdvėje rezonavusios butpinigių istorijos principu.

„Aną sykį padariau klaidą, nutraukdamas sutartį, nes aną sykį tiek teisiškai, tiek tarnybinės etikos prasme, komisija aiškiai nustatė, kad jokio pažeidimo nepadariau. Maža to, buvo pasakyta, kad 100 proc. buvau teisus. Tik, vėl, psichologiniai dalykai – sūnus, bet jis yra atskiras ūkio subjektas, aš tam turėjau visą teisę. Jokio pažeidimo absoliučiai nebuvo. VTEK pirmininkas man aiškiai pasakė – jokio pažeidimo pas mane nebuvo. Tai aš arba kažko nežinau, arba neišmanau, bet manau, kad kas susiję su manimi – čia irgi nėra jokio pažeidimo, jokio“, – Eltai teigė V. Rupšys.

Naujienų portalas Delfi trečiadienį pranešė, kad STT pradėjo ikiteisminį tyrimą kadenciją baigusio Lietuvos kariuomenės vado V. Rupšio atžvilgiu. Pasak portalo, V. Rupšys prieš dvejus metus už kariuomenės lėšas susidėjo dantų implantus.

„Delfi“ duomenimis, pavasarį sulaukusi skundo su jame pateikta informacija apie V. Rupšio dantų implantus, Krašto apsaugos ministerija (KAM) kreipėsi į STT, prašydama įvertinti ir priimti procesinį sprendimą „dėl aplinkybių, susijusių su galimai neteisėtai suteiktomis sveikatos priežiūros paslaugomis“.

Kol kas įtarimai buvusiam kariuomenės vadui pareikšti nėra.

ELTA primena, kad tai ne pirmas kartas kada V. Rupšys susilaukė panašių klausimų. Praėjusiais metais, dar vadovaujant kariuomenei, portalas „15min“ pranešė, jog V. Rupšys iš savo sūnaus Vilniuje nuomojasi butą ir už tai gavo 445 eurų vadinamuosius butpinigius. Viešojoje erdvėje imta diskutuoti, ar generolas nesupainiojo viešų ir privačių interesų.

Žurnalistams V. Rupšys argumentavo, kad nuomojasi butą iš sūnaus, nes Vilniuje gyvena tik darbo dienomis, laikydamasis Lietuvos įstatymų. Vėliau portalui pateiktame kariuomenės atsakyme teigiama, jog V. Rupšys turi teisę nuomotis iš sūnaus, nes Vilniuje ir aplinkiniuose rajonuose nevaldo nekilnojamojo turto.

Po viešojoje erdvėje kilusios skandalo generolas nutarė nutraukti buto nuomos sutartį, tačiau pareiškė, kad nesijaučia padaręs kokią nors moralinę žalą.

Įvertinusi surinktą informaciją apie tuometinio Lietuvos kariuomenės vado būsto nuomą, Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nepradėjo tyrimo dėl galimai supainiotų viešų ir privačių interesų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)