„Toks pareiškimas nėra priimtinas nė vienam valstybės lyderiui - jis panaikina visus galimus tarptautinius santykius tarp Rusijos ir Lietuvos. Į tokį tarptautinio masto storžieviškumą turime atitinkamai atsakyti griežtomis ekonominėmis sankcijomis: nutraukti naftos produkcijos tranzitą ir atšaukti palankų režimą Rusijos rinkose lietuviškoms įmonėms", - pirmadienį naujienų agentūrai „RIA Novosti" pareiškė I. Morozovas.

Deputatas nurodo, kad jeigu vienos iš Europos Sąjungos valstybių vadovė leidžia sau tokius pasisakymus, tai reiškia, kad ir viso regiono pozicija Rusijos atžvilgiu griežtėja.

„Už viso to stovi Vašingtonas, išlaikantis Baltijos valstybių karines pajėgas ir šias įtraukia į NATO vykdomas programas", - priduria politikas.

Visa tai, anot I. Marozovo, reiškia, kad situacija ir toliau gali blogėti dėl JAV ir ES daromo spaudimo ir norų didinti NATO išlaidas. „Tai pagrindinis Vašingtono tikslas", - mano deputatas.

Igoris Morozovas
Jo teigimu, Normandijoje vykęs susitikimas parodė, kad „V. Putino izoliacija nepavyko, Europos lyderiai su juo bendravo, o tai nepatiko Vašingtonui". „Taikydamos tokią agresyvią retoriką per Baltijos šalis JAV spaudžia savo satelitines valstybes", - sakė jis.

Pareigūnas pabrėžia, kad vienas svarbiausių Vašingtono tikslų - dujų tiekimo iš Rusijos į Europos valstybes nutraukimas - taip norima suaktyvinti skalūnų dujų iš Jungtinių Valstijų tiekimą į ES.

Prezidentė D.Grybauskaitė vokiečių laikraščiui „Focus", kurį apžvelgė naujienų agentūra „Reuters", sakė, kad Rusija kitose Baltijos valstybėse siūlė pigesnių dujų mainais į išstojimą iš NATO, primena ELTA.

„Pagal mūsų turimą informaciją, kitose Baltijos šalyse yra buvę Rusijos pasiūlymų sumažinti naftos ar dujų kainą, jeigu šios šalys paliks NATO", - cituojama D. Grybauskaitė.

Prezidentė teigė, kad Rusija nori išlaikyti savo įtaką teritorijose, kurios buvo dalimi Sovietų Sąjungos, ir pridūrė, kad Rusija ypač siekia išlaikyti Baltijos šalis priklausomas ekonomiškai ir energetiškai, ir nori, kad jos būtų „nepatikimos NATO ir ES narės".

Interviu prisiminti kovą buvusios JAV valstybės sekretorės Hillary Clinton ištarti žodžiai, kad Rusijos prezidento V.Putino įsiveržimas į Krymą buvo panašus į Hitlerio veiksmus - prieš Antrąjį pasaulinį karą. Kitą dieną ji patikslino, kad tai nebuvo palyginimas.

Paklausta, ar tokie V. Putino palyginimai su Hitleriu ar Stalinu neperžengia ribų, D. Grybauskaitė interviu atsakė: „V. Putinas naudoja pilietybę kaip pretekstą užkariauti teritoriją karinėmis priemonėmis. Būtent tai darė A. Hitleris ir J. Stalinas. Tokie palyginimai yra vietoje".

Prezidentė sakė, kad Rusijos invazija į Baltijos šalis nėra tikėtina, atsižvelgiant į jų narystę NATO, bet ji kartu pridūrė, kad jos turi būti geriau pasirengusios, kad niekas to net nesvarstytų.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6159)