„Šiandien Vilniuje vykusio incidento aplinkybės kol kas žinomos menkai. Neabejoju, kad aiškėjant detalėms atsiras dešimtys ekspertų ir komentuotojų. Visgi, jau dabar akivaizdu, kad tokie ir panašūs incidentai nėra atsitiktinumas. Veikiau, tai pastarųjų metų politikos, kuria buvo nustekenta šalies policija, pasekmė“, – pranešime spaudai cituojama Lietuvos policijos darbuotojų profesinės sąjungos (LPDPS) pirmininkė Ineta Kursevičienė.

Pasak jos, labai simptomatiška tai, kad ši tragedija Vilniuje įvyko kaip tik tuo metu, kai vyksta teismo procesas dėl vieno iš policijos pareigūnų tarnybinių įgaliojimų viršijimo, kuomet pernai metų žiemą, bandydamas sulaikyti agresyvią moterį, jis buvo priverstas panaudoti ginklą ir ją nušovė.

I. Kursevičienė taip pat pažymi, kad šie įvykiai Vilniuje tik dar kartą įrodo, kokia pavojinga yra policijos pareigūno profesija. Vis dėlto, jos teigimu, tai neatsispindi nei jo darbo užmokestyje, nei socialinėse garantijose.

„Vidutinis policininko darbo užmokestis Lietuvoje šiuo metu yra bent 100 eurų mažesnis nei viešajame sektoriuje dirbančių valstybės tarnautojų atlyginimas ir savo augimo tempais jis nepaveja infliacijos didėjimo skaičių. Nuolatinis balansavimas ant skurdo ribos verčia policininkus ieškotis antro darbo, o po jo kasdien grįžti į tarnybą nepailsėjus nei fiziškai nei psichologiškai. Arba tiesiog palikti tarnybą“, – pabrėžė LPDPS pirmininkė.

LPDPS duomenimis, per 8 šių metų mėnesius tarnybą paliko 426 policijos pareigūnai, 1,6 karto daugiau nei per 2021–2023 metų laikotarpį.

Prognozuojama, jog jei situacija nesikeis, tarnybą gali palikti 40 proc. policininkų.

Policijos atstovas: sostinės centre pašauti pareigūnai rimtų sužalojimų išvengė

Vilniaus centre ketvirtadienį pašauti policijos pareigūnai rimtų sužalojimų išvengė, Eltai sakė Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis.

„Pareigūnų gyvybei pavojaus nėra. Juos išgelbėjo neperšaunamos liemenės. Rimtų sužalojimų pareigūnai išvengė“, – sakė R. Matonis.

Anot jo, policijos generalinis komisaras Renatas Požėla sužeistus pareigūnus aplankė ligoninėje.

Pasak R. Matonio, pareigūnas iš reanimacijos skyriaus perskeltas į paprastą palatą, pareigūnė tikriausiai iš viso nebus gydoma ligoninėje.

Anksčiau skelbta, kad per šaudynes Vilniaus centre policininkui sužalota krūtinė, policininkei – koja.

Abu į incidentą patekę pareigūnai dirba sostinės trečiajame policijos komisariate. Komisariato viršininkas Žydrūnas Rimkevičius teigia, kad 2000 m. gimusi pareigūnę taip pat kliudė kulka. Laimė, sunkių sužalojimų policininkė išvengė. pareigūnei leista šiandien ir rytoj pailsėti nuo tarnybos.

„Nežymiai (sužalota – „Delfi“), ten tik įdrėskimas“, – informavo Ž. Rimkevičius. „Jai pagalba suteikta vietoje“. Paklaustas apie nukentėjusius pareigūnus, viršininkas sakė, kad jie nusiteikę pozityviai.

„Palaikymas iš bendruomenės yra, lyg ir viskas gerai“, – teigė Ž. Rinkevičius.

Pirminiais duomenimis, pareigūnė tarnyboje dirba 1,5 metų, o jos kolega 4–5 metus.

Aiškėja, kad su pareigūnais buvo ir Vilniaus Universiteto Teisės fakulteto IV kurso studentė. „Pirmą krikštą“ patyrusi praktikantė nenukentėjo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)