Visagine, viename trijų kambarių bute, gyvena trys šeimos: Olga ir Jevgenijus su dviem vaikais, Olgos tėvai ir sesuo. Dešimtmetis Andrejus ir ketverių Dominykas turi sunkią negalią – autizmo spektro sutrikimą ir protinį atsilikimą. Kaip feisbuke rašė labdaros ir paramos fondo „Išgirsk mane“ vadovė Eglė Vaitkevičienė, tai yra išvargusi, bet stipri komanda, susitelkusi prieš sunkią likimo rykštę.

Dėl savo negalios Andrejus, būna, garsiai verkia. Tėvai stengiasi, kaip gali, nuraminti, bet tas užtrunka. Kaimynams tas trukdo, jie pradeda stuksenti į radiatorius, tada išsigąsta ir pravirksta ir mažasis.

„Nėra taip, kad jis verktų visą naktį, bet tas užtrunka penkias ar dešimt minučių. Kaimynai kviečia policiją. Policija atvažiuoja, nieko padaryti negali, nes jie parodo pažymėjimus, kad vaikai turi neįgalumą. Tada jie rašo ir mums, ir savivaldybei, ir tarybos nariams, nori, kad ta šeima išsikraustytų“, – pasakojo šeimos socialinė darbuotoja Ingrida Grigorjeva.

Konfliktas yra sunkus visoms pusėms. „Skundai vis eina, šeima nuolat man skambina, verkia, vaikai bijo. Jie supranta, kad trukdo kaimynams, bet padaryti nieko negali. Jie stengiasi raminti“, – kalbėjo I. Grigorjeva.

Padėtų garso izoliacija

Šiuo metu Andrejus nevartoja jokių vaistų, nes, gydytojo vertinimu, jų berniukui nereikia. Šeima vyks dar antros vaikų psichiatro nuomonės į Kauną. Bet, nekalbant apie vaistus, šeimos ir, specialistų nuomone, šioje situacijoje pagelbėtų garso izoliacija.

„Izoliacija labai brangu, – kalbėjo I. Grigorjeva. – Kreipėmės į savivaldybę, parašėme prašymą dėl būsto pritaikymo. Savivaldybė prašymą priėmė, ir pasakė, kad prašymas bus peržiūrėtas kitąmet, kai bus patvirtintas biudžetas“.

Socialinė darbuotoja tikisi, kad savivaldybė padės įrengti garso izoliaciją didžiajame seneliui priklausančio buto kambaryje, bet dar reikia pagalbos ir pritaikant mažąjį kambariuką.

Kaip rašė šeimai paramą rinkti padedančio labdaros ir paramos fondo „Išgirsk mane“ vadovė E. Vaitkevičienė, šeima nuolatos patiria ir institucinį smurtą, vis kviečiami vaikų teisių atstovai, rašomi skundai socialiniams darbuotojams, savivaldybei.

„Visi skėsčioja rankomis, nes tai liga. Sunki, nepatogi ir labai triukšminga. Yra toks senas brolių Coenų filmas „Šioje šalyje nėra vietos senukams“. Mes kalbame apie įtraukųjį ugdymą, integraciją, bet panašu, kad tame name nėra vietos dviems sunkią negalią turintiems vaikams. Nes jie labai nepatogūs kaimynams. Tuo tarpu šeima daro viską, kad jų dienos ir naktys būtų kuo ramesnės. Kantriai rūpinasi, ugdo, ramina. Ir labai atsiprašo tų, kuriems jų vaikai sukelia tiek daug problemų.

Vieno kambario garso izoliacija kainuotų apie 5000 eurų. Aš tikrai atsisakysiu vieno kito mažo malonumo ir prisidėsiu prie Andrejaus ir Dominyko tylos zonos. Kad jų pasaulyje būtų mažiau priekaištų ir piktų žvilgsnių“, – rašė E. Vaitkevičienė.

Pagalbą šeimai gali suteikti kiekvienas. O, kol situacija išsispręs, socialinė darbuotoja labai prašo kaimynų supratimo:

Labdaros ir paramos fondas „Išgirsk mane“

Sąskaitos numeris: LT077300010090930446

Pavedimo paskirtis: „Parama broliams“