Sutartį, kurią Lietuvos Respublikos vardu pasirašė D. Grybauskaitė, ES šalys narės ir Kroatija pasirašė 2011 m. gruodžio 9 d. Briuselyje. Kaip tvirtino užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis, sutartis numato, kad Kroatija taps ES nare nuo 2013 m. liepos 1 d., jei iki tol visos ES šalys ratifikuos šį dokumentą.

Už Įstatymą dėl Belgijos Karalystės, Bulgarijos Respublikos, Čekijos Respublikos, Danijos Karalystės, Vokietijos Federacinės Respublikos, Estijos Respublikos, Airijos, Graikijos Respublikos, Ispanijos Karalystės, Prancūzijos Respublikos, Italijos Respublikos, Kipro Respublikos, Latvijos Respublikos, Lietuvos Respublikos, Liuksemburgo Didžiosios Hercogystės, Vengrijos Respublikos, Maltos Respublikos, Nyderlandų Karalystės, Austrijos Respublikos, Lenkijos Respublikos, Portugalijos Respublikos, Rumunijos, Slovėnijos Respublikos, Slovakijos Respublikos, Suomijos Respublikos, Švedijos Karalystės, Jungtinės Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystės (Europos Sąjungos valstybių narių) ir Kroatijos Respublikos sutarties dėl Kroatijos Respublikos stojimo į Europos Sąjungą ratifikavimo balsavo 87 Seimo nariai, prieš – 2, susilaikė 6 parlamentarai.

Užsienio reikalų ministras A. Ažubalis yra pažymėjęs, kad sutartimi nustatomos Kroatijos Respublikos priėmimo į Europos Sąjungą sąlygos ir pritaikomosios pataisos, kurios turi būti padarytos Europos Sąjungos sutartyje, Sutartyje dėl Europos Sąjungos veikimo ir Europos atominės energijos bendrijos steigimo sutartyje. Sutartį sudaro šie dokumentai: Sutartis dėl Kroatijos Respublikos stojimo į Europos Sąjungą, Aktas dėl Kroatijos Respublikos stojimo sąlygų ir Europos Sąjungos sutarties, Sutarties dėl Europos Sąjungos veikimo bei Europos atominės energijos bendrijos steigimo sutarties pritaikomųjų pataisų, prie jo pridedamas Protokolas dėl tam tikrų priemonių, susijusių su galimu vienkartiniu pagal Jungtinių Tautų bendrosios klimato kaitos konvencijos Kioto protokolą išduodamų nustatytosios normos vienetų perdavimu Kroatijos Respublikai ir susijusia kompensacija, ir Baigiamasis aktas.

Dokumento aiškinamajame rašte teigiama, kad Kroatijai tapus nauja ES nare, tikimasi ekonominės erdvės plėtros ir glaudesnio Kroatijos ir Lietuvos bendradarbiavimo prekybos, turizmo srityje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)