Kaip įstatymo aiškinamajame rašte pabrėžia iniciatoriai, šiuo metu turimuose kariniuose poligonuose treniruojasi tiek Lietuvos, tiek kitų Lietuvoje esančių NATO šalių kariai, tačiau turimų karinių poligonų nepakanka, kad būtų užtikrintas priimančiosios šalies paramos poreikis, rašoma pranešime spaudai.

Įstatymu būtų patvirtintos poligono teritorijos ribos, nustatytos žemės paėmimo procedūros, statinių ir įrenginių įrengimo reikalavimai bei sudarytos teisinės, finansinės ir organizacinės sąlygos, reikalingos poligonui įkurti.

Steigiamo poligono plotas siektų 16 930 ha. Pasak krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko, į poligono teritoriją patenka 48 privačios žemės sklypai ir jie sudaro 2 proc. viso ploto, t. y. apie 350 ha. A. Anušauskas tvirtino, kad likusi ploto dalis, 98 proc., yra valstybinė žemė.

KAM pažymi, kad poligono administracinių ir kariniam rengimui reikalingos infrastruktūros objektų steigimas ir aptarnavimas sukurs iki 100 darbo vietų.

Įstatymo projektu numatoma, kad Saugomų teritorijų įstatymą įgyvendinančios institucijos kartu su projektą įgyvendinančia institucija imsis veiksmų, kad neigiamas poveikis saugomoms vertybėms, kurio neįmanoma išvengti dėl poligono įsteigimo Rūdninkų girios biosferos poligone, statinių statybos ar įrenginių įrengimo, poligono parengimo karinių mokymų ir pratybų veiklai, būtų kompensuojamas įsteigiant lygiavertes saugomas teritorijas kitose vietose.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją