Naują projektą registravo daugiau kaip 30 parlamentarų, daugiausiai valdantieji „valstiečiai“ – partijos lyderis Ramūnas Karbauskis, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovė Agnė Širinskienė, Seimo vicepirmininkas Arvydas Nekrošius bei kiti.

Projektu siūloma įteisinti vadinamąjį kryžminį deklaravimą, kai apie vykdytą lobistinę veiklą privalo deklaruoti ir lobistai, ir su jais bendravę politikai, tarnautojai.

Naują projektą „valstiečiai“ teikia teisėsaugai pranešus apie korupcinę bylą, kurioje su lobistine veikla susijusiais nusikaltimais įtariami dviejų verslo organizacijų vadovai.

Pagal šiuo metu galiojantį Lobistinės veiklos įstatymą, lobistai įpareigoti Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai teikti savo veiklos deklaracijas, tuo metu politikai, tarnautojai neprivalo pranešti apie buvusius susitikimus su lobistais.

Seime jau buvo mėginta priimti naują lobistinės veiklos reguliavimą, bet nesėkmingai.

Teisingumo ministerija buvo parengusi naujos redakcijos Lobistinės veiklos įstatymo projektą, tačiau jis įstrigo Seime praėjusių metų pabaigoje.

„Valstiečiai“ R. Karbauskis ir A. Širinskienė buvo pateikę siūlymą įpareigoti politikus ir savivaldos administracijos vadovus deklaruoti jų atžvilgiu vykdytą lobistinę veiklą, tačiau per priėmimą pritarta Povilo Urbšio pataisai, kad apie buvusį susitikimą su lobistais užtektų pranešti savo įstaigų interneto svetainėse.

Šią pataisą tuomet palaikė ir valdančiųjų, ir opozicinių frakcijų atstovai, ir balsuojant dėl viso įstatymo priėmimo kita dalis politikų nebesiregistravo, tad priimti naują Lobistinės veiklos įstatymo redakciją neužteko balsų.

Apie būtinybę tobulinti Lobistinės veiklos įstatymą imta kalbėti po to, kai teisėsaugos įtarimų sulaukė Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus ir Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Mantas Zalatorius.

Specialiųjų tyrimų tarnybos direktorius Žydrūnas Bartkus žurnalistams sakė, kad šioje byloje įtariami nusikaltimai yra susiję su lobistine veikla.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)