Žemėlapyje – 10 metrų aukštyje išmatuotas maksimalus vėjo greitis (m/s).

Orų žemėlapis

Stipriausi vėjo gūsiai buvo registruoti:

🟠Ventės rage – iki 31 m/s;

🟠Klaipėdos uoste – iki 28 m/s;

🟠Šumske (Vilniaus r.) – iki 28 m/s;

🟡Panevėžyje – iki 26 m/s;

🟡Marijampolėje – iki 25 m/s;

🟡Ukmergėje – iki 24 m/s

🟡Šventojoje – iki 23 m/s

🟠Nidoje prie jūros (24 m aukštyje) – iki 29 m/s;

🟡Klaipėdos meteorologijos stotyje (24 m aukštyje) – iki 25 m/s.

Primename vėjo apibrėžimus 👇

🟡Pavojingas vėjas ≥15 m/s (≥54 km/h)

🟠Stichinis vėjas ≥28 m/s (≥101 km/h)

🔴Katastrofinis (uraganinis) vėjas ≥33 m/s (≥119 km/h)

Daugiausia dėl vėjo pridarytos žalos apie 160 tūkst. klientų lieko be elektros. Rudenį ar žiemą tokie stiprūs vėjai paprastai pridaro mažiau žalos, nes tuomet jie būna be lapų, na o dabar vasara ir visi medžiai su lapais. Be to, šakos nuo drėgmės yra dar labiau pasunkėjusios, todėl dalis medžių (ar jų šakų) neatlaikė papildomo krūvio ir nulūžo ar išvirto.

Gera žinia, kad audra pirmadienio vakarą pamažu ims silpti, o antradienis bus daug ramesnis.

Antradienį, liepos 30 d. protarpiais palis, daugiausia šiaurės rytiniuose, rytiniuose rajonuose. Vėjas šiaurės vakarų 8-13m/s, naktį gūsiai 15-18m/s, dieną gūsiai iki 15 m/s. Naktį 13-15°C, pajūryje 16-18°C, dieną 19-24°C, pietiniam pakraštuke iki 25°C, o vėsiausia pajūryje ir šiaurės rytiniuose, rytiniuose rajonuose.

Trečiadienį, liepos 31-osios naktį be lietaus, rūkai nusidrieks, dieną gali trumpai, nedaug palyti. Vėjas šiaurės vakarų 5-10 m/s, dieną pajūryje 7-12 m/s. Naktį 11-13°C, pajūryje 15-17°C, dieną 21-25°C,vėsiausia pajūryje 18-20°C.

Ketvirtadienį, rugpjūčio 1-osios naktį be lietaus, rūkai nusidrieks, dieną gali trumpai palyti. Vėjas vakarų naktį 4-8m/s, dieną 6-11m/s. Naktį 11-14°C, pajūryje 15-17°C, dieną 22-26°C, pajūryje 19-21°C.

Penktadienį, rugpjūčio 2-osios naktį be ženklesnio lietaus, dieną gali trumpai palyti. Vėjas nepastovus 4-8m/s. Naktį 11-14°C, pajūryje 15-17°C, dieną 22-25°C, pajūryje 19-21°C.

Šeštadienį, rugpjūčio 3 d. be lietaus. Vėjas nepastovus 4-8 m/s. Naktį 12-15°C, dieną 23-26°C.

Sekmadienį, rugpjūčio 4 d. be lietaus. Vėjas nepastovus 4-8 m/s. Naktį 12-15°C, dieną 24-27°C.

Hidrometeorologijos tarnyba tikina PAGD perdavusi duomenis apie artėjančią audrą: buvo informuotos visos institucijos

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba tikina įspėjusi Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo tarnybą (PAGD) dėl į šalį atkeliaujančio stipraus vėjo ir gausių liūčių. Tad kodėl nesuveikė Gyventojų perspėjimo ir informavimo sistema (GPIS) ir departamentas neišsiuntė atitinkamų pranešimų – nepaaiškinama.

„Duomenys tikrai buvo išsiųsti. Buvo apie 10 val. išplatintas pranešimas apie stichinį reiškinį – labai smarkų lietų – ir apie pavojingą reiškinį – smarkų vėją“, – spaudos konferencijos metu kalbėjo Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Prognozių ir perspėjimų skyriaus vedėja Inga Grigorjanc.

„11 valandą dar suorganizavome video konferenciją, kurios metu su atsakingomis už ekstremalias situacijas institucijomis aptarėme situaciją, kur daugiausiai ir ko laukiama, kokie pavojingi reiškiniai numatomi, kaip reaguos upės – aptarėme visą bendrą situaciją. Todėl tikrai buvo informuotos visos reikalingos institucijos“, – pažymėjo ji.

Kaip ELTA pranešė anksčiau, nors sekmadienį Lietuvoje kilo stipri audra, besitęsianti ir pirmadienį, PAGD gyventojams neišsiuntė specialiųjų perspėjimo pranešimų. Departamento atstovė nurodė, jog meteorologai neprognozavo tokių smarkių vėjų ir lietaus, tad ir perspėjimai žmonėms nebuvo išsiųsti.

Hidrometeorologijos tarnybos atstovė teigė, jog tokie atvejai, kai PAGD tinkamai nesureaguoja į pateiktą informaciją, yra reti.

„Yra tikrai pasitaikę istorijoje (atvejų – ELTA), kad nesureaguoja. Bet su kiekvienu reiškiniu taip tikrai nevyksta. Yra dažniausiai reaguojama, laiku sureaguojama, konsultuojamės telefonu“, – dėstė I. Grigorjanc.

„Bet kartais nutinka tokia situacija, kad būna nesureaguojama laiku“, – pridūrė specialistė.

Klausiama, ar tokia situacija galėjo susiklostyti todėl, nes įspėjimai PAGD buvo perduoti savaitgalį, I. Grigorjanc spėlioti nesiėmė.

„Galbūt. To negaliu teigti“, – kalbėjo ji, pažymėdama, jog hidrometeorologijos tarnybos sinoptikai dirba visą parą.

„Kaip kitos institucijos sprendžia savo viduje – reikėtų jų konkrečiai paklausti“, – tepasakė skyriaus vedėja.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)