Dabar tėvai gali rinktis – arba prižiūrėti vaiką metus ir gauti atlyginimo dydžio išmoką, arba dvejus metus ir gauti maždaug dviejų trečdalių atlyginimo dydžio išmoką pirmus metus ir kiek daugia unei trečdalio atlyginimo dydžio išmoką antrus metus.

LNK kalbinti tėvai šiomis sąlygomis patenkinti.

„Daugumoje šalių tu negausi dvejų metų. Mes gyvename Švedijoje, tai metai laiko ir viskas“, – sakė praeivė.

„Tėvystės atostogų irgi nėra, tai aš turėjau dvi savaites tėvystės atostogų ir atgal į darbą“, – antrino vyras.

„Aš manau, kad tikrai neblogai, palyginus su visa Europa ir pasauliu, kur tikrai mažai skiriama laiko, o dabar tu gali praleisti su vaiku. Manau, kad viskas yra tikrai tvarkoje“, – LNK komentavo kalbinta moteris.

„Lietuvoje tikrai yra neblogai – tiek laikotarpio atžvilgiu, kiek turi galimybę išeiti. Pinigų visada gali būti daugiau, bet aš manau, kad yra tikrai neblogai, palyginus su kitomis šalimis“, – sakė kita praeivė.

Visgi Vyriausybė parengė naują motinystės atostogų tvarką: bus galima rinktis prižiūrėti vaiką pusantrų metų arba dvejus. Taip pat beveik visais vaiko priežiūros mėnesiais būtų galima dirbti neprarandant išmokų.

Nauja motinystės išmokų tvarka

„Abiem atvejais renkantis naujus vaiko priežiūros atostogų terminus, finansinė išraiška šeimai yra palankesnė nei su dabartiniu reguliavimu. Taip pat, ką svarbu pažymėti, – kad ne tais mėnesiais, kurie yra neperleidžiami, bet visais kitais mėnesiais galėtų papildomai užsidirbti iki buvusio darbo užmokesčio ir taip pat gauti vaiko priežiūros išmoką“, – LNK paaiškino socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Pagal naują tvarką, du mėnesius prižiūrėti vaiką privalėtų mama, o du mėnesius – tėtis. Per juos dirbti nebūtų leidžiama.

„Suteiktume galimybę tėčiams gauti neperleidžiamas vaiko priežiūros atostogas drauge su mamomis. Norime, kad kuo daugiau tėčių įsitrauktų į vaikų auginimo procesą kuo labiau ir kad galėtų megzti tampresnį ryšį su vaiku“, – sakė M. Navickienė.

Dėl privalomų atostogų tėčiams – nuomonės įvairios.

„Būtina tikrai. Pirmi du mėnesiai, manau, yra sudėtingiausi, tai tėtis irgi turi būti namuose. Buvo sunku, kai aš tik dvi savaites buvau atostogose ir grįžau atgal į darbą. Norėtųsi ilgiau pabūti“, – pasakojo LNK pašnekovas.

„Manau, kad yra smagu pasidalinti su tėčiais, nes tėčiai pilnai nori vaikus prižiūrėti, tai viska sčia tvarkoje“, – antrino kita kalbinta moteris.

„Gali metams, gali dviem, antrus metus gali dirbti, gali pasirinkti, nuo kurio atlyginimo skaičiuoti išmoką – kažkaip daugiau pasirinkimo laisvės. Aš manau, kad žmonės gali patys nuspręsti, turi teisę“, – svarstė praeivė.

„Tik vienintelė problema yra tėvams, kurie didesnes pajamas gauna – yra tos lubos pakankamai neaukštos“, – komentavo kita pašnekovė.

Būtent kelti motinystės išmokų lubas norėtų dalis opozicijos.

„Visi žinome, kaip keičiasi infliacija. Ji ir taip yra didžiausia ES – jau artėjame prie 15 proc. ir natūraliai kyla klausimas, ar vis dėlto neturėtume didinti išmokų lubų, bet tai yra detalės, kurias, aš manau, jog Seime tikrai bus galima diskutuoti ir registruoti pasiūlymus“, – LNK komentavo Seimo narė Agnė Širinskienė.

„Visada galima svarstyti įvairius pasiūlymus, bet šiai dienai reglamentavimas yra toks“, – sakė ministrė M. Navickienė.

Pasak A. Širinskienės, gerai, kad palaipsniui sumažėtų motinystės išmokai gauti reikalingas darbo stažas, tačiau atostogų prievolė abiem tėvams bus tinkama toli gražu ne visiems, nes tėvystės atostogų atsisakius, automatiškai mažėtų ir galutinė išmoka.

„Bendroje sumoje išmokos gali sumažėti, nes dar dviejų mėnesių niekam negalima perleisti ir atitinkamai, jei tėvelis nepasinaudos, negalės dėl tų pačių rizikų prarasti darbo. Tai šeima už tuos du mėnesius išmokos jau nebegaus“, – sakė A. Širinskienė.

Pasak ekonomistų, nauja tvarka gerina sąlygas vienišoms mamoms.

„Prievartinis noras, kad žūtbūt moteris ir vyras bent du mėnesius atsirems į tokį variantą, kad dalis vyrų tiesiog negalės ir tos moterys gaus 16 mėnesių išmokas, o tos, kurios augina be vyrų, gaus 18 mėnesių išmokas“, – LNK sakė ekonomistas Gintautas Bartkus.

Kiti opozicijos atstovai taip pat norėtų, kad valdžia ne didintų išmokas už vaiko priežiūrą, tačiau kurtų infrastruktūrą – lopšelius ir darželius.

„Išmokų kiekis ir laikotarpis vieniems turbūt patinka, nors kiti sako, kad labai norėtų grįžti į darbo rinką, bet negali, nes neturi kur vaiką (dėti) – auklės neįperka, nes pajamos mažos, o lopšelių ir darželių kiekio neužtenka“, – LNK sakė socialdemokratas Algirdas Sysas.

Ekonomistams nesuprantama ir nauja prievolė darbdaviams vaikus prižiūrinčius darbuotojus išleisti dirbti nuotoliniu būdu.

„Jei vyras arba moteris yra automechanikai, autošaltkalviai, tai kaip tu išeisi į tą nuotolinį darbą? Neįmanomas dalykas išeiti į nuotolinį darbą, tavęs negalės išleisti. Tai reiškia, kad ši norma galės būti pritaikyta visokioms baltarankių profesijoms“, – sakė ekonomistas G. Bartkus.

Jei Seimas pritars, nauja motinystės atostogų tvarka įsigalios nuo rugpjūčio.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: