Lietuvos sąjūdžio pirmininkas, buvęs parlamentaras Petras Šakalinis tvirtino, kad sąjūdininkai neketina reikalauti nugriauti ar perkelti iš sostinės centro 1959 metais skulptoriaus Juozo Mikėno sukurto P.Cvirkos paminklo ar pakeisti poetės Salomėjos Nėries vardu pavadintos mokyklos pavadinimą, nors S.Nėris taip pat dalyvavo Sovietų Sąjungos Aukščiausiosios Tarybos suvažiavime, kuriame buvo pritarta Lietuvos okupacijai.

Anot P.Šakalinio, skirtumas tarp P.Cvirkos ir S.Nėries yra tas, kad pastaroji prieš mirtį pripažino savo nuodėmes.

"S.Nėris prieš mirtį išpažino savo nuodėmes, o P.Cvirka to nepadarė, todėl ir manome, kad stotelę derėtų pavadinti Islandijos garbei", - sakė P.Šakalinis.

Netoli P.Cvirkos paminklo yra Islandijos gatvė, taip pavadinta pirmosios Lietuvos nepriklausomybę pripažinusios užsienio valstybės garbei.

Monografijos apie P.Cvirką autorius, literatūrologas Petras Bražėnas dienraščiui teigė, kad rašytojas Lietuvai pirmiausia svarbus kaip literatūros klasikas, o ne politinis veikėjas. Be to, P.Cvirka, kaip rašytojas, didžiausio pripažinimo sulaukė nepriklausomos Lietuvos laikais, o ne sovietiniais metais.

P.Cvirkos kūriniai yra įtraukti į mokyklines programas. Anot literatūrologo, P.Cvirka yra tiesiog literatūros klasikas, kuriam Vilniuje pastatytas paminklas.

Anot Vilniaus savivaldybės Pavadinimų suteikimo komisijos sekretorės Zylės Cijūnėlienės, dėl "Petro Cvirkos" stotelės pavadinimo pakeitimo kreiptasi daugiau nei 10 kartų, tačiau savivaldybės atsakymas visą laiką buvo neigiamas.

Šaltinis
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)