Prezidentas Gitanas Nausėda teigė, kad tai ne vien kriminalinis, bet ir politinis skandalas.

„Šis skandalas turbūt buvo didžiausias per pastaruosius keletą metų, susijęs su labai įtakinga buvusia konservatorių partijos ministre. Mes turime viską išsiaiškinti iki galo“, – nurodė prezidentas.

Premjerė Ingrida Šimonytė sutinka, kad tai skandalas, bet esą jokiu būdu ne politinis.

„Klasifikuoti šio skandalo kaip politinio aš nematau jokio pagrindo“, – teigė I. Šimonytė.

„Manau, kad ji patiria nemažai išgyvenimų dėl tos situacijos, dėl to galvoju, kad gali būti ir sudėtinga“, – tikino konservatorius Jurgis Razma.

Kitas konservatorius Matas Maldeikis irgi gyrė kolegę.

„Puikus žmogus, mano įsitikinimu, puikus žmogus, dėl to man žmogiškai labai gaila dėl situacijos, kurioje ji yra“, – kalbėjo M. Maldeikis.

Trečiadienį įvykę sulaikymai nenustebino Seimo Antikorupcijos komisijos narių, kurie ir prašė tarnybų pradėti tyrimus.

„Nei kiek nenustebau, kad kažkada gali įvykti tokie dalykai, kokie įvyko trečiadienį – areštai, sulaikymai ir, matyt, juos lydintys įtarimai“, – aiškino valdančiojo Liberalų sąjūdžio atstovas Eugenijus Gentvilas.

Anot opozicijos, konservatoriai labai priešinosi iniciatyvoms nagrinėti „Foxpay“ veiklą, kuri ir nuvedė iki Navickų šeimos.

„Labai priešinosi valdantieji, jie daugumą sudarė. Na, gal Eugenijus (Gentvilas, aut. p.) kai kur palaikė. Bet šiaip tai pasipriešinimas didžiulis buvo“, – pabrėžė opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovas Algirdas Stončaitis.

Ieva Trinkūnaitė, Vilhelmas Germanas

Įmonė „Foxpay“ buvo išskirtinai palankiomis sąlygomis laimėjusi konkursą aptarnauti mokėjimus per elektroninius valdžios vartus. Kai gyventojai perka paslaugas valstybės registruose, jų mokėjimus aptarnavo „Foxpay“. Už kiekvieną pervedimą, kurių kas mėnesį dešimtys tūkstančių, „Foxpay“ gaudavo 34 centus.

Trečiadienį Viešųjų pirkimų tarnyba paskelbė, kad sutartis buvo žalinga – permokėjo tiek valstybė, tiek gyventojai.

„Viešųjų pirkimų tarnyba pasakė, kad galimai 7 kartus yra įkainiai užkelti, o valstybės rinkliavos, įsipareigojimai, kur žmonės neturi alternatyvų, per tą platformą buvo renkami. Kas čia yra? Sisteminė korupcija ar mes tikrai nieko bendro neturime su politikais?“, – svarstė opozicijoje veikiančios Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis.

Valstybei žalinga vadinama sutartis su „Foxpay“, kurios valdyme dalyvavo ir M. Navickas, buvo pratęsiama automatiškai.

„Be jokių kriterijų pratęsimas labai sutampa su tuo politiniu periodu. Primenu, kad tai nuo 2020 m., kada ir ponia Navickienė, ir visa valdančioji koalicija buvo valdžioje“, – tikino A. Stončaitis.

Dabar „Foxpay“ valstybės sistemų mokėjimuose nebedalyvauja. Sutartį su „Foxpay“ buvo pasirašiusi Valstybės skaitmeninių sprendimų agentūra, pavaldi Ekonomikos ir inovacijų ministerijai.

„Kiek man yra žinoma, tų paslaugų teikėjų nėra Lietuvoje daug, čia vos ne pagrindinė įmonė“, – pabrėžė ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Skandalas aidi jau beveik pusmetį, A. Armonaitė sakė dar laukianti informacijos iš agentūros apie sutarties su „Foxpay“ detales.

„Tų detalių aš dabar jums išvardinti negaliu, bet mes turime“, – aiškino A. Armonaitė.

Tačiau „Foxpay“ – tik skandalo dalis. Tiriama ir paties M. Navicko įmonė „Litlab“, kurioje trumpai dirbo ir V. Germanas. M. Navicko įmonė prie Vilniaus oro uosto pastatė verslo centrą. Aiškinamasi, ar per statybas nebuvo legalizuoti nusikalstamais būdais įgyti pinigai, žinant, kad jie neteisėti.

„Tos statybos, pavyzdžiui, padarytos Vilniaus oro uosto teritorijoje, kur pagal bendrąjį planą negalėjo būti tokių ofisinių dalykų statoma“, – kalbėjo A. Stončaitis.

Lietuvos garbė 2018

Nebrangiai gautas ir sklypas. Už pusės hektaro nuomą per mėnesį mokama 900 eurų.

„Politinė įtaka galėjo būti“, – tikino A. Stončaitis.

LNK žinios skelbė, kad kai V. Germanas, kurio pavardė dar buvo Vilius Židelis, išėjo iš kalėjimo, M. Navickienės vyras perėmė jo skolas.

„Pasiūlė perimti skolą iš Židelio. Prisistatė advokatu Mindaugu Navicku ir įmone „Litlab“, – nurodė anonimu norėjęs likti vyras.

M. Navickienė ministro posto neteko paaiškėjus, kad Navickų šeima už I. Trinkūnaitės ir M. Germano pinigus privačiu lėktuvu skrido į Dubajų. Ne tik opozicija, bet jau ir dalis valdančiųjų teigia, kad aiškėjančios naujos ir vis skandalingesnės detalės kelia pagrįstų dvejonių, ar ministrė M. Navickienė, o per ją ir visa Vyriausybė nebuvo pažeidžiama.

Kai Vyriausybės narės ir kylančia konservatorių žvaigžde laikytos M. Navickienės šeima verslo, asmeniniais ryšiais vis labiau siejosi su prastos reputacijos V. Germanu.

„Aš nedrįstu taip sakyti, tik neatmetu galimybės, kad tai galėtų būti nustatyta kaip pažeidžiamumas“, – kalbėjo E. Gentvilas.

Premjerė sakė, kol įtarimai nepateikti pačiai M. Navickienei, bet kokie politiniai šešėliai metami nepagrįstai.

„Sakyti, kad jei kažkur kažkas kažką pažįsta, tai dėl to visa Vyriausybė, visas Seimas, visa bendruomenė kažkame dalyvauja, atsiprašau, bet, man atrodo, kad jūs turėtumėte vis dėlto remtis faktais“, – nurodė I. Šimonytė.

Kritikuojamos ir teisėsaugos bei priežiūros tarnybos. Iki Navickų šeimos atvedusiame skandale oficialūs tyrimai pradėti tik po to, kai savo tyrimus paskelbė žurnalistai.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: