„Vyriausybė rytoj į LR Seimą turi atnešti ne valstybės biudžeto projektą, o atsistatydinimo pareiškimą“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė S. Skvernelis.

Jo įsitikinimu, valdantieji siekė užgniaužti vadinamąjį „Foxpay“ skandalą, blokuoti opozicijos pastangas ištirti įtartiną istoriją parlamente.

„Valdantieji visomis pastangomis bandė užgniaužti Foxpay/Navickienės skandalą: vieningu frontu blokavo Antikorupcijos komisijos tyrimą, skelbė TS-LKD vadovybės palaikymo raštus tuometinei ministrei Navickienei ir tik po paaiškėjusių aplinkybių apie šešėlinių verslininkų apmokėtus skrydžius į Dubajų, ryžosi atsisveikinti su ministre Monika Navickiene.

Tokiais pat bandymais buvo siekiama sustabdyti Antikorupcijos tyrimą ir Austėjos Landsbergienės mokyklos Kalnėnuose atžvilgiu. Reikia tikėtis, kad šių aplinkybių teisėsaugos įvertinimas bus tapatus Foxpay veiklos tyrimui“, – rašė S. Skvernelis.

Teisėsauga sulaikė finansinių technologijų įmonės „Foxpay“ savininkę Ievą Trinkūnaitę ir jos sugyventinį Vilhelmą Germaną, besiremdamas savo šaltiniais rašo portalas 15min.

Portale teigiama, kad sulaikyta ir daugiau žmonių, ne vienoje vietoje atliktos kratos.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos vadovas Rolandas Kiškis nesuteikė daugiau informacijos portalui, bet pabrėžė, kad planuojama spaudos konferencija.

Kaip praneša naujienų portalas 15min teisėsauga tyrime dėl galimų finansinių nusikaltimų sulaikė ir buvusios socialinės apsaugos ir darbo ministrės, konservatorės M. Navickienės vyrą, verslininką M, Navicką. Tai portalui patvirtino šaltiniai.

Reaguodama į žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją, Generalinė prokuratūra patvirtino, kad ikiteisminiame tyrime šiuo metu atliekami numatyti būtini procesiniai veiksmai. Tačiau, nenorint pakenkti vykstančio tyrimo sėkmei, prokuratūra detalesnės informacijos nepateikia.

G. Paluckas: neatsiras dar ir Seimo narių pavardžių?

Opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos narys, parlamentaras Gintautas Paluckas Eltai teigė, kad po žinių apie sulaikytus asmenis, galimai tiriant „Foxpay“ veiklą, kyla dar daugiau klausimų. Politiką stebina ir pačių teisėsaugos operacijų procesinių laikų atlikimo laikas.

„Suprantu, kad prieš rinkimus tą istoriją mėgino sušluoti po kilimu ir pati M. Navickienė traukėsi iš pareigų, iš politikos ir panašiai, bet čia yra niuansų ir naujoje šviesoje. Gal aš netiksliai žinau, bet man įdomu, kada sankcija yra išduota sulaikymui? Kodėl tie operatyviniai veiksmai atlikti tik dabar, trečiadienį, o ne, pavyzdžiui, penktadienį, praeitą savaitę?“, – svarstė socdemų atstovas.

G. Paluckas pabrėžė, kad politikai neturėtų kištis į teisėsaugos veiklą, tačiau, anot jo, šiuo atveju patys konservatoriai, kurių bendražygės M. Navickienė sutuoktinis buvo sulaikytas, privalo įnešti daugiau aiškumo šioje istorijoje.

„Suprantu, kad vyksta tyrimas, renkama medžiaga, sulaikomi asmenys, bet kiek giliai mes nersime? Neatsiras ten paskui dar ir Seimo narių dabartinių ar buvusių?“, – kėlė klausimus politikas, pabrėždamas, kad jai suinteresuoti turėtų būti konservatoriai.

Sulaikytas eksministrės vyras

ELTA primena, kad, patikrinimą dėl „Foxpay“ atliekant LB, ikiteisminį tyrimą dėl įmonės veiklos yra pradėjusi ir Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

Lietuvos bankas (LB) taip pat pranešė, kad papildomai kontroliuos centrinio banko nurodymų nesilaikančios finansinių technologijų įmonės „Foxpay“ per mokėjimų sistemą „Centrolink“ teikiamas viešąsias paslaugas, centriniam bankui nustačius, kad įmonė toliau vykdė mokėjimo operacijas tarp privačių fizinių bei juridinių asmenų.

Paaiškėjo, kad „Foxpay“ vyriausybinės Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisijos akiratyje atsidūrė, kai pastaroji neleido „Foxpay“ savininkei I. Trinkūnaitei įsigyti įmonės „LITLAB“, kurios pagrindinis akcininkas – buvusios ministrės Monikos Navickienės sutuoktinis M. Navickas. Komisijos vertinimu, investuotoja I. Trinkūnaitė neatitinka nacionalinės svarbos objektų apsaugos įstatyme keliamų reikalavimų.

M. Navickas „Foxpay“ valdyboje dirbo nuo 2022 m., nuo 2023 m. pabaigos iki 2024 m. pradžios buvo šios įmonės direktoriumi. Visgi, LB pradėjus tyrimus, M. Navickas pasitraukė iš „Foxpay“ valdybos.

Tiesa, naujienų portalas 15min.lt skelbė, jog už sukčiavimą teistas I. Trinkūnaitės sugyventinis V. Germanas kurį laiką dirbo M. Navicko valdomoje „LITLAB“. Taip pat pranešta, jog M. Navickienės sutuoktinis su V. Germanu priiminėjo sprendimus I. Trinkūnaitės įsteigtoje įmonių grupėje „iSun“. M. Navickas yra vadovavęs ir kitoms su I. Trinkūnaite ir V. Germanu susijusioms įmonėms.

M. Navickienė yra teigusi, jog I. Trinkūnaitė yra tolima jos giminaitė – vyro brolio žmonos sesuo. Anot politikės, su ja politikė bendrauja retai, o apie I. Trinkūnaitės sugyventinio V. Germano praeitį su teisėsauga nieko nežinojo.

Vėliau 15min.lt pranešė, kad pernai ministrė kartu su I. Trinkūnaite ir jos sugyventiniu V. Germanu privačiu lėktuvu skrido į Dubajų.

Dėl kilusio skandalo dėl ryšių su I. Trinkūnaite bei V. Germanu, M. Navickienė pasitraukė iš ministrės posto.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)