„[Baltijos regionas] iš tiesų yra pavyzdys daugeliui valstybių [...]. Tad išties yra apie ką kalbėti ir mes esame pasirengę konsultuoti, padėti ir pasidalinti savo patirtimi“, – LRT radijui sako prezidentė D. Grybauskaitė.

– Kokiu tikslu vykstate į Slovakiją ir kuo šis vizitas svarbus Lietuvai?

– Na, pirmiausia tai yra labai rimtas kasmetinis renginys. Tai Vidurio Europos vadovų susitikimas, ne tik Europos Sąjungos šalių, bet ir kitų – Balkanų šalių, taip pat Ukrainos, Moldavijos. Susitiks 19 šalių vadovai.

Mes, Baltijos šalys, visos trys esame pakviestos ir atstovaus visi trys prezidentai. Tokiuose susitikimuose dalyvaujame nuo 2011 metų. Tai mes lyg ir svečiai, lyg ir stebėtojai, bet sykiu ir aktyvūs dalyviai, nes Vidurio Europos šalys nori bendrauti su mumis ir nori pasisemti patirties, kurią turi sukaupusios Baltijos valstybės.

Toks susitikimas, kuris bus skirtas Europos Sąjungos ir tų Vidurio Europos šalių padėčiai apžvelgti bei krizinei situacijai įvertinti ir pasidalinti gerąja patirtimi, kuo mes galime vieni kitiems padėti.

Na, o mums dar labai svarbu ir tai, kad čia dalyvaus ir Ukrainos prezidentas, Moldavijos prezidentas. Būtent šios šalys mums yra svarbios rudenį, lapkričio mėnesį, vykstančiam Rytų partnerystės viršūnių susitikimui. Turėsiu puikią progą pakalbėti su Ukrainos prezidentu ir Moldavijos prezidentu dėl jų progreso ir tų namų darbų, kuriuos jie turi atlikti, kad galėtume pasirašyti susitarimus tarp šių šalių – Ukrainos, Moldavijos – ir Europos Sąjungos (ES).

Mes esame būsimoji pirmininkaujanti Europai valstybė ir, aišku, didelis interesas bus skiriamas būtent Lietuvai. [Dalyvauju] ne tik bendrame susitikime, bet kitą dieną aš lieku ir turėsiu dvišalį oficialų susitikimą su Slovakijos prezidentu.

– Vidurio Europos valstybių susitikimai vyksta jau 18-tą kartą. Šių metų susitikimo tema – „Atsigavimo po ekonominės krizės strategija. Centrinių, Pietų ir Pietryčių valstybių vaidmuo“. O ar galime šiame kontekste kalbėti apie Lietuvos vaidmenį?

– Be jokios abejonės, nes visų Baltijos valstybių patirtis, kaip sprendėme ekonominės situacijos problemas, yra tikrai dabar naudojama, mėginama paimti tai, ką galima pritaikyti kitose šalyse.

Baltijos regionas susitvarkė sėkmingiausiai, parodėme daugiausiai politinės valios, greičiausiai pasiekėme atsigavimą ir mūsų ekonomikos šiuo metu Europoje auga sparčiausiai. Ir tai iš tiesų yra pavyzdys daugeliui valstybių, o ypač tokioms, kurios dar net nėra ES šalys narės. Tad išties yra apie ką kalbėti ir mes esame pasirengę konsultuoti, padėti ir pasidalinti savo patirtimi.

Džiaugiuosi, kad Baltijos šalys yra kviečiamos į tokius susitikimus. Tai yra didžiulė auditorija – 19 valstybių vadovų ir galimybė per vieną dieną pabendrauti, pasikalbėti ne tik apie ekonominius reikalus. Kai kurios šalys, kaip Kosovas, Makedonija ir kitos valstybės, mums, kaip NATO narėms, taip pat yra svarbios ir karinio bendradarbiavimo srityje. Taigi ne be reikalo atvyksta taip pat ir Europos vadovų tarybos prezidentas Hermanas van Rompuy.