Mokykla ir narkotikai viename sakinyje nesiderina niekaip, tačiau Klaipėdoje atliktas tyrimas šokiruoja.

„Žinoma, kad nustebino. Prieš porą metų buvo aptiktos kanapės, o šiais metais labiau aptikta kokaino. Galvojame, kas atsitiko“, – LNK žinioms sakė Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro skyriaus vedėja Rasa Baliutavičiūtė.

Šis tyrimas buvo atliktas niūriausiais metų mėnesiais – šių metų sausį ir vasarį. Testuotos gimnazijos, progimnazijos ir profesinės mokyklos, buvo patikrintos 28 įstaigos. Ir tik vienoje narkotikų pėdsako buvo nerasta.

„Ėmėme mėginius iš tualeto, nuo paviršių: palangių, sėdmaišių poilsio zonose. Taip pat testavome klases“, – teigė Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro skyriaus vedėja R. Baliutavičiūtė.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento laikinoji direktorė Gražina Belian LNK žinioms pabrėžė kitą aspektą.

„Ką mokyklos darys su šita informacija – čia yra labai svarbus momentas“, – pabrėžė ji.

Seimo narė, valdančiosios Laisvės partijos atstovė Morgana Danielė sako, kad tyrimo rezultatai atspindi ne mokyklų, o bendrą miesto situaciją.

„Kokaino paplitimas uostamiestyje visada buvo didesnis nei kitose Lietuvos miestuose“, – pabrėžė ji.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento laikinoji direktorė G. Belian dėmesį atkreipė ir į vaikų keliones į mokyklą.

„Jie važiuoja autobusu į mokyklą, liečiasi prie įvairių paviršių, nueina į parduotuvę, gauna pinigus, ateina į mokyklą – galbūt prastai rankas nusiplauna, o gal visai neplauna. Liečiasi prie rankenų“, – kalbėjo ji.

Nors šis tyrimas neatskleidžia, ar paaugliai tikrai kokainą vartoja, tačiau, kad svaiginasi kitomis medžiagomis specialistams yra žinoma.

Vis dėlto, Seimo narė M. Danielė sako, kad su narkotikų švelninimo politika tai niekaip nėra susiję.

„Visų pirma, šis įstatymas nėra įsigaliojęs, vis dar galioja Baudžiamasis kodeksas, kurio neefektyvumą ir matome. Jis niekaip nelemia jaunimo pasirinkimo, tą rodo ir kitų šalių statistika. Ne tai lemia žmogaus pasirinkimą vartoti ar ne – ne įstatymų griežtumas“, – kalbėjo parlamentarė.

Naujas centras

O Vilniuje pirmadienį buvo pristatytas atnaujintas reabilitacijos centras suklupusiems paaugliams.

„Būna, kad ir 14 metų vaikai ateina jau su žalingu vartojimu. Tai reiškia, kad jų gyvenimui vartojimas daro žalą“, – sakė centro specialistė.

Tą liudijo ir Vilniaus miesto savivaldybės vaiko gerovės komisijos pirmininkė Lina Juškevičienė.

„Paauglių turime, daug turime – jų amžiaus jaunėja. Stebime, kad ir vaikai nuo 10–11 metų amžiaus pradeda vartoti“, – kalbėjo savivaldybės atstovė.

Kodėl pradeda svaigintis net mažamečiai? Anot specialistų, dėl vienišumo ir noro eksperimentuoti.

„Jų yra nežmoniškai didelis kiekis, tų medžiagų yra apie 800 žinomų naujųjų psichoaktyviųjų medžiagų. O kas mus, specialistus gąsdina, tai, kad jie vartoja medžiagas, kurios yra opijantinės, prie kurių yra labai lengva priprasti. Vienas iš keturių žmonių pabandęs jau gali tapti priklausomu“, – sakė socialinė darbuotoja Emilija Kvieskaitė–Makovejeva.

Tokie vaikai bus gydomi atnaujintame reabilitacijos centre, kurį pirmieji pacientai pavadino dvareliu.

„Vaikas yra įvertintas psichiatro. Ir jeigu pagal indikacijas matoma, kad jam reikalingas stacionarus gydymas, arba dienos stacionaras, jis jau čia atvyksta su siuntimu“, – teigė Vaikų ir jaunimo reabilitacijos centro vadovė Giedrė Misiūnienė.

Respublikinio priklausomybės ligų centro direktorius Emilis Subata LNK žinioms teigė, jog tokie atvejai būna labai sudėtingi.

„Jie būna užleisti, jiems reikia labai didelio dėmesio“, – sakė jis.

Anot jo, kanapių yra bandę apie 10 procentų penkiolikmečių.

Centre veiks stacionaras ir dienos stacionaras. Paslauga nemokama ir anoniminė.

„Tai reiškia, kad jokių duomenų ar įrašų esveikata.lt apie gydymą čia nebus“, – teigė Vaikų ir jaunimo reabilitacijos centro vadovė.

Pagalba bus teikiama 14–18 metų paaugliams, čia vyks ir pamokos, o paslaugos numatomos ir tėvams.

Kovojant su paauglių noru svaigintis, ekspertai pasisako ir apie teisėsaugos indėlį, užkertant kelią kvaišalų platintojams.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: