„Deja, prezidentė priversta konstatuoti, kad korupcijos lygis Lietuvoje yra pasiekęs nepateisinamą dydį, nepateisinamą mastą ir kova su korupcija lieka vienu svarbiausių uždavinių STT bei kitoms teisėsaugos institucijoms. Pagal korupcijos suvokimo indeksą Lietuva yra tarp trijų prasčiausių šalių Europos Sąjungoje“, - prezidentės nuomonę dėstė atstovas spaudai Linas Balsys.

Blogiau nei Lietuva, įvertintos tik Rumunija ir Bulgarija, o Estija ir Latvija praėjusiais metais pagal korupcijos suvokimo indeksą buvo kur kas aukščiau – atitinkamai joms suteikta 6,6 ir 5 balai. Nuo 5 balų laikoma, kad šalis su korupcija dorojasi tinkamai.

„Realūs skaičiai rodo, kad ir STT veikla, nors ji ir vyksta, bet nėra patenkinama – nėra tokia, kokia galėtų būti ir turėtų būti. Viena iš problemų yra ta, kad STT mažėja pradėtų ir baigtų bylų skaičius ir šitas indeksas taip pat rodo, kad ne viskas yra gerai pačioje tarnyboje. Tas procesas, kuris yra vietiniam lygmenyje, savivaldybėse taip pat dažnai ne visiškai sužiūrimas STT, nes korupcija yra pati ta baisiausia, kuri yra arčiausiai žmogaus“, - sakė L. Balsys.

D. Grybauskaitės nuomone, kurią po susitikimo išdėstė jos atstovas, STT prioritetai yra pernelyg platūs, jie galėtų būti labiau išgryninti ir koncentruoti, ypač sunkmečiu, nes daugiau lėšų, nei yra dabar, nebus.

Ž. Pacevičius savo ruožtu skundėsi, kad jo vadovaujamai tarnybai trūksta pinigų: „Mes tikrai pagal savo turimus pajėgumus, pagal turimas lėšas dirbame, mano manymu, pakankamai efektyviai, bet, be abejonės, trūkumų yra. Kita vertus, jeigu tas finansavimas mažės, o jis mažės, bus dar sudėtingiau. Ir, kaip buvo pasakyta, mes peržiūrėsim savo prioritetus, susiaurinsim, kadangi tikrai jie yra labai platūs ir galbūt bylų skaičius ateityje bus mažesnis, bet bylos bus rimtesnės“.

Klausiamas, kas, be lėšų stygiaus trukdo tinkamai žaboti korupciją, Ž. Pacevičius nebuvo konkretus – kalbėjo apie Seimo nepatvirtintą įstatymų bazę. „Mes baudžiamąjį persekiojimą pagal savo turimus pajėgumus tikrai atliekame“, - teigė STT direktorius.

„Kiek yra žmonių, tiek padarom bylų. Ir, aišku, jeigu bylos bus sudėtingesnės, tai tie patys žmonės padarys jų mažiau, jeigu tai bus vieno žmogaus kyšio davimo (byla – DELFI), tai bylų gali būti daug, bet jos bus smulkios“, - sakė Ž. Pacevičius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją