Teismas, praėjus daugiau nei metams, bylą pagaliau pradės nagrinėti Vilniuje.

„...Pagal pareiškėjos Margaritos Drobiazko skundą sudaryta trijų teisėjų kolegija nagrinėti šią bylą ir paskirtas teismo posėdis, vyksiantis 2024 m. lapkričio 12 d.“, – skelbia Regionų administracinis teismas.

Regionų administracinis teismas paaiškino ir kodėl taip ilgai byla nebuvo pradėta nagrinėti.

„… Teismo posėdžio skyrimo data nustatoma pirmiausia atsižvelgiant į konkrečiuose įstatymuose nustatytus sutrumpintus bylų išnagrinėjimo terminus, taip pat į teisėjo darbo krūvį, neišnagrinėtų bylų likutį, laikantis teisėjui paskirtų bylų nagrinėjimo eiliškumo principo, atsižvelgiant į kitas individualias aplinkybes.“

M. Drobiazko išimties tvarka suteikto lietuviško paso neteko po Seimo priimtų pilietybės įstatymo pataisų, leidžiančių Lietuvos pilietybę atimti iš asmens, jeigu jis viešai reiškia palaikymą valstybei, keliančiai grėsmę Lietuvos ar jos sąjungininkų saugumo interesams.

Pataisų iniciatorė parlamentarė Dalia Asanavičiūtė vylėsi, kad M. Drobiazko lietuviško paso nesusigrąžins.

„Įstatymo kol nebuvo, galėjo ponia daryti, ką nori, teršti Lietuvos vardą. Įstatymą priėmėme Seime, tai aiški Seimo valia“, – sakė ji.

Povilas Vanagas ir Margarita Drobiazko

M. Drobiazko byloje atstovaujanti advokatė anksčiau, 2023 m. lapkričio 17 d., yra sakiusi, kad buvusi profesionali čiuožėja ant ledo nekelia grėsmės Lietuvos nacionaliniam saugumui.

„Valstybės saugumo departamentas yra pateikęs labai aiškią išvadą, kad jos veiksmuose nėra įžvelgtas joks pavojus Lietuvos saugumo interesams. Tai vėlgi dėl to aš manyčiau, kad prezidento dekretas yra daugiau politinis“, – komentavo M. Drobiazko advokatė Sandra Ponelienė.

Tačiau, pasak Seimo narės D. Asanavičiūtės, yra priešingai. Šiuo metu Rusijoje gyvenanti M. Drobiazko ir toliau bendrauja su Kremliui artimais žmonėmis. Pavyzdžiui, ji su savo sutuoktiniu Povilu Vanagu vis dar dalyvauja Rusijos prezidento atstovo Dimitrijaus Peskovo žmonos Tatjanos Navkos organizuotuose šou.

„Matyti, kad per tai pristatoma kaip Lietuvos pilietė, kuri koncertuoja su Rusija, draugauja su Peskovu, su jo žmona. Tai yra labai stiprus naratyvas ne Lietuvos naudai“, – tvirtino D. Asanavičiūtė.

Rusijoje gimusiai ir gyvenančiai M. Drobiazko Lietuvos pilietybė buvo suteikta išimties tvarka už nuopelnus sporto srityje. Lietuvišką pasą ji turėjo 30 metų.