Ketvirtadienio popietę Vilniaus miesto apylinkės teismas atvertė baudžiamąją bylą, kurioje O. Šurajevas kaltinamas pagal keturis BK straipsnius : dėl žmogaus veiksmų laisvės varžymo (BK 148 str. 1 d.), šmeižto (BK 154 str. 1 d.), neteisėto informacijos apie privatų gyvenimą rinkimo (BK 167 str. 1 d.) bei neteisėto informacijos apie asmens privatų gyvenimą atskleidimo ir panaudojimo (BK 168 str. 1 d.).

Už tai gresia bauda, arba areštas, arba laisvės apribojimas, arba laisvės atėmimas iki 3 metų. Inkriminuojamos veikos laikomos nesunkiais nusikaltimais.

Primušė ir tapo nukentėjusiuoju


Šios istorijos ištakos 2022 m. kovas, tada O. Šurajevas ant kieme stovinčių automobilių su Rusijos simbolika klijavo Ukrainą palaikančius lipdukus. Tokį lipduką radęs Vadimas Butrimas atėjo į O. Šurajevo namus ir kelis kartus trenkė jam į veidą.

Už užpuolimą kaltu Vadimą Butrimą pripažino dviejų instancijų teismai, dėl nežymaus sveikatos sutrikdymo jam skirtas 9 mėnesių laisvės apribojimas, įpareigojant jį išdirbti 60 valandų viešųjų darbų. Pats V. Butrimas pripažino savo kaltę, tačiau nesigailėjo.

Vadimas Butrimas

Visą tai pats O. Šurajevas išsamiai papasakojo susukęs filmuką „Mano istorija apie kovą su vatniku“, kur pasakojo apie V. Butrimą, rodė jo garažą, sakydamas, kad jis „turi savo autoservisą ir jis nemoka mokesčių“, vadino jį „vatniku“ ir kitais epitetais.

Dėl to V. Butrimas pasijuto nukentėjęs, kreipėsi į teisėsaugą. Atlikus ikiteisminį tyrimą prokuroras Šarūnas Šimonis nusprendė bylą perduoti teismui.

Kaltina verčiant nusikabinti Rusijos vėliavą


Prokuroras perskaitė, dėl ko konkrečiai pateikti kaltinimai O. Šurajevui. Visi jie susiję su komiko sukurtu įrašu: „Mano istorija apie kovą su vatniku“.

Šiame filmuke O. Šurajevas pasakė, kad V. Butrimas „turi savo autoservisą ir jis nemoka mokesčių“ Ši frazė, pasak prokuroro, užtraukia atsakomybę dėl šmeižto.

„Be to, O. Šurajevas kaltinamasis turėdamas tikslą atskleisti duomenis apie V. Butrimo privatų gyvenimą, pats surinko duomenis apie V. Butrimo gyvenamąją vietą, jo automobilį, automobilio ir namų buvimo vietas, taip pat nukentėjusiojo veido atvaizdą, nukentėjusiojo vardą ir pavardę“, - kalbėjo prokuroras Š. Šimonis. Jis bandys įrodyti, kad dėl to komikas turėtų būti pripažintas kaltu dėl neteisėto informacijos apie privatų gyvenimą rinkimą ir atskleidimą.

O štai kaltinimai dėl žmogaus veiksmų laisvės varžymo pateikti dėl to, kad O. Šurajevas klijavo Ukrainą remiančius lipdukus ant nukentėjusiojo automobilio.

„Taip jis neteisėtai ir naudodamas psichinę prievartą vertė nukentėjusįjį nusikabinti nuo automobilio salono Rusijos federacijos vėliavos spalvų vėliavėlę“, - kaltinimą skaitė prokuroras.

Prašo įpareigoti dalyvauti gyvai


Kaltinimų sulaukęs O. Šurajevas prie pirmojo posėdžio prisijungė nuotoliniu būdu, nes šiuo metu yra komandiruotėje užsienyje.

Tačiau nukentėjusiojo gynėja Marina Gužauskienė iškart paprašė įpareigoti kaltinamąjį teisme dalyvauti gyvai.

Pats komikas su tokiu prašymu nesutiko, jis pasakojo, kad jau yra suplanavęs kelionę į Ukrainą, be to artimiausiu metu rengs pasirodymus užsienyje.

Bylą nagrinėjanti teisėja Justyna Žukovska-Pečiulienė nusprendė įpareigoti O. Šurajevą byloje dalyvauti gyvai.

Reikalauja 60 tūkst. eurų


Nukentėjusysis šioje byloje reikalauja iš komiko priteisti 60 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimo.

Pasak jo gynėjos, O. Šurajevas V. Butrimą žemino bei šmeižė, o dėl to šis patyrė labai didelių nepatogumų.

„Neturtinės žalos prašo tuo pagrindu, kad kaltinamasis, absoliučiai be jokios priežasties, sugalvojęs, kad nukentėjusysis remia teroristinę valstybę, sąmoningai ir tyčia pradėjo skleisti duomenis, kad jis nusikaltėlis, nemokantis mokesčių, vadindamas įvairiais žodžiais, „vata, atsilikusiu, silpno proto žmogumi“, kitų žodžių neminėsiu, jie yra necenzūriniai“, - kalbėjo M. Gužauskienė.

Advokatė aiškino, kad V. Butrimas dabar negali gyventi savo įprasto gyvenimo dėl visų melagysčių ir šmeižto, kurie yra paskleisti.

Pats O. Šurajevas tokią ieškino sumą apibūdino vienu žodžiu: „kosmosas“.

„Civilinis ieškinys yra kosmosas, gali paprašyti ir milijono, niekas jam nedraudžia tokių sumų. Gal jis nori, kad aš rubliais jam sumokėčiau, nes nei advokatei, nei žmogui, kuris neva nukentėjo, jiems rublių kvapas nėra svetimas“, - kalbėjo komikas.

„Esmė yra teisingumas, – pridūrė O. Šurajevas. – Skirtingai nuo nukentėjusio, aš pakankamai plačiai žinoma, kad atstovauju viešąjį interesą.“

Prašo neviešo proceso


O. Šurajevo gynėjas Tomas Jaunys savo ruožtu paprašė, kad byla būtų nagrinėjama už uždarų durų.

„Bus atskleisti duomenys apie kaltinamojo gyvenamąją vietą ir aplinką, jo sveikatos būklę, šie duomenys neabejotinai sudaro kaltinamojo privataus gyvenimo turinį. Ši baudžiamoji byla dėl kaltinamojo asmenybės bei jo veiklos turi rezonansinį pobūdį. Pagrįstai tikėtina, kad duomenys gali būti ir būtų paviešinti per visuomenės informavimo priemones. Šių duomenų paviešinimas kelia grėsmę tiek jam, tiek jo artimiesiems“, - prašymą motyvavo teisininkas.

Pats visuomenininkas sakė, kad į viešumą iškilus informacijai apie jo bylą, jis susilaukė neapykantos bangos, įvairių žeminančių ir grasinančių komentarų.

„Aš nenoriu, kadžemaitaičiai ir prorusiški ir korumpuoti žmonės aptarinėtų mano privatų gyvenimą“, - sakė jis.

Tačiau tokiai pozicijai nepritarė nei nukentėjusysis, nei prokuroras, pabrėžęs, kad pats kaltinamasis aktyviai veikia viešumoje, todėl visuomenė turi teisę žinoti ir tai, kas vyksta jo byloje.

Teisėja taip pat neįžvelgė priežasties, kodėl byla turėtų būti nevieša.

Delfi primena, kad O. Šurajevas pastaruoju metu bene geriausiai žinomas dėl aktyviai renkamos paramos Ukrainai, jo įkurtas „1K paramos fondas“ kariaujančiai šaliai yra surinkęs daugiau nei 4 mln. eurų. Už tai bei aktyvia veiklą skatinant verslo ir valdžios institucijų socialinę atsakomybę, visuomenės pilietinį aktyvizmą, O. Šurajevas 2022 m. buvo pelnęs LRT apdovanojimą „Metų valstybės kūrėjas“. Tais pačiais metais jam įteikta šv. Kristoforo statulėlė „už sutelktą vilniečių jėgą Ukrainos kovoje už laisvę“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)