„Pradžioje atrodė, kad prezidentas vos ne mušėsi į krūtinę, kad kels kažkokią didelę kartelę ir reikalaus, kad ministrai atitiktų tam tikrus reikalavimus, kad nebūtų kažkokie atsitiktiniai žmonės ir panašiai. Man atrodo, kad tas jo toks mąstymas, kurioj čia vietoj reikia kovoti, pasistūmė į eurokomisaro pusę ir jis šituos praleido pakankamai paprastai, nes pats tiesiog supranta, kad tie keli mėnesiai čia nieko nepakeis, dar yra priešrinkiminis laikotarpis, nėra labai patogu daryt kažkokius esminius sprendimus, nėra tam laiko“, – „Delfi“ laidoje „Jūs rimtai?“ kalbėjo A. Lašas.

Ainius Lašas

Anot A. Lašo, siekiant rimtų pokyčių, laiko prasme ir 4-5 metai nėra daug, o ką jau kalbėti apie 4-5 mėnesius, kuriuos turi naujai paskirti ministrai. Kalbėdamas apie švietimo sritį jis pabrėžė, kad per tokį trumpą laiką galima tikėtis labai nedidelių darbų, kurie tiesiog padėtų sklandžiau tęsti pradėtus pokyčius. „Yra labai daug klausimų, kurie neišsisprendžia per kelis mėnesius. Yra daug prisikaupę klausimų, kuriuos reikia kažkaip suderinti, – kalbėjo A. Lašas ir įvardijo, kad vienas tokių klausimų susijęs su vėluojančiais naujais vadovėliais ir jau esamomis naujomis programomis. – Bet kažkokius naujus dalykus pradėti tiesiog nėra laiko.“

Beje, politologas įvardijo, kad švietimo ministerijoje svarbu ne tik pats ministras, bet ir visa komanda aplink. „Esminis dalykas, kad vienas žmogus ten nieko nesprendžia, ten reikia komandos“, – teigė politologas A. Lašas.

Ainius Lašas, Kristina Pocytė-Medutė

Likus vos keliems mėnesiams iki kadencijos pabaigos, Seime prisiekė du nauji ministrai: švietimo, mokslo ir sporto ministrė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė bei socialinės apsaugos ir darbo ministras Vytautas Šilinskas. Tai, kad sutarimas dėl naujų ministrų buvo ganėtinai greitas, A. Lašas sieja su artėjančiu susitarimu dėl eurokomisaro.

„Prezidentas šiuo atveju jaučia, kad turi tam tikrus svertus ir pasiruošęs juos naudoti, – apie laukiantį susitarimą dėl eurokomisaro skyrimo kalbėjo A. Lašas. – Iš kitos pusės, patys konservatoriai šiuo atveju iki galo nepadarė namų darbų, tai yra, kad koalicijos partneriai irgi jaučiasi tokie palikti vargšo giminaičio rolėje. Jie tiesiog informuoti, kad jie čia nesikištų, kad jų kandidatai čia nežaidžia. Iš tos pusės mes matom šiokį tokį nusivylimą, tada prezidento tokį principingumą. Matyt, jis su ponu Gabrieliumi Landsbergiu ne vieną valandą yra praleidę diskutuojant kažkokiais klausimais ir, matyt, ne maloniausiai praleidę tuos laikus. Šiuo atveju prezidentas tiesiog nemano, kad Gabrielius Landsbergis yra tinkamas kandidatas į eurokomisaro poziciją ir dėl to užsiėmęs tokią poziciją atitinkamai ir elgiasi.“

Laidoje „Jūs rimtai?“ kiekvieną penktadienį apžvelgiamos savaitės naujienos. Šį kartą laidoje – prezidentiniai debatai JAV, taip pat prezidento Gitano Nausėdos kalbos apžvalga bei kitos naujienos. Laidą „Jūs rimtai?“ galite rasti čia.