Željavos oro bazė įrengta milžiniškame kalne, milžiniška erdvė net karščiausia dieną neįsileidžia saulės spindulių. Paskui žmogų sekantis žingsnių aidas, ant pečių krentantys drėgmės lašai ir aklina tamsa. Erdvės čia išties buvo įspūdingos. Jugoslavijos laikais statytas „Objekat 505“ buvo pradėtas vystyti 1948 metais. Tuneliai, kuriuose turėjo tilpti kariniai lėktuvai, gausybė amunicijos, patalpos žmonėms, valgykla ir karui numatyti didžiuliai sandėliai, buvo įrenginėjami iki 1968 metų.

„Tai buvo vienas didžiausių ir brangiausių karinių statybos projektų Europoje, kurio bendra kaina siekė maždaug 6 milijardus JAV dolerių (atitinka dabartinį 42,3 milijardo JAV dolerių, o tai tris kartus viršija dabartinį Serbijos ir Kroatijos karinį biudžetą)“, – pažymima turistams skirtame vietos gide.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją