Gintaras Jonas Furmanavičius prieš teismą stos nebe pirmą kartą. 2021 m. jis kaltu pripažintas už prekybą poveikiu, nes būdamas Nacionalinės žemės tarnybos direktoriaus patarėju susitarė priimti 20 tūkst. eurų kyšį, žadėdamas paveikti valstybės tarnautojus. Jam skirta 3 metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant 2 metams.

Kuo jis tiksliai kaltinamas šįkart – neaišku. „Delfi“ bandė susisiekti su G. Furmanavičiumi, tačiau telefono jis nekėlė, o jam siųstas žinutes ignoravo.

Jau anksčiau skelbta, kad dabar teismui perduotas rezonansinis tyrimas pradėtas gavus duomenų, kad Kauno advokatas Šarūnas Mickevičius susitikinėja su prokurorais ir FNTT pareigūnu bei neva aptarinėja neviešintinus ikiteisminių tyrimų duomenis ir tariasi dėl palankių sprendimų, palankių tretiesiems asmenims.

„Įtariama, kad tokie veiksmai galėjo būti atlikti ypatingai didelę reikšmę turinčiose bylose dėl turto iššvaistymo Ūkio banke, kreditų unijų bylose, kitose finansinių nusikaltimų bylose“, - pristatydamas tyrimą yra minėjęs buvęs generalinis prokuroras Evaldas Pašilis.

Pasak prokuratūros, kaltinimai pateikti dėl laikotarpiu nuo 2018 m. vasaros iki 2020 m. pavasario padarytų įvairių korupcinių nusikaltimų, kurių sumos siekė iki 50 000 eurų.

Be G. Furmanavičiaus ir Š. Mickevičiaus čia dar kaltinami buvę prokurorai Nerijus Marcinkevičius ir Donatas Puzinas, buvęs Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos vyriausiasis tyrėjas Nerijus Valatka, praktikuojantys advokatas R. M. ir dar vienas privatus asmuo.

G. Furmanavičius 2004-2006 m. buvo vidaus reikalų ministras Algirdo Brazausko vyriausybėje, bandė patekti į Seimą su Darbo partija, 2006 m. buvo šios partijos rinkimų štabo vadovas.

2016 m. jam pareikšti įtarimai prekyba poveikiu dėl bandymo paveikti NŽT darbuotojus. 2021 m. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas šioje byloje paliko galioti apkaltinamąjį nuosprendį.

Bylos duomenimis, G. Furmanavičius susitarė priimti 20 tūkst. eurų kyšį iš teisininko S. Ž., žadėdamas paveikti NŽT darbuotojus, kad jie leistų suformuoti sklypą, prijungiant valstybės žemę prie įmonės sklypo.

2015 metų rudenį G. J. Furmanavičius viename Vilniaus restorane susitiko su S. Ž. ir susitarė priimti pusę kyšio – 10 tūkst. eurų. Likusi pinigų dalis turėjo būti paimta priėmus sprendimą.

Jis tapo plačiau žinomas feisbuke per Covid-19 pandemiją, skleisdamas abejones dėl skiepų ir koronaviruso valdymo priemonių. Be kita ko, jis savo įrašuose žmones kritikuoja ir dėl korupcijos.