„Delfi“ laidai „Ar galiu užeiti?“ pasibeldus į Vilnius Tech „LinkMenų fabriko“ duris, „Faux Real Studio“ prodiuserė Rūta Račaitė pirmiausia pakvietė į didžiulę studiją, tai – pirmoji ir vienintelė Lietuvoje virtualios produkcijos studija.

Virtualios produkcijos studija „LinkMenų fabrike“

Kuo šios studijos galimybės skiriasi nuo visiems žinomo „žaliojo ekrano“, naudojamo TV studijose? „Pliusų yra labai daug. Iš esmės ir šitas ekranas gali atlikti „žaliojo ekrano“ funkciją, bet, kaip matote, mes turime pasaulį ir tą pasaulį mes galime sugeneruoti tu tam tikromis programomis. Kai aktorius vaidina, jis mato realų vaizdą, jam nereikia įsivaizduoti, daug paprasčiau viskas vyksta. Taip pat ir mūsų operatoriams yra daug paprasčiau, nes kameros gali atlikti sudėtingus veiksmus“, – „žaliojo ekrano“ ir virtualios produkcijos studijos skirtumus paaiškino R. Račaitė.

Virtualios produkcijos studija „LinkMenų fabrike“

Šioje studijoje savo žinias gali lavinti ir studentai. Tiesa, jie dažniausiai kviečiami būti asistentais įgyvendinant realių klientų užsakymus. „Studentai turi galimybę asistuoti. Dirbti „pirmukais“, „antrukais“, dirbti prodiuserio asistentais. Jie prisiliečia prie šios technologijos asistavimo būdu, – kalbėjo „LinkMenų fabriko“ „Faux Real Studio“ prodiuserė R. Račaitė. – O studijų metų jie turi galimybę įgyvendinti savo asmeninius projektus pasitelkiant šitą projekciją. Žinoma, su mūsų priežiūra.“

Išskirtinis ekranas – tik viena technologijų fabriko dalis. „LinkMenų fabriko“ prototipų laboratorijos vedėjas Rokas Bagdonas įvardijo, kad fabrike yra septynios skirtingos laboratorijos, kuriose studentai dirba su 3D spauda, elektronika, medžiu, metalu, dažymu ir dar daugiau. 3D laboratorija, pasak R. Bagdono, yra populiariausia. Ši technologija yra gana paprasta, tačiau visuomet, prieš imantis šios technologijos, verta pagalvoti, nes pagrindinė naudojama medžiaga – plastikas.

3D laboratorija „LinkMenų fabrike“

„LinkMenų“ fabrike yra ir medžio cechas, kuriame dirbama su medžiagomis, kurios nesukelia jokių kibirkščių. Kaip ir kiekvienoje laboratorijoje, čia galima rasti ir įprastų įrankių, tačiau šioje laboratorijoje akį traukia CNC frezavimo staklės. „Pasidedam kažkokią medžiagą ir tą medžiagą frezuojame. Šiuo atveju turime organinį stiklą“, – pasakojo R. Bagdonas, paimdamas nuo staklių išpjautą žvaigždę, bei pridūrė, kad pabaigtas darbas, kuriame buvo naudojamos tokios detalės, dabar jau yra jūrų muziejuje.

Medžio cechas „LinkMenų fabrike“

Metalo ceche R. Bagdonas aprodė plazminę pjaustyklę, su kuria galima įvairias formas pjaustyti iš metalo lakštų. „Turime šlifavimo, pjaustymo stakles, lankstymo, suvirinimo įrangą, – vardijo R. Bagdonas. – Kai kurie studentai ateina ir sako, kad tą jau turi savo garaže, bet tikrai ne kiekvienas studentas turi plazminę pjaustyklę savo garaže arba smėliasrovę, kuri leidžia mums greičiau šlifuoti.“

Metalo cechas „LinkMenų fabrike“

Nors laida „Ar galiu užeiti?“ „LinkMenų fabrike“ lankėsi vasarą, studentų čia sutiko. R. Bagdonas paaiškino, kad tai tarptautiniame projekte dalyvaujantys studentai, kurie per savaitę turi įvykdyti užduotį – sukurti kokį nors inovatyvų projektą.

Vilnius Tech „LinkMenų“ fabrike galima apžiūrėti ir mažesnį daugeliui žinomo „Portalo“ prototipą. „Čia yra jo versija, kurią ne visi yra matę. Tai originali kopija, kol kas vienintelė kopija, – pasakojo R. Bagdonas, pridurdamas, kad ji nejungia skirtingų vietų virtualiu tiltu, tačiau būtent ši kopija buvo pagrindinis eksponatas Dubajuje vykusioje parodoje „World Expo 2020“. – Šis projektas yra labai geras pavyzdys, kaip visos disciplinos susijungia į vieną kūrinį, nes yra ir 3D spausdintų detalių, ir frezuotų, ir dažytų, ir metalinių detalių.“

„Portalo“ prototipas „LinkMenų fabrike“

Dar kelios svarbios erdvės „LinkMenų“ fabrike – fotostudija ir garso įrašų studija. Jomis besinaudojantys studentai gali įgyvendinti ne tik paskaitoms ar praktikoms būtinus, bet ir asmeninius projektus. „Čia vyksta garso įrašymo ir garso dizaino darbai, – aprodydama garso įrašų studiją kalbėjo R. Račaitė bei parodė kelis albumus ir vinilus, kurie buvo įrašyti būtent šioje studijoje.

Garso įrašų studija „LinkMenų fabrike“

Laida „Ar galiu užeiti?“ kviečia iš arčiau susipažinti su Vilnius Tech „LinkMenų fabriku“. Visą laidą galite pamatyti čia.