Iš Lietuvos socialdemokratų partijos 2009 m. pašalintas Č. Daugėla bando sugrįžti prie Alytaus vairo. Tiesioginiuose mero rinkimuose jis nedalyvauja, tačiau yra tarp partijos „Tvarka ir teisingumas“ keliamų kandidatų į miesto tarybą. Kandidatu tapęs politikas atskleidė ne tik įspūdingus turtus, bet ir ne mažiau įspūdingas finansines operacijas.

Korupcija kaltinamas eksmeras – tarp daugiausiai pajamų gavusių politikų

Č. Daugėla „tvarkiečių“ kandidatų į Alytaus tarybą sąraše įrašytas 53-uoju numeriu – tai paskutinė pozicija tarp „Tvarkos ir teisingumo“ Dzūkijos sostinėje keliamų kandidatų. Tačiau pagal kai kuriuos rodiklius buvęs meras toli gražu ne paskutinis – pavyzdžiui, pagal deklaruotas pajamas jis smarkiai lenkia ne tik Alytaus „tvarkiečius“, bet ir beveik visus kitus visoje Lietuvoje kandidatuojančius politikus.

Atvirų duomenų analizės portalo Freedata.lt duomenimis, Č. Daugėla tarp visų kandidatų visose savivaldybėse yra šeštas pagal deklaruotas 2013-ųjų metų pajamas. Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) pateiktos pajamų deklaracijos duomenimis, jos sudarė daugiau nei 4,07 mln. Lt (1,18 mln. eurų). Gyventojų pajamų mokesčiu (GPM) apmokestinta tik apie 1,4 proc. visų eksmero pajamų – Č. Daugėlos sumokėto GPM grafoje mirga apie 57 tūkst. Lt (16,5 tūkst. eurų).

Kandidatuodamas 2007 m. rinkimuose, tuometis socdemas deklaravo beveik 330 tūkst. Lt metines pajamas ir maždaug 48 tūkst. Lt sumokėto GPM.

Buvęs meras deklaruoja dirbantis statybų bendrovės „Kortas“ direktoriaus pavaduotoju.

Sėdęs į teisiamųjų suolą gerokai praturtėjo

Č. Daugėlos turto deklaracija paskutinįsyk viešai skelbta 2011 m. Tada politiko deklaracijoje už 2010 m. nurodyta, kad jis turi privalomo registruoti turto už 3,33 mln. Lt, 182 tūkst. Lt santaupų ir 80 tūkst. Lt suteiktų paskolų. Bet milijonieriumi jis tada vadintis negalėjo – 4,62 mln. Lt gautų ir negrąžintų paskolų jį oficialiai darė ne turtuoliu, o skolininku: iš turto atėmus skolas, politiko „balansas“ smuko iki milijono litų „minuse“.

O dabar viskas kitaip. Nepaisant korupcijos skandalo, Č. Daugėla sėkmingai turtėjo.

Politiko VRK pateiktos turto deklaracijos duomenimis, jo privalomas registruoti turtas 2013 m. buvo vertas beveik 700 tūkst. Lt, vertybiniai popieriai – 3,52 mln. Lt, santaupos – 281 tūkst. Lt, suteiktos paskolos – 950 tūkst. Lt, gautos paskolos – beveik 2,98 mln. Lt. Iš pirmųjų keturių skaičių atėmus penktąjį gaunamas įspūdingas balansas – eksmero turtas nuo 2010 m. milijono skolose peraugo į 2,47 mln. Lt „pliuse“.

Buvęs meras VRK deklaruoja ryšį su ne viena verslo įmone. Sąraše – ne tik Č. Daugėlos verslo flotilės flagmanas, statybų kompanija „Kortas“. Politikas deklaruoja esąs bendrovių „Alseka“, „Česlovas ir kompanija“, „Eurokortas“, „Akmė“ bei „Alseka Vilnius“ akcininkas. Sąraše – ir svaigiųjų gėrimų gamintoja „Alita“.

Registrų centro DELFI pateiktais duomenimis, Č. Daugėlos įmonės yra pelningos – pelnai 2010-2013 m. svyravo nuo kelių tūkstančių iki daugiau nei 700 tūkst. Lt, bet būta ir šimtatūkstantinių nuostolių.

Statybų kompanijos kontrolė: iš pradžių dukterims, po to – į Latviją

O pernai, kaip rodo Č. Daugėlos VRK pateikta interesų deklaracija, buvęs Dzūkijos sostinės meras gerokai patuštino savo kraitį. Tiksliau, kraitį sukrovė savo dukterims.

Č. Daugėla deklaruoja pernai vasarį su sutuoktine dviem dukroms perleidęs statybų kompanijos „Kortas“ akcijas. Akcijos padalintos į dvi lygias dalis, kurių deklaruota vertė – po 16,89 mln. Lt (4,89 mln. eurų).

Registrų centro DELFI pateiktais duomenimis, po šio sandorio „Kortą“ valdė trys fiziniai asmenys: po 2559 akcijas arba po 40,2 proc. įmonės pasidalijo Č. Daugėlos dukterys Roberta ir Lugnė, dar 1248 akcijas (19,6 proc.) valdė vilnietė Vilma Brimienė.

Tačiau tuo permainos „Korto“ valdyme nesibaigė. Registrų centro DELFI pateiktais duomenimis, minėtos trys akcininkės bendrovę valdė mažiau nei tris mėnesius. O nuo praėjusių metų gegužės 9 d. Č. Daugėlos verslo flotilės flagmanas turi vienintelį akcininką – Latvijoje registruotą kompaniją „Korinvest“. Ar statybų verslą iš eksmero dukterų perėmė investuotojai iš Latvijos? Tikrai ne.

Latvijos informacinio katalogo Lursoft.lv DELFI pateiktais duomenimis, „Korinvest“ įsteigta praėjusių metų balandį. Įmonės akcininkės – dvi Č. Daugėlos dukterys ir jau minėta V. Brimienė. Akcijų pasiskirstymas – lygiai toks pat, koks buvo „Korte“: po 40,2 proc. valdo politiko dukterys, likusią dalį – V. Brimienė.

Beje, Č. Daugėla „Korte“ išliko ne tik generalinio direktoriaus pavaduotojo pareigose. Registrų centro DELFI pateiktais duomenimis, buvęs meras eina bendrovės valdybos pirmininko pareigas.

Č. Daugėla tyli

DELFI pavyko susisiekti su Č. Daugėla, tačiau teismų slenksčius minantis buvęs meras kategoriškai atsisakė telefonu komentuoti „Korto“ akcijų keliones iš rankų į rankas.

Česlovas Daugėla
„Aš tikrai neduodu interviu telefonu“, - sakė Č. Daugėla.

Tokį pat atsakymą DELFI išgirdo ir pasiteiravus apie eksmero piniginėje atsidūrusius milijonus.

„Nejaugi nesupratote, ką aš pasakiau?“ - pyktelėjo Č. Daugėla.

DELFI primena, jog buvęs Alytaus meras yra pagrindinis jau keletą metų besirutuliojančios korupcijos bylos herojus. Vadinamojoje Alytaus miesto stadiono korupcijos byloje Č. Daugėlą prokurorai siekia nuteisti ketverių metų laisvės atėmimo bausme. Buvęs meras nėra vienintelis į Alytaus tarybą kandidatuojantis šios bylos herojus. Tarp kaltinamųjų yra ir konservatoriai Dobilas Kurtinaitis ir Rima Rakauskienė bei visuomeninio rinkimų komiteto „Už Alytų“ kandidatas Giedrius Čereškevičius. Byloje figūruoja ir „Kortas“. Č. Daugėlos dukterų per Latvijos kompaniją valdomai statybų kompanijai pernai sausį prokurorai pasiūlė skirti milijoną eurų viršijančią baudą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (285)