Maždaug pusantrų metų per šimtas Panevėžio medikų ir personalo ieškojo teisybės dėl pinigų. Tai yra neišmokėtų priedų per pirmąjį kovido karantiną. Ieškovai buvo įsitikinę, kad priedai priklauso ne tik dirbusiems su patvirtinta infekcija, bet ir su tais, kurie buvo izoliuojami ir tiriami kaip galimai sergantys.

„Mes buvome priversti visus pacientus absoliučiai karantinuoti, izoliuoti, iki to PGR atsakymo juos laikyti kaip įtariamus sergančius COVID-19 liga“, – komentavo anesteziologas Ričardas Peldžius.

Kol medikai įrodinėjo pavojingo darbo kainą, tarkime, santechnikui pratrūkęs radiatorius užtikrino mėnesio priedą prie algos neginčijimai.

„Ministro įsakymas taip sako, kad tie asmenys, kurie teikia kontaktines paslaugas sergantiems COVID-19 liga. Tai jis lygiai toks pat darbuotojas kaip ir valytoja, kuri valė. Jis ėjo į tą patalpą, kur gulėjo kovidu sergantis pacientas, taisė radiatorių“, – kalbėjo liudijęs gydytojas Rimvydas Tumas.

Dar pernai darbo ginčų komisija pripažino, kad ligoninės administracija privalo medikams už rizikingą darbą priedus bei delspinigius išmokėti. Iš viso – maždaug 400 tūkst. eurų, tačiau ligoninės administracija priedų nemokėjo, o darbo ginčų komisijos sprendimą apskundė teismui.

Pastarasis nustatė, kad iš dalies ligoninės administracija teisi, nes įstatymai nenurodo mokėti priedų tiems, kurie gydė ir prižiūrėjo tiriamus dėl COVID-19 arba karantinuojamus.

„Įstatymas sako kitaip, įstatymas sako, kad gali būti mokami priedai tik teikiant paslaugas sergantiems COVID-19 liga pacientams arba vykdantiems epidemijų profilaktikos priemones šios ligos židiniuose medikams“, – sakė Panevėžio apylinkės teismo teisėja Eglė Sabaliauskienė.

Teismas nustatė, kad tik su 25 ligoninės darbuotojais darbdavys ne visiškai atsiskaitė. Iš viso jiems priteisė išmokėti per 9000 eurų. Su dar 20 ieškovų ligoninė yra pasirašiusi taikos sutartį.

Kovido atvejų nemažėja

„Delfi“ primena, kad spalio 18 d. nustatyti 2235 nauji COVID-19 atvejai, mirė 16 žmonių, pranešė Statistikos departamentas.

Visi mirusieji išskyrus vieną buvo neskiepyti arba paskiepyti nepilnai.

Praėjusią parą 2551 žmogus paskiepytas pirmąja vakcinos doze. Iš viso per parą paskiepyti 6436 asmenys.

Ligoninėse šiuo metu gydomi 1699 COVID-19 sergantys žmonės – šešiomis dešimtimis mažiau nei prieš parą, 145 iš jų – reanimacijoje.