Kaip paskelbė LVAT teisėjas Gintaras Kryževičius, teismas nutarė panaikinti VRK sprendimo dalį, kuria buvo nutarta panaikinti K. Biliaus registraciją Seimo rinkimuose, nes jis nenurodė buvusių ryšių su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis. Tokiu būdu teismas nutarė, kad „Nemuno aušros“ atstovas galės toliau dalyvauti Seimo rinkimuose.

Teismas kartu panaikino ir VRK sprendimo dalį, kuriuo nutarta, jog K. Bilius šiurkščiai pažeidė Rinkimų kodeksą.

Šis LVAT sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas.

K. Bilius savo anketoje nenurodė buvusių ryšių su SSRS tarnybomis, todėl VRK, remdamasi Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) duomenimis, panaikino partijos „Nemuno aušra“ kandidato registraciją Seimo rinkimams. LGGRTC turimais duomenimis, nuo 1989 m. K. Bilius pusę etato dirbo šaltkalviu-santechniku KGB Šiaulių miesto skyriuje.

Kaip teigė LVAT teisėjas G. Kryževičius, šiuo atveju nebuvo surinka ir pateikta pakankamai duomenų apie sąmoningą K. Biliaus bendradarbiavimą su KGB.

„VRK pati fakto dėl bendradarbiavimo su SSRS specialiosiomis tarnybos nenustatė, o rėmėsi LGGRTC informacija“, – teigė G. Kryževičius.

Anot jo, teismas nutarė, kad LGGRTC rašte, kuriuo rėmėsi VRK, nėra nurodyta, jog K. Bilius yra sąmoningai bendradarbiavęs su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis. Be to, anot LVAT, LGGRTC teigė, jog neturi duomenų ar informacijos, kad politikas faktiškai ir sąmoningai veikė, vykdant buvusios SSRS specialiųjų tarnybų užduotis ir pavedimus, t. y. sąmoningai bendradarbiavo su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis.

„Dokumente nenurodyta, kad jis (K. Bilius – ELTA) sąmoningai bendradarbiavo su SSRS specialiosiomis tarnybomis“, – nurodė teisėjas.

LVAT vertinimu, byloje pateikta asmens kortelė, nesant jokių kitų pareiškėjo darbo KGB faktą liudijančių duomenų, nėra pakankamas įrodymas, kuriuo vieninteliu remiantis būtų teisinis pagrindas pripažinti, jog jis dirbo KGB.

„Dokumente nenurodyta, kad jis (K. Bilius – ELTA) sąmoningai bendradarbiavo su SSRS specialiosiomis tarnybomis“, – nurodė teisėjas.

Į teismą kreipęsis K. Bilius anksčiau ne kartą pabrėžė niekada nedirbęs KGB, o dokumentą, kuriame nurodoma, kad jis pusę etato dirbo šaltkalviu-santechniku KGB Šiaulių miesto skyriuje, vadino klastote ir pridūrė dėl jo kreipęsis į Generalinę prokuratūrą.

65 metų K. Bilius dabar yra Kelmės rajono vicemeras, jo viešai skelbiamoje biografijoje yra rašoma, kad sovietmečiu jis yra dirbęs geografijos ir fizinio lavinimo mokytoju, 1988-1990 m. „Tauro“ žolės riedulio meistrų komandoje užėmė viršininko pareigas, 2011-2015 m. buvo Kelmės rajono mero pavaduotoju, 2019-2020 m. Kelmės sporto centre dirbo direktoriaus pavaduotoju.

LGGRTC vadovas stebėjosi dėl K. Biliaus pareiškimų

Savo ruožtu LGGRTC vadovas Arūnas Bubnys Eltai teigė, kad stebisi iš Seimo rinkimų pašalinto „Nemuno aušros“ kandidato K. Bilio aiškinimu, jog šis nedirbo KGB.

Pasak A. Bubnio, turimuose dokumentuose sutampa ne tik ryšių su SSRS tarnybomis nenurodžiusio politiko duomenys, bet ir jo sutuoktinės vardas.

„Ypatingajame archyve yra jo KGB kortelė, pagal kurią matosi, kad jis dirbo antraeilėse pareigose viename iš KGB skyrių. Jis ten dirbo trumpą laiką, tačiau yra įrašas, kad dirbo“, – Eltai teigė A. Bubnys.

„Nemanau, kad tai yra kitas asmuo, nes sutampa ir gimimo metai, mėnuo, diena. Net ir žmonos vardas sutampa. Reiktų ypatingo atvejo, kad tai būtų kitas žmogus, o ne Kęstutis Bilius“, – pridūrė jis.

LGGRTC turimais duomenimis, nuo 1989 m. K. Bilius pusę etato dirbo šaltkalviu-santechniku KGB Šiaulių miesto skyriuje.

Informaciją, ar kandidatas praeityje yra sąmoningai bendradarbiavęs su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, VRK suteikia LGGRTC.

Seimo rinkimai vyks spalio 13 dieną.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)