Praėjimą trukdė įvairios kliūtys

Vasaros pradžioje pasiekę Vytauto g. 93 nutarėme pradėti kelionę ežero pakrante. Tačiau kelionė tęsėsi neilgai: eidami palei ežerą negalėjome pasiekti Vytauto g. 103 sklypo. Gyvenamųjų namų masyve nuo Vytauto g. 93 iki Vytauto g. 103 yra septyni sklypai. Ir čia buvo tikras kliūčių ruožas.

Einant ežero pakrante mums kelią pastojo skersai paguldytos valtys, gyvatvorės, įvairūs krūmai, badantys augalai, tujos, žaliųjų atliekų krūvos.

Kai kuriose vietose tikrai nėra praėjimui palikta penkių metrų. Taip pat ežero pakrantės apsaugos juostoje suradome ir pavėsinę, grilių, lauko stalų ir skėčių nuo saulės. Matyti, kad žmonės čia saugo privatumą ir nenori, kad kas nors čia lankytųsi. Galiausiai kelionę baigėme atsimušę į suaugusių krūmų, medžių ir viljoklių masyvą.

Tuomet nutarėme kliūtį apeiti iš kitos pusės. Grįžome atgal ir eidami Vytauto gatve pasiekėme 103 numeriu pažymėtą sklypą. Čia suradome į ežerą įmestą metalinę statinę. Kas jos viduje – neaišku.

Pakrantėje stovi ir apleistas namas, prie kurio buvo primėtyta atliekų. Šio namo terasoje radome besibūriuojančius jaunuolius. Tačiau vos paėję pakrante vėl suradome įvairių kliūčių: nupjautų šakų krūvos, vijokliai. Ir galiausiai vėl atsimušėme į tą pačią akliną suaugusių medžių ir krūmų sieną. Kelionę teko nutraukti.

Daugiau apie tai galite skaityti paspaudę ČIA.

Atlaisvintas praėjimas

Vis dėlto rugsėjo mėnesį nuvykę į tą pačią vietą suradome kardiniai pasikeitusią situaciją. Visos minėtos kliūtys buvo ežero pakrantėje, kuri yra valstybinės žemės dalis. Taigi, Trakų rajono savivaldybė ėmėsi veiksmų, kad valstybinėje žemėje atsirastų praėjimas.

Ji pamokė pakrantės grobėjus, kurie buvo radę įvairių būdų, kaip sukuriant kliūtis trukdyti žmonėms praeiti ežero pakrante. Savivaldybė pašalino kliūtis ežero pakrantėje ir pasirūpino, kad sklypų savininkų inventorius būtų perkeltas į jų sklypus.

Savivaldybės atstovė Agata Beliak „Delfi“ teigė, kad 2024-09-11 buvo atlikti menkaverčių želdinių, trukdančių laisvai praeiti Totoriškių ežero pakrante, atkarpoje tarp žemės sklypų Vytauto g. 93 – 103, Trakai, šalinimo darbai.

„Pašalinti menkaverčiai, savaiminiai želdiniai, apgenėtos medžių šakos“, – teigė ji.

Trakų rajono savivaldybės atstovė teigė, kad dabar sudarytos sąlygos visiems naudotis ežero pakrante.

„Pašalinus menkaverčius želdinius ir apgenėjus medžius yra sudarytos galimybės nekliudomai praeiti valstybine žeme, Totoriškių ežero pakrantėje, tarp žemės sklypų Vytauto g. 93 – 103, Trakai“, – teigė A. Beliak.

Nuvykę į vietą užfiksavome, kad menkaverčiai želdiniai, trukdę praėjimą, iš tiesų pašalinti. Į privačius sklypus jau patraukti ir anksčiau valstybinėje žemėje buvę poilsio įrenginiai: pavėsinė, skėčiai nuo saulės, grilius ir kt.

Valtys taip pat patraukos nuo praėjimo. Tvorų ir gyvatvorių pakrantėje jau nesuradome.

Taigi, šiuo metu visi norintys gali praeiti ežero pakrante nuo Vytauto g. 93 iki Trakų miesto autobusų stoties.

Tiesa, ant vienos toliau nuo ežero kranto esančios tvoros kaba užrašas, gąsdinantis šunimi. Tačiau jo nereikia išsigąsti, nes valstybine žeme visi gali naudotis.