„Delfi“ kalbino eilėje į iškilmingą vakarą prezidentūros kieme laukiančius asmenis, tarp jų – ir Ž. Tratą. Jis eilėje laukė vienas, tačiau „Delfi“ teigė, kad viduje pasimatys su bendražygiais. Vienas pozavo ir fotografams, prieš pat patekdamas į prezidentūros kiemą.

Vėliau paaiškėjo, kad, Ž. Tratas į inauguraciją atvažiavo su Jolanta Blažyte ir buvo jos lydintis asmuo.

Žilvinas Tratas

Viešoje erdvėje kilus diskusijoms apie į inauguracijos vakarą pakviestus svečius, prezidentūra komentavo, kad Ž. Tratui kvietimas nebuvo siųstas, į šventę jis atėjo kaip lydintis asmuo. Vis dėlto, „Delfi“ užfiksuotoje vaizdo medžiagoje matyti, kad Ž. Tratas rankose laiko atspausdintą kvietimą skaidrioje įmautėje.

„Delfi“ susisiekus su prezidento patarėju Ridu Jasiulioniu, šis dar kartą pakartojo, kad Ž. Tratui kvietimas nebuvo siųstas. „Nežinau, kieno kvietimą jis laiko, bet jam nebuvo siųstas kvietimas“, – teigė R. Jasiulionis.

Žilvinas Tratas

Į prezidento priėmimą buvo pakviesta apie 2000 asmenų, kvietimai jiems buvo siųsti elektroniniu paštu. Tą „Delfi“ patvirtino ir R. Jasulionis. Ž. Trato rankose matyti atspausdintas kvietimas, nors tam, kad asmuo patektų į iškilmes, užteko parodyti kvietimą mobiliajame telefone bei pateikti savo asmens dokumentą.

Žilvinas Tratas

Prieštaringų vertinimų Ž. Tratas sulaukia dėl socialiniuose tinkluose demonstruojamos pozicijos ir atvirai reiškiamo palaikymo buvusiam kandidatui į prezidentus Eduardui Vaitkui.

Ž. Tratas nesėkmingai dalyvavo rinkimuose į Europos Parlamentą kartu su Mindaugo Puidoko vedama „Taikos koalicija“.