Tėtis, stumdantis vežimėlį dabar – gan dažnas vaizdas.

„Išėjimai su vaiko vežimėliu yra malonesnė vaiko priežiūros dalis, negu namuose keisti pampersus, ar plauti, ar valgydinti“, – LNK Žinioms sakė Vilniaus universiteto Sociologijos ir socialinio darbo instituto docentė Lina Šumskaitė.

Anot jos, tyrimai rodo, kad vyrai dažniau renkasi žaisti su vaikais, užsiimti laisvalaikio veikla, negu daryti buitinius darbus.

Kolegos uždirba daugiau

LNK Žinių kalbintas Ignas Šiugždinis nepabūgo išeiti vaiko priežiūros atostogų.

„Žiūrint retrospektyviai, tai buvo superinis sprendimas tiek vaikams, tiek mūsų santykiui, tiek mūsų šeimai bendrai. Iš viso išbuvau trejus metus vaiko priežiūros atostogose per du vaikus“, – sakė jis.

Ignas neslepia, kad skaičiavo, kam prižiūrėti vaikus labiau apsimokėtų finansiškai.

„Aš suprantu, kodėl yra sunku priimti šitą sprendimą, nes yra sunku sugrįžti į darbo rinką. Ir, jei labai paprastai kalbant, jei aš paimu tuos draugus, su kuriais pradėjome dirbti, tai kai grįžau į darbus po vaiko priežiūros atostogų, jie uždirbo 20-30 proc. daugiau negu aš“, – pasakojo jis.

Tiesa, nepaisant valstybės skatinimo į vaikų auginimą labiau įsitraukti tėčiams, vyrų, einančių vaikų priežiūros atostogų, sumažėjo.

„Anksčiau sakydavome, kad kas ketvirtas išmokos gavėjas yra vyras, šiandien sakytume, kad kas penktas išmokos gavėjas yra tėtis“, – sako „Sodros“ patarėjas Kristina Zitikytė.

Skaičius sumažino nauja tvarka

Prieš dvejus metus vaiko priežiūros išmokas gavo beveik 28 tūkst. moterų ir 9 tūkst. vyrų. Šių metų birželį – beveik 19 tūkst. moterų, o vyrų – tik 2 tūkst.

Anot K. Zitikytės, antrus metus prižiūrint vaiką, vyrai imdavo vaiko priežiūros išmoką.

„Matydavome, kad absoliuti dalis ir dirba, ir gauna išmokas, tai tas prisidėjimas prie vaiko priežiūros, matyt, nebuvo pats didžiausias, arba kokį mes įsivaizduotume“, – sako ji.

Sodra“ aiškina, kad skaičiai sumažėjo dėl naujos tvarkos. Anksčiau dirbantis tėvas gaudavo ir visą atlyginimą, ir vaiko priežiūros išmoką. Dabar išmoka ir atlyginimas per mėnesį, kartu sudėjus, negali viršyti vidutinės tėvo gautos algos. O jeigu atlyginimas labai didelis, negali viršyti penkių vidutinių šalies darbo užmokesčių, arba 6,5 tūkst. eurų „į rankas“.

Anot specialistų, vaiko priežiūros atostogos vyrams į naudą. Net paėmus neperleidžiamų tėvystės atostogų, šeimoje atsiranda daugiau susikalbėjimo.

„Ateina naujas supratimas, kad ir vyrai gali keltis naktimis, o ne eiti į kitą kambarį miegoti, nes jie eina į darbą“, – pabrėžia L. Šumskaitė.

Anot mokslininkės, aktyvus tėčio dalyvavimas gali padėti ateityje lengviau socializuotis.

„Kai tie asmenys nuo pat pradžių bent jau būna du ir jie keičiasi, tai žymiai lengviau vaikui adaptuotis ir darželyje, kai jam pasikeičia kitas suaugęs asmuo, kuris prižiūri“, – sako ji.

Nors teisinės galimybės į vaiko priežiūrą tiek mamai, tiek tėvui vienodos, tėčiai vis dar nurašomi lyg būtų atsarginis vaiką prižiūrinčiojo variantas.

„Net atėjus pas gydytoją klausia – o kur mama yra? O jeigu ateina abu, sako, gal tada tegu į kabinetą ateina mama“, – sako L. Šumskaitė.

„Tas pats yra su pervystymo kambariais – labai dažnai būna prie moterų tualeto arba moterų tualetuose ir panašiai. Tėčiai negali pasinaudoti ir sako – mums į miestą išeiti su mažyliais yra mažiau patogu, nes visa infrastruktūra sufleruoja, kad tai yra mamos ir vaiko kambarys“, – teigia Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos atstovė Mintautė Jurkutė.

Į vaiko priežiūros atostogas išeinančius vyrus vis dar kitokį požiūrį turi ir darbdaviai.

„Klausia, tai kas netinka – gal sąlygos, gal dar kažkas? Gal čia reikia pagerinimo kažkokio. Mato tą tėčio atsitraukimą vaiko priežiūrai kaip kažkokį blogesnio kelio pasirinkimą“, – aiškina M. Jurkutė.

Anot Igno, gali būti, kad žmona nenori prarasti darbo vietos, o vyrui kaip tik tas nėra svarbu. „Šeima turėtų susirasti sau patogiausią sprendimą“, – kalba tėtis.

Nuostatas keičia pavyzdžiai

Pasak mokslininkės, vyrų nuostatos dažnai keičiasi pamačius kitų vyrų pavyzdžius. Tyrimai rodo, kad į vaiko priežiūros atostogas dažniau išeina tėčiai, kurių šeimos priklauso vidutinei klasei.

Skurdžiausi ir turtingiausi vaiko priežiūrą dažniausiai palieka moterims. Dažniausiai – dėl kur kas didesnių vyro pajamų.

„Sodra“ skaičiuoja, kad didžiausia mėnesinė vaiko priežiūros išmoka negali viršyti dviejų vidutinių šalies atlyginimų. Tai reiškia, kad pasirinkę pusantrų metų vaiko priežiūros atostogas, pretenduoja į maždaug 2 tūkst. eurų per mėnesį „į rankas“.

Išėję dviejų metų vaiko priežiūros atostogų, pirmaisiais metais – į 1,5 tūkst., antraisiais – daugiausiai gali gauti apie 1 tūkst. „į rankas“.