„Daugiau nei kelis metus girdime tikrovės neatitinkančią informaciją apie mūsų bendrovę ir minėtą pirkimą. Niekuomet to nesureikšminome, nes tai absoliučiai neturi nieko bendro su tikrove.

Galime tik dar kartą pakartoti, kad pateikti naktinio matymo prietaisai atitinka visas VSAT viešojo pirkimo techninėse specifikacijose nurodytas technines charakteristikas. VSAT šiuos prietaisus naudoja jau beveik du metus ir jokių pretenzijų dėl jų kokybės ar atitikimo nėra pateikę. Visos abejones šių prietaisų kokybe keliamos tik vienos bendrovės atstovų“, – bendrovės pranešime spaudai cituojamas „Ados – tech“ vadovas Robertas Grikšas.

Jis pažymi, kad bendrovė bendradarbiauja su visomis valstybės institucijomis, teikia visą prašomą informaciją apie bendrovės veiklą, technologinius procesus, gamyboje naudojamus komponentus, dalyvavimo VSAT viešajame pirkime aplinkybes.

R. Grikšas anksčiau patvirtino, kad jo vadovaujamoje įmonėje pareigūnai buvo apsilankę ir atlikę procesinius veiksmus. „Ados – tech“ vadovas neslėpė pasipiktinimo dėl pareigūnų veiksmų. R. Grikšas pažymėjo, kad institucijos esą vietoje „civilizuoto kelio“ pasirinko „prievartą“.

„Esame lietuviško kapitalo bendrovė, puikiai suprantanti, valstybės institucijų poreikį tiksliai išsiakinti gynybos ir nacionalinio saugumo srityje naudojamų prietaisų atitiktį deklaruojamiems techniniams parametrams, tačiau niekaip negalime suprasti, kodėl vietoj civilizuoto kelio, profesionaliai ištiriant mūsų pagamintus prietaisus ir atsakant į visus kylančius klausimus, buvo pasirinkta prievarta, bendrovės darbuotojų sulaikymai, visų bendrovės sąskaitų areštai, stabdantys bendrovės veiklą“, – bendrovės pranešime cituojamas R. Grikšas.

Bendrovei atstovaujantis advokatas Darius Raulušaitis tvirtina, kad pareigūnai esą pirmiau turėjo atlikti „Ados – tech“ prietaisų atitiktį techninėms specifikacijoms ir vėliau imtis procesinių veiksmų.

„Nėra žinoma, kad minėtus prietaisus būtų ištyrę kokie nors ekspertai ar specialistai ir būtų nustatyti kokie nors neatitikimai. Belieka tik džiaugtis, kad teismai atsisakė tenkinti prokuroro prašymus dėl suėmimų, o vieno asmens sulaikymą pripažino neteisėtu“, – bendrovės pranešime spaudai cituojamas D. Raulušaitis.

ELTA primena, kad tiriant VSAT sandorį dėl 1,2 mln. eurų vertės naktinio matymo prietaisų įsigijimo, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) gegužę atliko 17 kratų ir poėmių.

Anot FNTT, įtarimai pareikšti 4 fiziniams ir 2 juridiniams asmenims, atliktos įtariamųjų apklausos.

Vienam iš įtariamųjų paskirta kardomoji priemonė – suėmimas 1 mėnesiui, dviem – 1 mėnesio trukmės intensyvi priežiūra, ketvirtajam įtariamajam – rašytinis pasižadėjimas neišvykti ir dokumentų paėmimas.

FNTT, vadovaujant Europos deleguotųjų prokurorų biurui Lietuvoje, atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimo didelės vertės sukčiavimo, dokumentų klastojimo ir svetimo prekių ar paslaugų ženklo naudojimo.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, 2022 metų pradžioje VSAT po viešojo pirkimo procedūrų sudarė pirkimo-pardavimo paslaugų sutartį su dviem bendrovėmis dėl naktinio matymo prietaisų įsigijimo. Pasirašius sutartį, institucijai buvo perduoti 234 vnt. prietaisų, kurie galimai neatitinka pirkimo sąlygų.

Bendra įsigytų prietaisų kaina siekia beveik 1,2 mln. eurų, o pirkimas buvo vykdomas įgyvendinant Europos Sąjungos Vidaus saugumo fondo skubios pagalbos priemonės lėšomis finansuojamą projektą.

„VSAT suėmimų ar sulaikymų nebuvo, tie prietaisai yra naudojami, jei gauti, o tyrimas vyksta sava eiga. Gauti 434 prietaisai buvo išskirstyti į padalinius, pasieniečiai jais naudojasi, jie veikia normaliai, o VSAT darbuotojams įtarimai nebuvo pareikšti“, – Eltai anksčiau sakė VSAT atstovas Giedrius Mišutis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją