Ji pasakojo, jog paskutiniai keli pirmadieniai buvo itin skausmingi.

„Jau kelintas pirmadienis iš eilės yra toks juodas. Mes greitai turbūt labai nemėgsime tų pirmadienių, jie labai tragiški, labai pavojingi. Per paskutinius pirmadienius prie namų išgirdau kaip skrenda raketos, kaip skrenda dronas, tas mopedu vadinamas. (…) Būtent pas mus toks rajonas, čia yra elektrinė prie geležinkelio stoties. Ačiū Dievui, jau du sykius pasisekė, dronas praskrido, bet elektrinės nepasiekė. Dar prieš savaitę verslo centrą pateko raketa, ne į elektrinę“, – pasakojo D. Makarova.

„Mes meldžiamės ir galvojame, kad ta elektrinė dar bus „užburta“, nes ji faktiškai stabilizuoja centrinį mūsų rajoną“, – kalbėjo Žinių radijo pašnekovė.

Ukrainos lietuvių bendruomenės pirmininkė D. Makarova teigė, jog perspektyvos žiemai Ukrainoje yra gana ne kokios.

„Dar centrinis Kyjivo rajonas kol kas laikosi. Bet šiandien klausiausi žinių, tai perspektyvą mums žada nelabai gerą. Nes vis dėl to 40 procentų pažeistų visų elektrinių. (…) Žada problematišką žiemą. (…) Dideliems miestams bus labai didelį problema išgyventi. (…) Galvoju, kad bus pabėgėlių banga žiemą. Nes žmonės su vaikais, naujagimiais vis dėl to stengsis išvažiuoti. Nes kanalizacija, vandentiekis su vandeniu surištas, tai tikrai didelės problemos“, – Žinių radijo eteryje prognozavo ji.

D. Makarovos teigimu, šildymas bent jau Kyjivo daugiabučiuose namuose nėra įjungtas dėl dar nenukritusios oro temperatūros.

„Ligoninėse, mokyklose – jau įjungtas. Bet daugiabučiuose jis bus įjungtas tik tada, kai oras kieme pasieks tik 8 laipsnių šilumą. Kol kas ji yra aukštesnė. Sakau, kad net ir gamta už Ukrainą. Nes tokio šilto rudens pas jus jau seniai nebuvo“, – kalbėjo Žinių radijo pašnekovė.

Kyjivas tamsoje

Ukrainos lietuvių bendruomenės pirmininkė D. Makarova teigė, jog nepaisant artėjančios žiemos iššūkių, deryboms ukrainiečiai nesiruošia.

„Žmonės nėra linkę, kad būtų kažkoks susitarimas, jie vis tiek sako, kad reikia kovoti iki galo, iki pergalės. Visi sako, kad bet kokiu atveju peržiemos. Daugelis turi sodus, kažkokius namelius, kuriuose galima bent jau pasišildyti, malkomis pasikūrenti.

Tai čia viena dalis, kur gali artimiausiu laiku išvykti, jeigu bus įmanoma šildytis. (…) Aišku, jau ruošiasi priėmimui vakarų Ukraina. Meras jau įgarsino, kad ruošiamas toks logistinis planas išvykimui, jei padėtis bus sunki, žmonės bus agituojami išvažiuoti, kažkur kitur persikelti, perlaukti tuos pačius sunkiausius mėnesius.

Nes mažiausiai, ką žada – tai 2–3 savaites be elektros. Čia tokie perspektyviniai nuspėjimai, bet kaip bus iš tikrųjų – niekas negali nuspėti“, – kalbėjo ji.

Kyjive metro kas kelias minutes kursuos tik piko valandomis, kitu metu – ilgesni tarpai. Miestas taip pat troleibusus keičia autobusais, taip taupoma elektra, mažinamas ir apšvietimas mieste.

D. Makarova pasakojo, jog visas įmanomas talpas namuose jau prisipylė vandens, apsirūpino žvakėmis, žiebtuvėliais.

„Aišku, tuo neapsišildysi, jeigu nebus šilumos. Bet žiūrėsime, kaip gyvensime. Gal į kaimą važiuosime. (…) Bet ta stichinė situacija, kuri bus tikrai labai sudėtinga, žmonės su mažais vaikais, tikriausiai ta pabėgėlių banga padidės žiemą“, – pasakojo Ukrainos lietuvių bendruomenės pirmininkė D. Makarova.