Ministras Linas Linkevičius BNS trečiadienį patvirtino, kad ministerija atliko tyrimą, kai portalas alfa.lt paskelbė, jog yra susipažinęs su įslaptintu generalinės inspekcijos tyrimu dėl ambasadorių pokalbių paviešinimo internete.

"Dar pernai buvo kreiptasi į Valstybės saugumo departamentą, kaip ir priklauso pagal Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymą. Atlikome ir savo tyrimą. Neturime jokios naujos informacijos. Toliau viskas vyko pagal kompetenciją institucijų, kurios ir šiuo metu tiria", - sakė ministras.

VSD reikalauja ikiteisminio tyrimo

VSD atstovas Vytautas Makauskas DELFI teigė, jog saugumiečiai dėl galimo įslaptintos informacijos nutekinimo kreipėsi į prokurorus.

„2013 metų gruodžio 17 dieną VSD, kaip Lietuvos valstybės ir tarnybos paslapčių apsaugą kontroliuojanti institucija, gavo URM raštą, informuojantį, kad URM sudaryta Patikrinimo komisija nusprendė, kad 2013 metų spalio 15 dienos naujienų portalo „Alfa.lt“ straipsnyje pateikta įslaptinta informacija yra atskleista neteisėtai. VSD, manydamas, kad URM pateiktoje informacijoje ir išvadose galima įžvelgti nusikaltimo požymių, 2013 metų gruodžio 31 dieną patikrinimo medžiagą persiuntė Generalinei prokuratūrai“, - nurodė V. Makauskas.

VSD atstovas sykiu kategoriškai atmeta žiniasklaidoje pasirodžiusius pranešimus, esą saugumiečiai turėjo skandalą sukėlusius iš postų atleistų ambasadorių pokalbių įrašus ir galbūt netgi prisidėjo prie skandalo sukūrimo.

„Kaltinimai, kad tai yra VSD provokacija, yra absurdiški. VSD nevykdė šių diplomatų pokalbių kontrolės ir šių pokalbių įrašais nedisponavo“, - sakė V. Makauskas.

Naujienų portalas alfa.lt spalio mėnesį paskelbė, kad yra susipažinęs su įslaptintu generalinės inspekcijos tyrimu. Portalas rašė, kad generalinės inspekcijos, kuriai vadovauja buvęs aukštas VSD pareigūnas Virgilijus Petkevičius, išvadoje teigiama, kad diplomatų pokalbių paviešinimas yra "Rusijos žvalgybos aktyviosios priemonės", susijusios su Lietuvos pirmininkavimu Europos Sąjungai ir ypač Rytų partnerystės viršūnių susitikimu Vilniuje.

L.Linkevičius trečiadienį gandais pavadino naujus žiniasklaidos pranešimus, jog VSD disponavo ambasadorių pokalbių telefonu originaliais įrašais, o apie tai prezidentės patarėja informavusi ministerijos diplomatą.

"Tai gandai, mes to nekomentuosime, tegul komentuoja, tie, kurie skleidžia arba tiria", - BNS sakė ministras.

Interneto svetainėje "YouTube" vasarą buvo pasirodę slapta įrašyti Lietuvos diplomatų pokalbiai telefonu. URM tąkart pokalbių paviešinimą pavadino "informacine provokacija". Po šio skandalo pareigų neteko ambasadorius Vengrijoje Renatas Juška ir ambasadorius Azerbaidžane Artūras Žurauskas.

Dėl pokalbių paviešinimo ikiteisminį tyrimą atlieka Lietuvos kriminalinės policijos biuras.

DELFI primena, kad spalio pabaigoje BNS paviešinus Valstybės saugumo departamento (VSD) informaciją apie galimas Rusijos informacijos atakas, VSD prašymu prokuratūra ir Specialiųjų tyrimų tarnyba pradėjo tyrimą dėl slaptos pažymos paviešinimo.

Dėl VSD slaptos pažymos galimo paviešinimo tyrime STT apklausė BNS žurnalistę Jūratę Skėrytę ir vyr. redaktorę Jūratę Damulytę. Ikiteisminio tyrimo metu teisėjas įpareigojo BNS redaktorę atskleisti informacijos šaltinį. Šiai atsisakius, J. Damulytės namuose atlikta krata, paimti keli BNS kompiuteriai.

Tyrime taip pat apklaustos Seimo kanceliarijos, Prezidentūros ir Vyriausybės kanceliarijos darbuotojos. Lietuvos žurnalistų sąjunga pasmerkė STT elgesį su BNS.

Gruodžio mėnesį Vilniaus apygardos teismas panaikino įpareigojimą naujienų agentūros BNS redaktorei atskleisti informacijos šaltinį ir neteisėtomis pripažino jos namuose, garaže, automobilyje atliktas kratas.
Teismas patenkino BNS redaktorės skundą ir panaikino atitinkamas ikiteisminio tyrimo teisėjo nutartis. Teismo sprendimo motyvai paskelbti už uždarų durų.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)