Anksčiau kai kuriems atokiau gyvenantiems senoliams policijos pareigūnai buvo išdaliję skubios pagalbos mygtukus, dabar retas tokiais mygtukais naudojasi.

Plėšikams išėjus, nukentėjusysis dar sugebėjo prisišaukti pagalbą. Atvyko policija, greitoji pagalba ir nukentėjusysis buvo nuvežtas į Respublikinę Panevėžio ligoninę. Ten jam diagnozuotas kraujo išsiliejimas į smegenis, veido sumušimas, garbaus amžiaus vyras paguldytas į Intensyviosios terapijos skyrių.

Kaip teigia Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė Rasa Černauskaitė, šie įžūlūs užpuolikai dar nenustatyti.

Sumušto, didelį sukrėtimą patyrusio žmogus kol kas išsamiai apklausti nepavyko. Pirminiais duomenimis, buto duris nepažįstamiems vyrams senukas atidarė pats ir įsileido juos į vidų.

Net ir savo namuose žmogus ne visada gali jaustis saugus. Daugiabutyje, kai visai netoli yra daug žmonių, plėšikai senolį mušė, grobė jo turtą.

Įprasta, kad dažniausiai užpuolami atokių kaimų, vienkiemių gyventojai – garbaus amžiaus senoliai ne kartą buvo mušti ar net nužudyti. Iš jų atimtos kartais labai kuklios, kartais didesnės santaupos.

Padaugėjo apgavikų

Pastaraisiais metais tokių įžūlių apiplėšimų sumažėjo, rečiau girdėti apie naktinius užpuolimus, žmonių kankinimus.

Bet, kaip sako Smilgių seniūnė Zita Dabužinskienė, per daug džiaugtis nereikėtų. Vieną dieną atrodo ramu, o kitą dieną nežinai, kokiam chuliganui gali šauti į galvą prasimanyti pinigų ir jis patrauks vienišos sodybos link.

Nors, kaip teigia seniūnė, dabar dažnas į žygį leidžiasi dieną ir su šypsena veide – patiklius žmones tiesiog apgauna. Tai socialiniais darbuotojais, tai pareigūnais apsimeta, tai malkų pažada atvežti ar dar kokį „gerą“ darbą padaryti pasiūlo.

„Gudrumu išvilioja, vienas užšnekina, kitas apsisuka ir apšvarina žmogų. O kiek telefonais paskambinę primeluoja, taip vieną kitą ir apgauna. Nors nuolat stengiamės priminti vyresniems žmonėms, kad būtų budrūs, kad nepasitikėtų nepažįstamaisiais, neįsileistų jų į namus, bet, žiūrėk, ir vėl apgauna. Nors, tiesą sakant, pastaruoju metu ir tokių atsitikimų negirdėti. Tikėkimės, kad ilgam“, – „Sekundei“ pasakojo seniūnė.

Dabar seniūnijoje retai užtiksi atokiai gyvenantį vienišą senolį. Dažniausiai jie gyvena kartu su vaikais, anūkais arba yra jaunesnių kaimynų globojami.

Skundų dėl nesaugumo neturi ir Panevėžio seniūnija. Seniūnas Saulius Skrebė mano, kad prie miesto esančiuose kaimuose žmonėms gyventi saugiau, nei atokesniuose. Dabar jau niekas nesiteirauja apie galimybę namuose įrengti skubios pagalbos mygtukus ar kitokias saugos priemones.

„Kiekvienas kaimas turi savo „erelių“ ir nežinia, kada kuris ką iškrės“, – svarsto toliau nuo miesto esančios Raguvos seniūnas Juozas Skorulskis.

Laimė, pastaruoju metu seniūnijos teritorijoje plėšimų nepasitaikė.

Anksčiau kai kuriems nuošaliau gyvenantiems žmonėms policijos pareigūnai buvo išdaliję skubios pagalbos mygtukus, žmonės galėdavo išsikviesti pagalbą. Dabar retai kas tokiais mygtukais domisi.

Pasirūpino saugumu

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios policijos Prevencijos poskyrio viršininkė Danguolė Žiaugrienė sako, kad skubios pagalbos įranga dabar naudojasi maždaug šešiasdešimt gyventojų.

Tiesa, šiais laikais niekas tos įrangos po sodybas nenešioja, jos nesiūlo. Norintys jaustis saugūs ir turėti galimybę bet kada išsikviesti pagalbą gyventojai patys turi tuo pasirūpinti.

Tereikia kreiptis į policiją ir, jai padedant, sudaryti sutartį su aptarnaujančia bendrove. Skubios pagalbos įranga žmogui nekainuoja, sudarius sutartį ji atvežama veltui. Tačiau teks mokėti abonentinį mokestį. Jis, pasak D. Žiaugrienės nėra didelis, prieinamas ir pensininkui – per mėnesį nesiekia ir dešimties eurų.

Buvo laikas, kai už pagalbos mygtuką mokėti nereikėjo – jie atokių sodybų gyventojams buvo dovanojami ir išlaikomi Policijos departamento, vėliau prisidedant savivaldybėms. Po kurio laiko graži iniciatyva užgeso ir dabar savo saugumu žmonėms tenka rūpintis patiems.

Turėdami įrangą žmonės galėtų jaustis saugesni. Kaip teigia Prevencijos poskyrio viršininkė, įrenginys sukonstruotas taip, kad vieną kartą mygtuką paspaudus, ryšio jau niekas negalės panaikinti. Net ir negalint prieiti arčiau, centre bus girdima, kas vyksta name, apie ką kalbama, esant reikalui bus siunčiama pagalba.

Pagalbos mygtukas ne kartą padėjo žmonėms, vienu atveju, kai žmogui buvo pasidarę labai bloga ir jis negalėjo nei paeiti, nei surinkti telefono numerio. Paspaudęs mygtuką žmogus galėjo tik dejuoti, supratus, kas nutiko, jam buvo nusiųsta greitoji pagalba. Yra buvę, kad pagalbos įranga ir nusikaltėlius nubaidė. D. Žiaugrienė sako, kad į policiją neretai kreipiasi ne tik kaime, bet ir mieste gyvenančių senjorų vaikai ir prašo skubios pagalbos įrangos, patys sutinka mokėti už jos priežiūrą.

Rankinių plėšikai sulaikyti

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai šiemet užfiksavo 19 plėšimo atvejų.

Žmonės buvo užpulti gatvėse, parkuose, kiemuose – iš jų atimtas didesnės ar mažesnės vertės turtas: rankinės, telefonai, pinigai ir kt.

Per praėjusius metus iš viso registruoti 78 plėšimo atvejai.

Panevėžiečiai dar prisimena neseniai vakarinėje miesto dalyje siautėjusius įžūlius plėšikus, atiminėjusius iš moterų rankines.

Pribėgę prie nusižiūrėtos aukos, jos rankinę tiesiog išplėšdavo iš rankų ir dingdavo. Neretai nukentėjusiosioms į veidą papurkšdavo dujų.

Prie laiptinių ar pačiose laiptinėse taip buvo apiplėšta trylika moterų. Įtariamieji netrukus buvo nustatyti, policija juos sulaikė, vyksta ikiteisminis tyrimas.

2014 metais plėšimo atvejų užfiksuota dar daugiau – 94. Bene daugiausia žmonių nukentėjo gatvėse.