Tačiau tai nė kiek nemažina atsakomybės, konstatavo prokuratūros ikiteisminio tyrimo metu baudžiamojoje byloje pateiktus duomenis įvertinęs teismas. Šioje byloje atsakomybėn buvo patrauktas dar mokykloje besimokantis pilnametis vaikinas.

Už tai, kad lytiškai santykiavo su šešiolikos metų neturinčia paaugle, nors ir buvo šios sutikimas, pažeisdamas jos seksualinio apsisprendimo laisvę ir neliečiamumą, vaikinas buvo nuteistas – teismas jam skyrė aštuonių mėnesių laisvės apribojimo bausmę, įpareigojant per šį laikotarpį nuo 22 iki 6 val. būti namuose, jei tai nėra susiję su darbu ar mokymusi bei pradėti dirbti arba užsiregistruoti užimtumo tarnyboje, mokytis.

Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad jauni įsimylėjėliai lytinių santykių turėjo daugybę kartų nuo 2020 m. kovo iki spalio – vaikinas ir mergina gyveno kartu.

Atsakomybėn patrauktas vaikinas sakė, kad nukentėjusiąja baudžiamojoje byloje pripažinta mergina yra draugė, su ja jis bendravo nuo 2019 m. gruodžio, o nuo kovo mėnesio pradėjo karu gyventi kaip pora.

„Gyvenome mano motinos namuose, su drauge turėjome atskirą kambarį“, – policijos tyrėjams sakė vaikinas.

Jis neslėpė, kad su drauge ketino gyventi ir toliau, bet spalio mėnesį šios motina kreipėsi pagalbos į policiją.

„Ji nurodė, kad dukra neva negrįžta į namus, nors puikiai žinojo, kur ši yra“, – sakė pilnametystės jau sulaukęs vaikinas.

Kai į šiuos jaunųjų įsimylėjėlių santykius įsikišo policijos pareigūnai, penkiolikmetė privalėjo sugrįžti į namus.

„Ir nuo tada ji vėl gyvena su mama“, – sakė jis.

Vaikinas neslėpė, kad labai myli savo draugę, su ja sieja tolesnį savo gyvenimą, vasarą su drauge buvo išvykę į Airiją, kur ne tik atostogavo, bet ir dirbo.

Asociatyvi nuotrauka
„Į Lietuvą grįžome rugsėjo pradžioje ir netrukus sužinojau, kad ji nuo manęs laukiasi vaikelio, – apklausoje kalbėjo vaikinas. – Šis vaikelis tikrai yra mano, mes visą laiką buvome kartu, vienas kitą mylime, ateityje mes planuojame jį kartu auginti.“

Vaikinas pažymėjo, kad rūpinsis ne tik vaikeliu, bet ir savo drauge. „Tokia mano pareiga“, – dėstė jis.

Tiesa, jis pripažino, kad pinigų kol kas neturi ir dar nežino, kada turės: „Šiuo metu ieškau darbo.“

Policijoje paklaustas, ar žinojo, kad baudžiamajame įstatyme yra numatyta atsakomybė už lytinius santykius su jaunesniu nei šešiolikos metų asmeniu, vaikinas sakė, kad nesikrato atsakomybės: „Žinojau, kiek mano draugei yra metų, žinojau, kad ji yra nepilnametė, bet noriu pažymėti, kad ji man labai rūpi, mes abu norėjome kartu gyventi, vienas kitą papildėme.“

Panašiai per apklausą policijoje kalbėjo ir nukentėjusiąja pripažinta nepilnametė, pažymėjusi, kad nesigaili nė vienos dienos, praleistos su netrukus gimti turinčio vaikelio tėvu.

Tuo metu į jaunųjų įsimylėjėlių meilės istoriją įsigilinęs teismas pažymėjo, kad įstatymai draudžia asmenims turėti lytinių santykių su jaunesniais nei šešiolikos metų asmenimis. Ir tai nė kiek nešvelnina atsakomybės, kad jie dega karšta meile.

Nukentėjusiosios interesams atstovavę Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojai mano, kad atsakomybėn patrauktas vaikinas padarė tyčinį nusikaltimą.

„Būdamas suaugęs vyras pasinaudojo nukentėjusiosios sutikimu, su ja lytiškai santykiavo, nors žinojo, kad nukentėjusioji yra jaunesnė nei šešiolika metų, dabar ji laukiasi nuo vaiko, – pažymėjo vaiko teisių gynėjai. – Svarbu tai, kad padarytas nusikaltimas gali turėti neigiamų pasekmių nukentėjusiosios psichikos būklei ateityje.“

Vaiko teisių apsaugos skyriaus atstovai baudžiamojoje byloje pareiškė ieškinį ir prašė iš paauglės draugo šiai priteisti 600 eurų neturtinei žalai atlyginti.

„Teismas pripažįsta, kad nukentėjusioji dėl jo padaryto nusikaltimo patyrė neturtinę žalą, todėl atsižvelgęs į šias aplinkybes, teisingumo ir protingumo principus, pripažįsta, jog iš kaltinamojoturi būti priteista 600 Eur neturtinė žala nukentėjusiajai“, – nurodė teisėja Raimonda Pauparienė.

Anot teisėjos, lytinių santykių su penkiolikmete turėjęs vaikinas padarė tyčinį apysunkį nusikaltimą, jo atsakomybę lengvinančia aplinkybe pripažintina tai, jog jis prisipažino padaręs baudžiamojo įstatymo numatytą veiką ir nuoširdžiai gailisi.

„Jo atsakomybę sunkinančių aplinkybių nenustatyta, jis anksčiau neteistas, administracine tvarka – nebaustas, kitų duomenų jį charakterizuojančių neigiamai nenustatyta“, – teisėjos nuomone, teisingiausia bausmė, kuri turėtų būti paskirta būsimam tėvui, yra laisvės apribojimas.

„Tam, kad sulaikyti kaltinamąjį nuo nusikalstamų veikų darymo ateityje, paveikti, kad laikytųsi įstatymų, bei užtikrinti teisingumo principo įgyvendinimą, jam laisvės apribojimo laikotarpiu skirtinas įpareigojimai nuo 22 val. iki 6 val. būti namuose“, – kol įsiteisės teismo verdiktas, nuteistajam palikta galioti ikiteisminio tyrimo metu skirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (407)