Ne itin didelis kambarys. Ant vienos sienos – Lietuvos trispalvė, ant kitos – Ukrainos vėliava, fone skamba lietuviška ir ukrainietiška muzika. Kambaryje keturi stalai, ant kurių – lempos, laikikliai su lupomis, suktukai, lituokliai ir kiti instrumentai. Taip pat gausybė varžtelių, mikroschemų bei kitų komponentų. Taip pat jau keli drono kontūrus įgaunantys daiktai.

Prie stalų susikaupę, bet kartas nuo karto pajuokaujantys ar net dainą užtraukiantys įvairaus amžiaus vyrai ir moterys. Vieni vilki šaulių marškinėlius, kiti užsidėję „Wings for Europe“ kepuraites.

Užsienio lietuviai susibūrė į iniciatyvą „Wings for Europe“ rinkti dronų Ukrainos gynėjams

„Prisėsk, pabandyk pats“, – kviečia dronų surinkimo komandos savanorė. Visa grupė pasidalijusi į komandas: vieni surinkinėja korpusą, kiti lituoja atskirų dalių jungtis ir jas montuoja. Po to – patikrinimas, konfigūravimas, bet jis jau kitame, čia pat esančiame kambaryje.

„Nerūksta dūmas. Vadinasi, viską surinkom gerai. Mūsų „agrikultūrinis“ dronas veikia!“ – šypsosi testuotojas Ričardas Ulozas, prijunginėdamas ką tik surinktą droną prie kompiuterio. Dronas supypsi Ukrainos himno melodiją. Po konfigūravimo dronas perduodamas pilotui ir jau po minutės suūžia ir pakyla – vėl pasigirsta plojimai, nušvinta šypsenos. Dar vienas dronas paruoštas. Pirmyn, dirbam toliau.

Beje, „konfigūravimo kambaryje“ yra ir dėžės su jau surinktais dronais, ir valdymo simuliatoriai su prijungtais valdymo pultais, pilotų akiniais – norintieji išmokti pilotuoti gali prisėsti ir pasimokyti simuliacinėje aplinkoje, o patyręs instruktorius visada padės. Įgudusieji simuliatoriuje, vėliau gali imtis realaus pilotavimo su gerokai mažesniais mokomaisiais dronais.

Bartas Trakymas

Iniciatyvą patarimais ir mokomąja medžiaga remia ir ukrainiečiai. Dronų specifikacijų atnaujinimai, mokomoji medžiaga montuotojams bei patarimai gaunami iš tiesioginių kontaktų Ukrainoje. Padeda ir Europoje gyvenantys ukrainiečiai.

„Va, išgirdo, kad mes vėl renkamės darbuotis, ir vietinės kavinės šefas Slava mums išvirė ukrainietiškų barščių, o Vera prikepė varškėčių puodą“, – džiaugėsi iniciatyvos savanorė Asta Kulikauskaitė ir pridūrė: „Per pertraukėles, beragaujant suneštinių vaišių, sulaukiam ir įdomių pašnekovų – šiandien mane su gimtadieniu pasveikinti užsuko ir savo vertingais patarimais pasidalijo fronte Ukrainoje dronus naudojantis ir pats su kitomis komandomis juos konstruojantis mano draugas Martynas.“

Asta Kulikauskaitė

Tikisi įtraukti Vakarų europiečius

„Nesu kariškė, bet galiu surinkinėti dronus. Dabar tai labai svarbu. Mūsų pagamintus civilinius dronus ukrainiečiai pas save paverčia tikrai vertingu įrankiu šiuo kritiniu laikotarpiu“, – kalbėjo iniciatyvos dalyvė Kotryna Vilnonytė.

Iniciatyvos „Wings for Europe“ pradininkai tobulina detalių tiekimo grandines, optimizuoja šių komercinių dronų surinkimo procesus, įtraukia vis daugiau prisijungiančių. Europos šalyse gyvenantys lietuviai, kurių dauguma yra Šaulių sąjungos nariai, neslepia ambicijų, kad išvysčius paramos rinkimo mastą tarp vietos lietuvių, veiklą numatoma plėsti.

Kotryna Vilnonytė

„Mūsų iniciatyvos kitas tikslas – į paramos Ukrainai ar kitai agresiją patyrusiai šaliai veiklą įtraukti ne tik užsienio lietuvius, bet ir Vakarų europiečius, plėsti veikimo modelį toliau“, – atviravo iniciatyvos dalyvis Laurynas Gerikas.

„Ši mūsų pagalba gyvybiškai svarbi Ukrainai, kuri taip sunkiai kovoja jau dvejus metus. Pagalba ypač reikalinga dabar, – antrino K. Vilnonytė. – Labai smagu stengtis dėl bendro tikslo ir matyti, kad mums pavyksta! Tikiuosi, pritrauksime dar daugiau paramos ir rankų!“

Iniciatyva iškart sulaukė tvirto Lietuvos šaulių sąjungos palaikymo patarimais, kompetencijomis ir dronų pristatymu besiginantiems Ukrainoje.

Užsienio lietuviai susibūrė į iniciatyvą „Wings for Europe“ rinkti dronų Ukrainos gynėjams

„Lietuva dėl už Europos laisvę kovojančių ukrainiečių jau daro ką gali. Jeigu lietuviams užsienyje susitelkus pavyks į šią paramą įtraukti daugiau europiečių, tai bus labai rimta ir savalaikė pagalba“, – įvertino Lietuvos šaulių sąjungos vadas plk. Linas Idzelis.

Į kvietimą paremti iniciatyvą jau atsiliepė įmonės, organizacijos ir menininkai. „Patirtį dronų surinkimo srityje Lietuvoje jau turinti įmonė „Hostinger“ padėjo su patarimais ir interneto svetainės sprendiniais. „Kraustymo komanda“ mums padeda su logistika, o „Adikopas“ gamina „Wings for Europe“ kepuraites ir marškinėlius, kurie vėliau virs pinigais dronų detalėms, – atviravo iniciatyvos dalyvis Bartas Trakymas. – Žinoma menininkė Edita Suchockytė iniciatyvai padovanojo savo kūrinius – jos grafikos darbus kaip prisiminimą ir padėką gaus pirmieji trys šimtai skyrusiųjų lėšų viso drono detalėms.“

Užsienio lietuviai susibūrė į iniciatyvą „Wings for Europe“ rinkti dronų Ukrainos gynėjams

Daugiau informacijos apie iniciatyvą ir galimybes prie jos prisidėti: www.wingsforeurope.com arba info@wingsforeurope.com.