„Gynėm, apgynėm, savo pilį, ir apginsim. (&) Niūrius ir žiaurus dabarties fonas yra karas. Naujieji Putino karai - vienas po kito, teroristų siautėjimai ir užkariavimai, žmonijos istorijoje dar negirdėtas globalus totalitarinis melas”, - minint Vasario 16-ąją iš Signatarų rūmų balkono susirinkusiems sakė V. Landsbergis.

Profesorius perspėjo visuomenę dėl propagandos, ir būtinybės prieš ją gintis.

„Nežinau, kodėl mūsų transliuotojai ant kai kurių kanalų programų negalėtų dėti nepilnamečius perspėjančių raidžių - EK - „ekskremlentai” atplaukiantys Maskvos upe, apkrėsti ir apkrečiantys. Gintis nuo protų viruso reikia. Gintis neturėtų būti gėda, o tik prievolė. Nesiginti ir neperspėti jau būtų nusikaltimas”, - sakė V. Landsbergis.

Jis taip pat ragino aiškiau kalbėti ir įvardinti karo dalyvius ir grėsmes.

"Hibridus visuotinės mišrainės karo ginklus reikėtų vadinti aiškiau, jo apkasuose be skiriamųjų ženklų išmaniai sąveikauja margos totalitarizmo jėgos. Tai - revanšistinė Rusija stumianti prieš Europą milijonus pabėgėlių kaip gyvąjį skydą, antieuropinė Islamo valstybė, durdominė Šiaurės Korėja, Damasko chemikas Basaras ir panašios jėgos”, - sakė V. Landsbergis.

Jis kritikavo demokratines jėgas dėl neryžtingumo priešintis.

„Deja, nesipriešinti EK („ekskremlentams”, - ELTA.) ir kitoms agresijoms yra nusikaltimas žmonijai. Taip , kaip ir leisti modernizuotoms imperatoriaus jėgoms griauti ligonines, žudyti valstiečius, anuomet, Čečėnijoje, dabar - Sirijoje”, - kalbėjo V. Landsbergis.

Politikas nepamiršo jau atšauktų Prancūzijos ketinimų Rusijai parduoti karo laivus „Mistral”.

„Nedaug tetrūko, kad teroristinė armija būtų gavusi technologinės pagalbos, modernizuotis pagal Dmitrijaus Medvedevo planą, o Vakarų demokratijos moraliai mistralizuotųsi nuo galvos iki kojų”, - teigė V. Landsbergis.

Neliko profesoriaus nepastebėtos ir aktualijos iš Miuncheno konferencijos, kur Rusijos Premjeras Dmitrijus Medvedas prabilo apie naują šaltąjį karą.

„O Lietuvos Prezidentė pasiūlė, kad nedumtų niekam akių - kariaujate tikrą karštą karą prieš Ukrainą ir Sirijoje netiesiogiai prieš Europą, tai verčiau pirkite savo žmonėms duonos, ne patrankų. Buvo vienas toks, kuris siūlė patrankas vietoj sviesto ir žinome, kaip jis baigė”, - dėstė V. Landsbergis.

Bet baigdamas savo kalbos dalį apie užsienio politiką jis išliko optimistišku.

„Šioks toks prabudimas vis dėl to vyksta. Ne veltui dievaitis Perkūnas kadaise pasakė tinginiui kurmiui : atsisakiusiam tiesti kelius ant žemės : užkeikiu tave, jei žengsi į žmonių dirbtą kelią, turėsi stipti. Dabar Perkūnas visai kategoriškai įsako žemės padarams žengti taikos keliu - jei atsisakai, turėsi stipti”, - kalbėjo V. Landsbergis.

Kliuvo ir valdantiesiems, ir girtuokliams

Korupcija, teisingumo vykdymas, tarėjų instituto neįvedimas teismuose, alkoholizmas ir nemeilė vaikams – tokias problemas šalies viduje vardijo V. Landsbergis.

„Korupcija, vagystės iš valstybės aruodo pavirto norma. Patys veikėjai vagia ir sukčiauja. Patys kontroliuoja ir vetuoja. Atmetinėja įstatymus arba atvirai nevykdo, kas nustatyta Lietuvos Respublikos vardu, o ką Jūs padarysite, naivuoliai? Anie turi daugumą”, - ironizavo V. Landsbergis.

Savo kalboje neminėdamas Darbo partijos bylos, tačiau kalbėdamas apie jos aplinkybes profesorius kritikavo ir teisingumo vykdymą.

„Kitą sykį vargais negalais prisistumiate iki teismo, o draugas teismas nustato: jei nusikaltėlis pasikeitė pavardę, nusikaltimas išnyksta. Ir byla nutraukiama. Jei draugas prokuroras nustatė kaltinti tik už morkas, ir tik - iki tokios bausmės, nebevarkite kolegos teisėjai, aukštesnis už teismą viršininkas jau nubrėžė teisingumo ribas. Nepraplėsite. Tarifai neskelbiami”, - kalbėjo V. Landsbergis.

Pasak jo, taip „net valstybės priešai išteisinami”.

„Mat reikiamas prokuroras pakreipia, kad byla žlugtų, o jis šventas ir nepriklausomas. Niekas neturi teisės net paklausti, kodėl? Ir teisėjui gerai, jis bejėgis, todėl nekaltas. Jokių tarėjų teismuose šiukštu nereikia. Gal nereikia nei pasitikėjimo teismais, o Seimu? Kokius pokštus jis krečia? Grobia valdžią per Konstitucijoje nenumatytas struktūrą - koalicijos tarybą ir pats nevykdo įstatymų”, - retoriškai klausė V. Landsbergis.

Politikas Lietuvai siūlė pažiūrėti į Ukrainos pamokas. Jo vertinimu, korupcija, nesąžiningumas ir cinizmas teisingumo sistemoje yra grėsmė ir Lietuvai.

„Tai ne šimto litų baudelės lygis, bet pačių valstybės pamatų griovimas. Vagystė iš šalies -valstybės išdavystė. Deja, tokių pataisų kodeksams nematome ir tai patyčiomis varo iš Lietuvos dorus žmones”, - kalbėjo V. Landsbergis.

Jis savo kalboje ragino vaduotis ir iš visuomenės problemų - girtuoklystės, žiaurumo vaikams.

„Dar pridėkime girtuoklystės pandemiją, protu nesuvokiamą nemeilę ir žiaurumą vaikams. Paskutinioji valanda, sakau jums, imtis šluotos ir nueiti išpažinties, arba priešinga tvarka - pirmiau išpažintis pas mamą, kurie ją turite, o paskui dairomės šluotos veiksmams savyje ir aplink”, - sakė V. Landsbergis.

Ragina priešintis Astravo atominės elektrinės statyboms

Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas profesorius Vytautas Landsbergis ragina visuomenę priešintis, o valdžios žmones kreiptis į sąjungininkus, kad Astravo atominė elektrinė nebūtų pastatyta.

„Tai branduolinei smegduobei prie pat Vilniaus būtina priešintis iš visų jėgų, piliečiai, pilėnai. Nors turime per akis ir savo pačių godulio ir nedorybės duobių, iš visų jėgų tarkime – Astravui ne!“, – iš Signatarų namų balkono Vasario 16-osios proga kalbėjo V. Landsbergis.

Jis pažymėjo, kad tai yra Rusijos projektas Baltarusijos žemėje.

„Mes norime gyventi, ponas Žirinovski. Prieš dešimt metų grasinai iš Kremliaus: pastatysime lietuviams ant sienos branduolinę jėgainę, kad vėjai ir upės neštų nuodus į prakeiktąją Lietuvą ir išnuodysime. (&) O mes apsimetėme,kad neišgirdome. Buvome apsileidę ir mandagūs. Tačiau daugiau negalime tokie būti.

Dvaro juokdarys tada kalbėjo už carą, o dabar caras veikia tiesiai“, – teigė V. Landsbergis.

Pasak profesoriaus, siekiant užkirsti šiam projektui kelią, reikia ieškoti paramos tarp sąjungininkų.

„Lietuva privalo vieningu balsu kreiptis į savo sąjungininkus Europoje ir Šiaurės Atlante: ko tylite? Čia – ta vieta ir laikas, kai dera kalbėti“, – sakė V. Landsbergis.

Tačiau jo nuomone, ir piliečiai šiuo klausimu turėtų būti aktyvesni.

„Pilėnai, steikime visoje Lietuvoje antiastravinio referendumo komitetus“, – tokius V. Landsbergio žodžius susirinkusieji palydėjo plojimais.

Šv. Mišios Vilniaus arkikatedroje bazilikoje:

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7223)