Jo teigimu, šūkį „Litwin cham, a Polak pan“ sugalvojo „Dviračio žynios“.

Politikas taip pat teigia nesakęs, jog antilietuviška provokacija Pozananėje buvo surengta Lietuvos specialiųjų tarnybų.

Anot V. Tomaševskio, jis tiesiog neabejoja, kad tai susiję su specialiosiomis tarnybomis, o kokių šalių šios tarnybos – jis nežinantis.

„Aš ir sakiau, kad tokios akcijos, be spectarnybų žinios neįmanoma suorganizuoti, neįmanoma. Kaip neįmanoma buvo suorganizuoti Punske, kur net keliolikoje vietovių kabėjo užrašai lenkų ir lietuvių kalba. Per vieną naktį visus išniekinti... Tas atstumas tarp šitų vietovių yra virš 100 kilometrų. Neįmanoma neorganizuotai. Apie tai turėjo žinoti specialiosios tarnybos, jos žinojo. Kodėl leido? Tai yra klausimas. Panašiai ir Poznanėje. Neįmanoma įnešti į stadioną net didesnio butelio alaus, nekalbu apie viskio. Dabar plakatas, kurio ilgis 50 metrų, svoris – aš žinau – irgi įspūdingas, o dabar apie tai visi kalba“, - spaudos konferencijoje aiškino V. Tomaševskis.

„O kokios čia tarnybos – mūsų, ne mūsų – aš nežinau. Iš kur aš turiu žinoti? Tai klausimas ne man, tai spectarnyboms klausimas. Bet kiekvienas mąstantis žmogus supranta, kad to neįmanoma be spectarnybų žinios padaryti. Tai yra grynai provokacija. O koks buvo indėlis - tai aš irgi nežinau. Gal žinojo, gal leido, gal neužkirto kelio... Bet žinome, kad kartais labai aktyviai veikia ir mūsų šalies spectarnybos“, - pridūrė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos vadovas.

Politikas priminė Vytauto Pociūno žūtį Baltarusijoje. Jo teigimu, nepaisant, kad Baltarusijoje veikia autoritarinis režimas, kurio specialiosios tarnybos kontroliuoja viską, „mūsiškiams pavyko kažką ten organizuoti arba net būti ten“.

V. Tomaševskio teigimu, žiniasklaida neturėtų kalbėti apie Lenkijos futbolo aistruolių plakto šūkį arba bent jau ne tiek dažnai. Faktą, kad Lietuvoje ši tema susilaukė žiniasklaidos dėmesio, politikas interpretuoja kaip politinį užsakymą – galbūt net buvusios valdančiosios koalicijos: konservatorių ir liberalų.

„O žiniasklaida neturi to eskaluoti, neturi eskaluoti tokių durnų plakatų, informuoti visuomenę po dešimt kartų. Kai kurios radijo stotys kartoja dešimt kartų per dieną. Ar čia ne užsakymas? Jau kitas užsakymas. Jau politinių jėgų užsakymas. Gal tuo pačiu buvusios koalicijos, kuri tuo pačiu nepatenkinta, kad gerėja santykiai. Gal kitų, aš nežinau“, - svarstė politikas.

Klausiamas, kodėl, jo nuomone, dėl futbolo aistruolių sukeltą incidento atsiprašė Lenkijos pareigūnai, jeigu tai tik provokacija, V. Tomaševskis sako, kad atsiprašinėti reikia net ir tada, jeigu nesugebi užkirsti kelio incidentams.

Pasak jo, apskritai posakis „Lietuvių chame, klaupkis prieš lenkų poną“ Vilniaus krašte nevartojamas. V. Tomaševskis sako, kad jį sugalvojo „Dviračio žynios“.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos pirmininkas, be kita ko, išvardijo „blogąsias“ žiniasklaidos priemones, kurios yra susijusios arba su konservatoriais, arba su liberalais, žurnalistus vadino nelaisvais, reiškė jiems užuojautą, kaltino melu.

DELFI primena, kad Poznanėje vykusias UEFA Europos lygos atsakomąsias rungtynes „Lech" aistruoliai tribūnose išskleidė transparantą su užrašu „Lietuvių chame, klaupkis prieš lenkų poną".

Reaguodama į šį incidentą, UEFA paskelbė skirsianti baudą Poznanės klubui, o Didžiosios Lenkijos vaivadijos administracijos vadovas uždarė „Lech" sirgaliams rezervuotą stadiono tribūną, kurioje buvo iškabintas įžeidžiantis užrašas.

Šias rungtynes „Lech" laimėjo rezultatu 2:1, tačiau į kitą Europos lygos etapą pateko Lietuvos klubas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (876)