Teismas penktadienį nusprendė pirma laiko iš Vilniaus 2-sios griežtojo režimo pataisos darbų kolonijos paleisti H.Daktarą. Jeigu prokuratūra per 5 dienas neapskųs teismo sprendimo, 43 metų H.Daktaras jau kitą savaitę išeis į laisvę.

Prokuroras T eismo posėdyje prieštaravo kolonijos administracijos teikimui dėl H.Daktaro paleidimo pirma laiko.

Išėjus į laisvę H.Daktarui teismas uždraudė ilgiau kaip 7 dienom išvykti iš gyvenamosios vietos, nuo 22 iki 6 val. jis privalo būti namuose, 3 kartus per savaitę registruotis policijoje.

H.Daktaras kolonijos kieme kartu su advokatu Vytautu Sviderskiu susitiko su maždaug 20-čia žurnalistų iš spaudos leidinių ir televizijos kanalų. H.Daktaras buvo nelabai kalbus, į kai kuriuos žurnalistų klausimus prašė atsakyti advokato.

H.Daktaras sakė, kad išėjęs į laisvę pirmiausiai susitiks su artimaisiais - motina, žmona ir 4 vaikais. Paklaustas, ar nepyksta ant tuometinio savo kaltintojo, dabar - Seimo pirmininko Artūro Paulausko, H.Daktaras sakė, kad tada A.Paulausko "toks darbas buvo - kaltinti".

H.Daktaras nesiskundė kolonija. "Aš laikiausi tvarkos, man patinka tvarka", - sakė jis. Per visą kalinimo laiką H.Daktaras neturėjo jokių nuobaudų.

Už tvoros buvę nuteistieji šypsojosi išgirdę apie teismo paskelbtą H.Daktarui palankų teismo sprendimą. Vienas jų "bachūriukų vardu" ėmė dėkoti advokatui V.Sviderskiui, tačiau greitai buvo sudrausmintas kolonijos pareigūno.

H.Daktaras kolonijoje atliko tris ketvirtadalius bausmės. Pagal įstatymus, gerai besielgiančiam kaliniui atlikus tokią bausmės dalį kolonijos administracija gali rekomenduoti teismui paleisti jį į laisvę anksčiau laiko.

H.Daktarą 1997 metų vasario 13 dieną Vilniaus apygardos teismas nuteisė kalėti pusaštuntų metų už turto prievartavimą ir poveikį nukentėjusiam.

Teismas H.Daktarui skyrė bausmę už tai, kad jis grasino nukentėjusiajam bendrovės "Agora" apsaugos vadovui Jurijui Milevskiui kankinimais ir turto sužalojimu, jeigu jis, liudydamas, teisme atpažins Darių Mačianską, kuris buvo pagrobęs jo. J.Milevskis dabar yra Kriminalinės policijos biuro Organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos (ONNT) vyresnysis komisaras.

1996 metų vasario 3 dieną H. Daktaras buvo sulaikytas prevencine tvarka, o balandžio 1 dieną suimtas. Pernai spalį Europos žmogaus teisių teismas paskelbė, kad Lietuva pažeidė H.Daktaro teisę į bešališką teismą.

Teismas nepriteisė piniginės kompensacijos už Europos žmogaus teisių konvencijos pažeidimus, tačiau nusprendė, kad H.Daktarui Lietuvos valstybė turi atlyginti daugiau kaip 10 tūkst. litų bylinėjimosi išlaidų.

Dabar H.Daktaras kartu su advokatu sieks, kad jo byla būtų peržiūrėta teisme. Kauno apygardos teismas šiemet nagrinėjo bylą, kurioje H.Daktaras ir dar 4 vyriškiai kaltinami 1995 metais vogę automobilius, daiktus iš jų bei reikalavę išpirkų.

Byla buvo iškelta 1996 metais, pradėjus duoti parodymus broliams Sauliui Mečislavui ir Žydrūnui Čiapams. Šioje byloje H.Daktarui yra pareikštas kaltinimas dėl tarpininkavimo išperkant iš automobilio pavogtus firmos "Lavinija" dokumentus.

Mėnesį nagrinėjęs bylą, Kauno apygardos teismas nusprendė ją grąžinti tardymui, motyvuodamas, kad "teismas negali remtis vien nenuosekliais ir prieštaringais brolių Čiapų parodymais". Kauno apygardos teismo sprendimą patvirtino ir Apeliacinis teismas. Teisėsaugininkai turės pildyti šią bylą.

Šaltinis
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją