Vyriausybė pasitarime pirmadienį svarstys Vidaus reikalų ministerijos parengtą aprašą, numatantį, kaip turėtų būti saugomi generalinis prokuroras, jo pavaduotojai ir jų šeimos nariai, jų turtas.

Apraše numatoma, kad generalinio prokuroro, jo pavaduotojų ir jų šeimos narių asmens apsaugą vykdytų Vadovybės apsaugos departamentas, o šių asmenų turtą saugotų atrinkta saugos tarnyba.

"Vieno asmens apsaugai, vykdomai Vadovybės apsaugos departamento, pirmais metais reikėtų 1,22 mln. litų, kiekvienais kitais metais - apie 1 mln. litų", - nurodoma Vyriausybės kanceliarijos Teisės departamento pažymoje.

Generaliniam prokurorui, jo pavaduotojams asmens apsauga būtų skiriama esant jų rašytiniam prašymui. Tuo metu generalinio prokuroro ar jo pavaduotojų šeimos nariams apsauga būtų skiriama tik esant realiai grėsmei šių asmenų gyvybei ar sveikatai dėl priežasčių, susijusių su generalinio prokuroro ar jo pavaduotojo pareigų atlikimu, ir esant generalinio prokuroro ar jo pavaduotojo prašymui bei šeimos narių, kuriems prašoma skirti apsaugą, sutikimui.

Kainuotų 1,2 mln. Lt

"Šiandien Vyriausybės pasitarime buvo priimtas protokolinis sprendimas klausimo svarstymą atidėti ir pavesti Vidaus reikalų ministerijai parengti Prokuratūros įstatymo projektą, kuriuo būtų persvarstyta galiojanti nuostata, kad generaliniam prokurorui ir jo pavaduotojui bei šeimos nariams besąlygiškai yra skiriama apsauga", - pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo sakė Vidaus reikalų ministerijos (VRM) kancleris Nerijus Rudaitis.

Pagal šiuo metu parengtą nutarimo projektą, preliminariai paskaičiuota, kad vienam asmeniui pirmiems metams reiktų apie 1,2 mln. litų, kitiems metams - beveik 1 mln. litų. Pasak VRM kanclerio, po įstatymo projekto parengimo bus sprendžiama, kas ir kaip bei kokia atmintimi būtų saugoma.

Anksčiausiai įstatymo projektas Seimą pasieks rudenį.

V. Mazuronis: to tikrai nereikia

"Tvarkietis" aplinkos ministras Valentinas Mazuronis sako kategoriškai nepritariąs tokiam siūlymui, kuris esą yra visiškai netikslingas.

"Man šita įstatymo norma yra nesuprantama ir, mano nuomone, yra nereikalinga todėl, kad pagal šiandieninius įstatymus bet kuriam Lietuvos piliečiui, jau nekalbant apie bet kurio lygmens prokurorą, jeigu atsiranda reali grėsmė jam, jo turtui, jis turi būti per atitinkamas teisines procedūras saugomas valstybės. Kam reikia priiminėti nuostatas, kad generalinis prokuroras ir padėjėjai būtų saugomi? Aš nesuprantu. Mano nuomone, to tikrai nereikia", - teigė politikas.

Premjero Algirdo Butkevičiaus pozicija dėl siūlomos apsaugos yra ta, kad būtų galima patikslinti šiuo metu galiojantį Prokuratūros įstatymą.

"Apsauga būtų skiriama tada, jeigu yra tam tikros kilusios grėsmės prokurorams arba jų šeimos nariams, arba jų turtui", - sakė ministras pirmininkas.

Lietuvos socialdemokratų partijos lyderis neatsiminė, kaip už šį siūlymą 2011 m. balsavo jo partiečiai, tačiau siūlė įvertinti tai, kad pastaruoju metu reikia labai atsargiai elgtis su planuojamais finansais. Be to, esant būtinybei, valstybė visada gali skirti apsaugą.

"Lėšos turi būti suplanuotos taip racionaliai, kad jos tikrai atitiktų jų naudojimo paskirtį. Čia turi būti ne politiniai niuansai eskaluojami, bet reikia šiuo metu žiūrėti į realybę ir į priimtus sprendimus, kurie dar artimiausiu metu bus įgyvendinti. Jeigu yra tam tikrų grėsmių, mes ir šiandien galime numatyti apsaugą bet kuriam Lietuvos gyventojui, nepriklausomai kokias pareigas jie eina", - kalbėjo A. Butkevičius.

Vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas patikino, kad ministerija teiks pasiūlymus ir įstatymo pakeitimus. Pats ministras asmeniškai nebuvo linkęs atsakyti, ar pritaria tokiam siūlymui.

"Šiandien komentuoti, koks bus galutinis rezultatas, nesiryžtu, nes visada remiuosi kompetencija ir teisiniais aktais, kurie yra Lietuvoje. Po teisinių aktų išnagrinėjimo, pasižiūrėjimo, kaip yra kitose valstybėse, pateiksime visus teisinių aktų pakeitimus", - sakė ministras.

Pareigą Vyriausybei nustatyti prokuroro asmens ir jo šeimos narių ar turto apsaugą numato Prokuratūros įstatymas.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (111)