Apie kovą už visuomenės teisę naudotis valstybine žeme kviečiame skaityti straipsnyje „Aptvertoji Lietuva: „Delfi“ žurnalistai ežerų pakrantėse užfiksavo daugybę pažeidimų, sunku patikėti, kad mūsų šalyje tai įmanoma“, o šiame straipsnyje kviečiame susipažinti su aplankytomis stovyklavietėmis bei pasisemti idėjų ir savo iškyloms, tad čia pateiksime ir išsamius receptus.

Kamužės stovyklavietėje – šaltibarščiai su grilintomis bulvėmis

Užlipę į Mindūnų apžvalgos bokštą bei užfiksavę miško teritorijoje neteisėtai stovinčią tvorą, iškylą surengėme prie Baltųjų Lakajų ežero esančioje Kamužės stovyklavietėje. Čia įrengti ir lauko baldai, ir pavėsinė, ir laužavietės.

Tomas Janonis

Kiekvienas, rodos, turi savo paslapčių, kaip pagaminti skaniausius šaltibarščius, tad šis receptas atspindi, kokius šaltibarščius gamina „Delfi“ žurnalistė K. Pocytė-Medutė. Beje, norint pakartoti tokį patį patiekalą, teks atlikti nedidelius paruošiamuosius darbus namuose.

Šaltibarščiams reikės:

  • kefyro;

  • stiklainio obuolių sultyse marinuotų burokėlių;

  • kelių šviežių agurkų;

  • ryšulėlio krapų;

  • ryšulėlio svogūnų laiškų;

  • kelių žiupsnelių liofilizuotų burokėlių;

  • šaukštelio krienų;

  • kelių virtų kiaušinių;

  • bulvių.

Nedideles bulves pirmiausia dar namuose kruopščiai nuplaukite ir nenuskutę pavirkite tiek, kad iki visiško minkštumo liktų dar kelios minutės. Tokias virtas bulves stovyklavietėje šiek tiek suspauskite, kad kraštai taptų lygūs, taip jos nesiritinės ant grotelių, tuomet apipurkškite aliejumi ir berkite norimų prieskonių. Mes naudojome rozmarinų, juodųjų pipirų ir druskos mišinį. Paruoštas bulves sudėjome ant grotelių ir apkepėme iš abiejų pusių.

Maisto gaminimas Kamužės stovyklavietėje

Šaltibaršius pradėkite gaminti nuo žalumynų ir agurkų pjaustymo. Supjaustę krapus, svogūnų laiškus ir agurkus, dėkite juos į indą ir užbėrę druskos šiek tiek palikite, kad natūraliai išskiskirtų sultys, kurios šaltibarščiams suteiks sodresnio skonio. Tuomet į indą pilkite burokėlius, beje, mes burokėlius pagardinome šaukšteliu krienų ir su trintuvu sutrynėme juos iki vientisos masės. Taip patys šaltbarščiai tampa dar tirštesni, o traškumo suteikia tik daržovės ir žalumynai.

Šaltibarščiai

Galiausiai pilame ir kefyrą, o jei norisi ryškesnės rožinės spalvos – berkite žiupsnelį liofilizuotų burokėlių. Jų galite šiek tiek užberti ir ant jau lėkštėje įpiltos šaltsriubės, kurią pagal skonį galima paskaninti ir smulkiai pjaustytais virtais kiaušiniais.

Šaltibarščiai

Jei iškylai pasirinksite Kamužės stovyklavietę Kamužėje, Molėtų rajone, pateikiame jums tikslias koordinates: 55.216242, 25.551308. Tiesa, tam, kad pasiektumėte ežerą, teks nusileisti žemyn nuo nedidelio kalniuko.

Pagraužės stovyklavietėje – grilintos daržovės

Prie poilsiautojų pamėgto Baltųjų Lakajų ežero patikrinome inspektorių akiratyje jau seniai atsidūrusius namelius ant vandens. Tokį poilsį siūlanti įmonė „Glamping Lithuania“ „Delfi“ teigė, kad statinius vis dar bando įteisinti.

Iškylai pasirinkome Pagraužės stovyklavietę prie Stirnių ežero. Ši stovyklavietė ir labai erdvi, ir patogiai paruošta poilsio gamtoje ieškantiems žmonėms: yra ir lauko baldai, ir pavėsinė, ir tualetas. Bet „Delfi“ užkliuvo tam neskirtose vietose degintų laužų žymės, ežero pakrantėje įrengta akmenimis šildoma pirtis ir viduryje miško tiesiog stovintys seni kemperiai.

Pagraužės stovyklavietė

Šį kartą gaminome labai paprastai – tiesiog grilinome daržoves, tad pasidalinsime viena gudrybe, kaip grilintas daržoves paversti dar skanesnėmis.

Maisto gaminimas Pagraužės stovyklavietėje

Grilintoms daržovėms reikės:

  • nedidelių cukinijų;

  • pievagrybių;

  • paprikų;

  • kitų mėgstamų daržovių;

  • purškiamo aliejaus;

  • prieskonių;

  • sojos.

Daržoves nuplauname ir supjaustome: paprikas plačiomis juostomis, nuo pievagrybių nuimame kotelius, cukinijas supjaustome piršto storio riekelėmis. Visas daržoves šiek tiek papurškiame aliejumi, pabarstome druska, kitais mėgiamais prieskoniais ir dedame ant grotelių kepti.

Iškepusias daržoves dedame į indą, gausiai užpilame sojos, uždengiame dangčiu ir gerai papurtome. Ir viskas, lieka tik ragauti!

Maisto gaminimas Pagraužės stovyklavietėje

Jei iškylai pasirinksite Molėtų rajone, Žičkių kaime, esančią Pagraužės stovyklavietę prie Stirnių ežero, paliekame tikslias koordinates: 55.244281, 25.672689. Beje, čia yra puikus priėjimas prie ežero, yra net nedidelis lieptas, daug erdvės ir stovyklavimui reikalingos infrastruktūros.

Tapelių poilsiavietėje – šonine apsukti smidrai ir kornišonai

Liepą apsilankėme prie Tapelių ežero Vilniaus pašonėje. Ir čia buvo atlikta „revizija“ siekiant patikrinti, ar poilsiautojai laikosi aplinkosauginių reikalavimų, ar ilsisi atsakingai, ar neniokoja unikalaus miško. Deja, čia radome daugybę žymių, kad laužai deginami neleistinose vietose, daug tiesiog iš griliaus išpiltų panaudotų anglių.

Tapelių ežero pakrantė

Tačiau tikrai nudžiugino ežero pakrantėje aplankytos net dvi didelės poilsiavietės, kuriose yra ir lieptai, ir takai, ir kepsninės, suolai, sportui reikalingi įrenginiai, persirengimo kabinos. Čia dirba gelbėtojai.

Tapelių ežero pakrantė

Šioje poilsiavietėje gaminome daugelio mėgstamus ir greitai bei lengvai pagaminamus smidrus ir kornišonus. Beje, svarbu pabrėžti, kad šioje poilsiavietėje įrengta daug kepsninių grilinimui, tad savo atsivežto griliaus neprireikė.

Užkandžiui reikės:

  • saujelės šviežių smidrų;

  • stiklainio kornišonų;

  • plonai pjaustytos šoninės.

Tapelių ežero pakrantė

Gaminant smidrus svarbu žinoti tik vieną dalyką – jų galiukus reikia nulaužti. O kaip tai padaryti teisingai? Reportažą kartu filmavęs „Delfi“ operatorius Rinatas Chairulinas pademonstravo, kad smidrą reikia pirštais paimti už vieno ir už kito galo, o tada lengvai laužti. Kur lūžta, ten ir turėjo nulūžti. Storuosius kotelių galus galite panaudoti virdami sultinius, o plonuosius apsukite šonine ir dėkite ant grotelių kelioms minutėms.

Beje, šonine apsukome ne tik smidrus, bet ir kornišonus. Juos vėrėme ant medinio iešmelio ir taip pat pagrilinome ant grotelių.

Tapelių ežero pakrantė

Ši poilsiavietė žemėlapyje pažymėta kaip Tapelių paplūdimys. Beje, yra ir I-asis paplūdimys, kuris yra arčiau kelio, ir II-asis. Pastarasis yra erdvesnis, jame yra net du lieptai, vienas jų skirtas žmonėms su specialiais poreikiais. Čia yra ir iškyloms paruoštų stalų asmenims su specialiais poreikiais. Abejose vietose yra ir tualetai, ir lauko baldai, ir kepsninės, taip pat dirba gelbėtojai. Mėgstantys pasivaikščioti gali lengvai apeiti ir aplink visą ežerą.

Salotės ežero paplūdimyje – cukinijų suktinukai

Liepos pabaigoje išgirdę, kad kyla keblumų norint apeiti vilniečių pamėgtą Salotės ežerą, „Delfi“ žurnalistai nuvyko prie šio ežero ir atliko eksperimentą. Pabandėme jį apeiti ratu ir įsitikinome, kad to padaryti neįmanoma. Galiausiai kelionę mums teko pabaigti grįžtant gatve.

Šalia Pilaitės mikrorajono esančiame Salotės ežero paplūdimyje galima ne tik pasikaitinti saulėje ar atsivėsinti vandenyje, čia įrengta visa iškyloms reikalinga infrastruktūra. Tiesa, grilių čia naudojome savo.

Cukinijų suktinukams su vištiena reikės:

  • kelių nedidelių cukinijų;

  • mėgstamos mėsos faršo;

  • prieskonių.

Šiam patiekalui svarbiausia pirmiausia plonai supjaustyti cukinijų juosteles. Tam puikiai tinka bulvių skustukas.

Delfi žurnalistų apsilankymas prie Salotės ežero

Faršą pagardinome prieskoniais. Tada prasideda kruopštumo reikalaujantis procesas: ant kiekvienos cukinijos juostelės pirštais užtepkite nedidelį kiekį faršo ir atsargiai sukite cukiniją. Susuktą maukite ant iešmelio.

Delfi žurnalistų apsilankymas prie Salotės ežero

Beje, geriau rinktis ne medinius, o metalinius iešmelius. Jeigu vis dėlto rinksitės medinius, prieš tai išmirkykite juos vandenyje, kad šie neužsidegtų. Iškepusius cukinijų suktinukus galite patiekti ir kaip užkandį, ir kaip pagrindinį patiekalą.

Delfi žurnalistų apsilankymas prie Salotės ežero

Salotės ežero paplūdimyje galima ir pasimėgauti saule, ir pasimaudyti, čia yra įrengtas ir lieptas su gelbėtojų bokšteliu. Yra persirengimo kabinos, suolai ir stalai, tualetas. Šiltuoju sezonu paplūdimyje veikia kavinė.

Stovyklavietėje prie Kertuojų ežero – keptas kamamberas

Gavę informacijos, kad Molėtų rajone, Kirneilės kaime, Ežerų gatvėje, ant Bebruso ežero kranto, gali būti užtvertas miškas, išvykome į vietą aiškintis situacijos. Tik išlipę iš automobilio sulaukėme sklypo savininko klausimų ir netgi grasinimų, kad jei jį nufilmuosime, „neišlįsime iš teismų“.

Bebrusų ežero pakrantė

Nors Bebrusų ežeras išties labai gražus, tačiau žemėlapyje neradome pažymėtos nė vienos oficialios stovyklavietės ar poilsiavietės, tad savo iškylą, kepant kamamberą, nusprendėme surengti prie Kertuojų ežero. Beje, jei mėgstate poilsį gamtoje, svarbu žinoti, kuo skiriasi stovyklavietė nuo poilsiavietės. Poilsiavietės skirtos trumpalaikiam poilsiui, o štai stovyklavietės skirtos ilgesniam, tad tik jose drąsiai galite statyti palapines. Abejose įprastai būna įrengti lauko baldai, kai kur yra ir daugiau infrastruktūros.

Keptam kamamberui reikės:

  • kamambero sūrio;

  • kelių rozmarino šakelių;

  • prancūziško batono;

  • mėgstamų daržovių;

  • prieskonių.

Pagaminti kamamberą itin paprasta. Išėmę sūrį iš pakuotės dėjome jį ant folijos, uždėjome po šakelę rozmarino, kelis nedidelius pomidoriukus ir užbėrę prieskonių ir užlankstėme foliją. Šiam sūriui pagardinti naudojome „Žalčio česnako“ prieskonius, kurių sudėtyje yra džiovintų pomidorų, juodgrūdės ir meškinio česnako.

Bebrusų ežero pakrantė

Paruoštus sūrius apie penkiolika minučių kepėme ant grotelių, kol vidus tapo minkštas ir tąsus. Sušilusį sūrį patiekėme su šiaudeliais pjaustytais agurkais ir prancūzišku batonu.

Bebrusų ežero pakrantė

Stovyklavietėje prie Kertuojų ežero įrengti ir suolai, ir stalai, yra specialiai grilinimui įrengtos laužavietės. Yra ir tualetas. Beje, buvome darbo dieną, tačiau žmonių, besimėgaujančių vėsinančių ežeru buvo daugybė, tad vietiniams, akivaizdu, ši stovyklavietė puikiai žinoma.

Regykloje prie Balsio ežero – įdarytos paprikos

Apie verslininko Gedimino Žiemelio valdas Vilniaus rajone, Melkio kaime, ant Taučiliškių ežero kranto, žiniasklaidoje, skandalingame fone buvo skelbta dar prieš penkerius metus. Tuo metu buvo pabrėžiama, kad 12 ha teritorija su ežero pakrante yra akylai saugoma nuo pašalinių akių, buvo keliami klausimai dėl statybų, todėl „Delfi“ nusprendė patikrinti, kokia situacija yra šiuo metu.

Tomas Janonis ir Kristina Pocytė-Medutė tikrina ežero pakrantę

Ežero pakrante praėjome, tačiau užfiksavome jau kelerius metus sustojusias statybas. O vėliau pasukome atgal Vilniaus link ir iškylą surengėme regykloje prie Balsio ežero. Čia naudojome savo atsivežtą kepsninę.

Įdarytoms paprikoms reikės:

  • nedidelių saldžiųjų paprikų (mėgstantys aštrumą gali naudoti ir aitriąsias paprikas);

  • tepamo varškės sūrelio;

  • žalumynų;

  • kelių česnako skiltelių;

  • šoninės.

Saldžiąsias paprikas perpjovėme perpus išilgai ir išvalėme sėklas. Tada pasiruošėme tepamą varškės sūrelį: jį sumaišėme su smulkintais žalumynais bei sutraiškytu ir susmulkintu česnaku.

Tomas Janonis ir Kristina Pocytė-Medutė tikrina ežero pakrantę

Į kiekvieną papriką dėjome po griežinėlį šoninės ir užtepėme tepamu varškės sūreliu. Beje, mėsa šiam receptui nebūtina, tačiau taip pat skanu ir įmaišius voveraičių.

Paruoštas paprikas kepėme kepsninėje uždengę dangtį keliolika minučių.

Tomas Janonis ir Kristina Pocytė-Medutė tikrina ežero pakrantę

Regykla prie Balsio ežero išties kerinti, ten atsiveria puiki Žaliųjų ežerų panorama, o visai šalia yra laiptai, kuriais galima pasiekti ir ežerą bei jame išsimaudyti. Beje, ši regykla nuo miesto centro yra vos už keliolikos minučių automobiliu.

Ne tik iškylavome, bet ir siekėme kovoti su žemgrobiais

Tęsdami kovą už visuomenės teisę naudotis valstybine žeme, „Delfi“ šią vasarą tikrino, ar gražiausios Lietuvos vietos yra laisvai prieinamos visuomenei. Iššūkio tikrinti ežerų pakrantes ėmėsi „Delfi“ žurnalistai Kristina Pocytė-Medutė ir Tomas Janonis, į išvykas vykdami kartu su fotografų ir operatorių komanda. Po žurnalistų vizitų savo tyrimus pradėjo ir kontroliuojančios institucijos.

Apie siekį atlaisvinti užtvertas ežerų pakrantes visuomenei „Delfi“ žurnalistai visą vasarą skelbė rengdami straipsnius bei reportažus, o atėjus rudeniui apie viską papasakojo specialioje transliacijoje:

Tomas Janonis ir Kristina Pocytė-Medutė dėkoja savo skaitytojams už laiškus ir žinutes apie pastebėtus pažeidimus ežerų pakrantėse! Ir nors vasara baigėsi, raginame nesustoti, toliau bendrauti ir dalintis pastebėtais pažeidimais! Tomas ir Kristina lauks ir el. laiškų, ir žinučių socialiniuose tinkluose, taip pat galite rašyti ir bendru el. paštu delfi@delfi.lt.