Archeologas Ramūnas Šmigelskas LNK Žinioms sakė, kad kaip ir kiekvienas senas miestas, Vilnius yra pilnas paslapčių.

Jis pasakojo, kad kasinėjimuose prie Santuokų rūmų buvo nukasta daugiau kaip metras žemių sluoksnio.

„Mes esame vadinamame Liuteronų parke, vilniečiai tikrai žino – parkas prie Santuokų rūmų. Tai yra buvusios liuteronų ir protestantų – evangelikų reformatų kapinės. Sklypą nusipirko XVIII amžiaus pačioje pabaigoje ir iš dabartinės Liejyklos gatvės teritorijos liuteronai pradeda laidoti savo giminaičius ir bendruomenės narius šioje dalyje“, – pasakojo archeologas.

Šios kapinės, anot jo, sovietmečiu buvo dalinai sunaikintos statant dabar jau nugriautus Profsąjungų rūmus.

Šiuo metu visai netoli tos vietos, kuri buvo išmontuoti iš antkapių pagaminti laiptai, archeologai atidengė du kapus, anot R. Šmigelsko, planuojama atidengti dar dešimt palaidojimų.

Viename iš atkastų kapų, anot jo, buvo rastas kardas.

„Tai mįslė, kurios dar nespėjome įminti. Turime cinkuotą karstą, reikėtų tyrimus dar patikslinti, ar jis visas iš cinko yra. Jo dangtis suplėšytas, karste palaikų nėra. Bet karsto viduje yra kardas su makštimi, visais apkaustais. Savo stilistika kardas yra 1855 metų pavyzdžio, tokie kardai buvo suteikiami iki 1914 metų rusų kariuomenės jūrų laivyno karininkams.“, – pasakojo jis.

Pasak R. Šmigelsko, kardas yra ganėtinai retas archeologinis radinys, todėl jį aptikę archeologai nustebo. Dar labiau nustebino tai, kad kardo savininko palaikų kape nėra.

Šalia šio kapo archeologai aptiko miestiečio palaidojimą.

Stūksojo didelė koplyčia

LNK Žinių pašnekovas patikino, kad Vilniaus santuokų rūmai stovi ant buvusių kapinių. Čia taip pat stovėjo koplyčia, kuri, anot jo, savo dydžiu prilygo nedidelei bažnyčiai.

„Visi miestai anksčiau ar vėliau apima teritorijas, kurios seniau buvo užmiestis ir kuriuose buvo laidojami žmonės. Taip nutikę ir su Vilniumi – kartais to neišvengsi“, – kalbėjo jis.

Neseniai buvo išmontuoti ant Tauro kalno stovėję laiptai, padaryti iš antkapių.

R. Šmigelskas pasakojo, kad teritorija po jais buvo patikrinta, ten nieko nėra.

Kitoje šio parko pusėje archeologai aptiko tris palaidojimus, spėjama, kad tai gali būti Napoleono armijos kariai. Tokią išvadą leidžia daryti tai, kad prie vienų palaikų, kurie buvo į duobę įmesti veidu žemyn, buvo rastos 12 kario uniformos sagų. Manoma, kad palaidotas žmogus priklausė II artilerijos pulko kariui.

Šis pulkas dalyvavo visuose garsiausiuose Napoleono mūšiuose.

Visą LNK Žinių reportažą apie archeologų radinius žiūrėkite čia: