„Atsižvelgiant į aplinkybių visumą ir gavęs savivaldybės Ekstremaliųjų situacijų operacijų centro siūlymą, ką tik pasirašiau potvarkį, kuriuo skelbiu ekstremalią situaciją visoje Vilniaus rajono teritorijoje.

Praėjus parai po audros sukeltos stichinės nelaimės, situacija Vilniaus rajone nepagerėjo, kai kur net pablogėjo. Tūkstančiai gyventojų tebėra be elektros, o vandens tiekimas ribotas. Sutrikusios ir nuotekų šalinimo sistemos“, – feisbuke rašė Vilniaus rajono meras Robertas Duchnevičius.

Pasak mero, komunalinės įstaigos labiausiai paveiktose gyvenvietėse užtikrins geriamojo vandens tiekimą ir nuotekų valymą, prie siurblinių pajungus elektros generatorius.

„Socialiniai darbuotojai teirausis labiausiai pažeidžiamų gyventojų, ar jiems šiuo metu reikalinga kokia skubi pagalba, jeigu reikės, suteiksime maisto ir geriamojo vandens. Toliau tvarkysime viešąsias erdves nuo nukritusių medžių, šakų“, – rašė meras.

Ekstremali situacija ir Akmenėje: nukentėjo kapavietės

Savivaldybės lygio ekstremalioji situacija paskelbta ir Akmenės rajone. Savivaldybė feisbuke rašė, kad stiprūs lietūs ir vėjas padarė žalos šiame rajone, ypač Kruopių, Papilės ir Naujosios Akmenės kaimiškojoje seniūnijose: laukuose tyvuliuoja vanduo, augalai suplakti, o žvyrkeliai tapo sunkiai išvažiuojami dėl didelio vandens kiekio ir atsiradusių nuošliaužų.

Nukentėjo kapavietės – kai kurie kapai įgriuvo arba įkrito, taip pat Papilės seniūnijoje nuslinko Papilės II piliakalnio šlaitai. Daugelio gyventojų namų rūsius užtvindė vanduo. Būta nemažai priverstų medžių, bet specialiosios tarnybos pavojingiausius medžius jau pašalino, tikimasi, kad per artimiausias dienas ir nurimus vėjui visus padarinius pavyks sutvarkyti.

Savivaldybėje priimti sprendimai:

  • ribojamas turistinių objektų lankymas Papilės seniūnijoje iki tol, kol situacija pagerės.

  • Rekomendacijos gyventojams:

  • primygtinai rekomenduojama nesilankyti miškuose ir parkuose dėl nuvirtusių ar nusvirusių medžių, kurie gali kelti pavojų;

  • rekomenduojama nenaudoti šachtinio šulinio vandens dėl galimos taršos cheminėmis ir biologinėmis medžiagomis po stipraus lietaus.

Savivaldybė prašo visų būti atsargiems ir laikytis šių rekomendacijų dėl savo ir aplinkinių saugumo.

Lietuvą skandino žemo slėgio sūkurys „Kirsti“

Klimato ir orų stebėjimo entuziastai feisbuko paskyroje „Orai ir klimatas Lietuvoje“ pasidalino vaizdo medžiaga, kaip iš palydovo atrodė Lietuvą skandinęs žemo slėgio sūkurys, vokiečių pavadintas „Kirsti“ vardu.

Matyti, kad visa Lietuva slepiasi po storais ciklono debesimis. Šalyje vietomis fiksuoti net katastrofinio intensyvumo lietūs (>80 mm/12 val.), kitur – stichinio ir pavojingo. Vėjo gūsiai siekė iki 20–25 m/s, vietomis net iki 26–28 m/s pūstelėjo. Be elektros buvo likę 150–160 tūkst. klientų, o kur dar begalės išverstų ar nulaužtų medžių, kylantis vandens lygis.

Pirmadienio rytas šalyje buvo daug kur lietingas ir vėjuotas, rašė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos sinoptikai.

Daugiausia lietaus per dieną iškrito rytinėje šalies dalyje. Vakarinėje dalyje pasitaikė pragiedrulių. Aukščiausia oro temperatūra 17–21 laipsnis. Dienos antroje pusėje vėjas palengva silpnėjo (gūsiai siekė iki 15–20 m/s), o per naktį vėjas toliau laipsniškai rimo. Nakties metu palijo jau tik vietomis.

Žemiausia oro temperatūra 13–18 laipsnių.

Per praėjusias 24 val. daugiausia kritulių buvo išmatuota šiose vietovėse:

  • Švenčionyse – 34,9 mm;

  • Vilniuje – 30 mm;

  • Utenoje – 26,5 mm;

  • Kupiškyje – 25,2 mm;

  • Šalčininkuose ir Dūkšte (Ignalinos r.) – 25 mm.

ORŲ PROGNOZĖ

Šiandien dieną rytiniuose rajonuose vietomis trumpai palis, galima perkūnija. Vėjas šiaurės vakarų, vakarų, 8–13 m/s. Aukščiausia temperatūra 20–25 laipsniai šilumos.

„Grinda“ tęsia audros likvidavimo darbus Vilniuje

Pirmadienį daugiausia nuostolių Vilniuje buvo susiję su stipraus vėjo išlaužytais medžiais:

  • Užfiksuota daugiau nei 400 incidentų (neskaičiuojant atvejų, kai pakartotinai vykome į tą pačią vietą).

  • Audros padarinius darbo metu (iki 18 val.) likvidavo 10 ekipažų, nuo 18 iki 22 val. – 7 ekipažai.

  • Šiandien nuo 5 val. ryto dirba 8 ekipažai, jiems perduota apie 90 incidentų

  • Per parą išsprendėme daugiau nei 250 incidentų.

  • Pagrindinis „Grindos“ prioritetas – pašalinti eismui mieste trukdančias kliūtis; ant mašinų užkritusius medžius šalina ne „Grinda“, o ugniagesiai gelbėtojai su tam pritaikyta įranga. Nuo gatvių, šaligatvių patrauktas išlaužas toliau tvarko „Stebulė“

  • Daugiausia incidentų užfiksuota šiaurinėje Vilniaus dalyje, tai Baltupiai, Jeruzalė, Balsiai, Gulbinai ir Gulbinėliai, Pagubė ir Bireliai, Antakalnis, Rokantiškės, Saulėtekis...

  • Beje, būta ir stipraus lietaus:

  • Žirmūnų paplūdimyje įrengtas mūsų kritulmatis per parą užfiksavo ~59,93 mm kritulių. Mums patiems smalsu, ką būtų parodęs Žaliųjų ežerų gelbėjimo stotyje įrengtas kritulmatis, bet dėl nutraukto elektros tiekimo šios informacijos, deja, neturime.

  • Stiprus lietus gerokai paplovė Vilniaus paplūdimių smėlį – vertiname nuostolius, tikėtina, kad kai kur reikės smėlio papildymo.

  • Dėl stipraus vėjo ir lietaus nuplėštų lapų ir smulkesnių šakų sunkiau surinkti lietaus nuotekas; su gatvių užtvindymo prevencija dirbo dar 6 „Grindos“ ekipažai.

  • Kai kur paplautas kelkraščių gruntas ir miesto augalus saugantis mulčias.

  • Reikia pažymėti, kad per pastaruosius kelerius metus atlikti lietaus nuotekų infrastruktūros tvarkymo darbai parodė, kaip jie buvo reikalingi:

  • Su didžiuliais nuotekų srautais puikiai susitvarkė tiek Geležinio Vilko g. žemumos (ties sankryža su Žalgirio g. ir po Konstitucijos žiedu), tiek T. Narbuto g. žemuma.

  • Šeškinės lietaus parko kaupykla puikiai atliko savo užduotį – tarsi buferis laikinai sulaikė lietaus nuotekų srautus; Karoliniškių valymo įrenginių kaupykla taip pat pašalino didelį galvos skausmą Gudelių gyventojams.

  • Tunelio ir viadukų siurblinės irgi gerai susitvarkė su didesniu nuotekų srautu.

  • Apibendrinant – jau padarytas didelis darbas suvaldant sudėtingiausią situaciją, tačiau laukia dar labai daug užduočių: tiek su išvartų šalinimu, tiek su gatvių valymu, tiek su lietaus išplovų likvidavimu, rašė „Grinda“.

Pastebėję pavojų eismui keliančias situacijas (medžiai, šakos ant važiuojamosios gatvės dalies, šaligatvių ar dviračių takų; išplovos ties šuliniais; išplautos avarinės duobės) praneškite tel. 1355, el. paštu 1355@grinda.lt ar per programėlę „Tvarkau miestą“.