Reaguodamas į žiniasklaidoje paskelbtą informaciją, kad taip Maskva per Rusijos ambasadą Vilniuje planuoja paminėti pergalės prieš nacistinę Vokietiją 65-metį, Vilniaus meras Vilius Navickas atrėžė: „Sovietų ant Žaliojo tilto užrioglintas mumijas remontuosime patys“, omenyje turėdamas 1952 metais sukurtas keturias skulptūrines kompozicijas, kurių tikrieji pavadinimai yra „Žemės ūkis“, „Pramonė ir statyba“, „Taikos sargyboje“ ir „Mokslo jaunimas“.

Tačiau sostinės vicemeras Romas Adomavičius antradienį DELFI patvirtino metų pabaigoje pats vadovavęs susitikimui su Rusijos ambasados, Maskvos vyriausybės atstovai bei Maskvos restauravimo įmonės vadovas, kurie šiuo klausimu siūlė savo pagalbą.

Pasak vicemero, anksčiau į jį dėl to kreipėsi Maskvos ambasados konsulas, klausdamas, ar galėtų atvykti, nes girdėjo diskusijas apie Žaliojo tilto skulptūrų būklę, o jiems tai buvo įdomu.

„Į tą klausimą buvo atsakyta teigiamai, jie atvyko, panagrinėjo situaciją“, - sakė R. Adomavičius.

Pasak vicemero, į susitikimą buvo atvykę „Maskvos restauracinės įmonės specialistai, kurie tvarko panašius paminklus, nes mūsų spaudoje iškilo klausimas, kad negalime nenuėmę skulptūrų atlikti jų sustiprinimo: jų viduje yra karkasas ir pačios skulptūros padarytos iš dviejų metalų, kurie tarpusavyje nelabai dera“.

R. Adomavičiaus teigimu, savivaldybė buvo skelbusi keletą konkursų ir „visos Lietuvos įmonės, kurios siūlėsi sutvarkyti tas skulptūras, pasakė labai didelę kainą, nes skulptūras reikėtų nukelti, nuvežti į dirbtuves ir jas pagal specialias technologijas sutvarkyti, užhermetinti karkasus“.

Vicemeras prisiminė, jog atvykę Rusijos specialistai apžiūrėjo skulptūras, susipažino su ekspertizių rezultatais, po to „išvyko ir atėjo signalas, kad jie iš principo galėtų atsiųsti keletą specialistų ir padėti kuriai nors mūsų įmonei, kad nenuėmus tų skulptūrų, būtų galima jas sutvarkyti“.

R. Adomavičiaus nuomone, Rusijos specialistai vieni to negalėtų padaryti, nes „tai susiję su darbo leidimais“, tad jie „galbūt galėtų būti konsultantais ar kuo nors panašiu“.

Nemato politinio atspalvio

Vicemeras pripažino, kad šiuo klausimu savivaldybėje yra dvejopa nuomonė: „Viena, kad ir mes patys galime susitvarkyti. Kita nuomonė, kad mes turime sutartį su Maskvos merija, bendraujame ir tame nieko nėra smerktino, nes kai prireiks Maskvai mūsų specialistų, juos nusiųsime, o dabar jie siūlo savo specialistus ir tai neturėtų turėti blogo tono ar kažkokio politinio atspalvio“.

Koks sprendimas bus priimtas, anot R. Adomavičiaus, savivaldybė spręs pasitarusi su Lietuvos valdžios atstovais, kurie reguliuoja tarptautinius santykius.

„Skulptūros yra saugomos, mes negalime rizikuoti praeivių gyvybe, nes šiuo metu ypatingai viena skulptūrinė kompozicija yra labai prastos būklės, kurią dar pablogino šių metų šalčiai. Drėgmė pakliūna į vidų, užšąla vanduo, plečiasi ir toliau ardo skulptūras“, - aiškino vicemeras.

Merui užsienio paramos nereikia

Paklaustas, kurią konkrečiai skulptūrinę kompoziciją geriau aplenkti, R. Adomavičius sakė, jog šiandien dar negalima sakyti, jog žaliuoju tiltu visiškai pavojinga eiti, tačiau pripažino, jog „laikas jau skubina kažką daryti“.

Ekspertų nuomone, surūdijusias skulptūras iš tiesų būtina remontuoti. Tai galėtų kainuoti apie 60 tūkst. litų.

Skulptūras planuota atnaujinti rudenį, tačiau dėl miesto finansinės situacijos ir prioritetų restauravimo darbai šiam, kaip ir daugeliui kitų objektų, atidėti.

„Be Žaliojo tilto skulptūrų, mieste yra ir kitų paminklų bei erdvių, kurias būtina atnaujinti. Tai Žemaitės skveras ir paminklas rašytojai, Jono Pauliaus antrojo aikštė, A. Sacharovo įamžinimo vieta. Žaliojo tilto skulptūros - vienas iš objektų, kuriuos atėjus laikui rengiamasi remontuoti, tačiau jam, kaip ir kitiems, užsienio paramos neprašome“, - anksčiau išplatintame savivaldybės pranešime buvo cituojamas Vilniaus meras Vilius Navickas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją