„Delfi“ kalbinti arboristai sutiko, kad medžio šaknims rengiant rekomendacijas buvo planuojama palikti daugiau vietos, tačiau galiausiai viskas susiklostė taip, kad perimetras buvo sumažintas.

Arboristas Algis Davenis turi ir daugiau pastabų sklypo savininkams ir sako, kad medžiui tokiomis sąlygomis nelengva.

Ši didžiulė ir maždaug 140-150 metų liepa yra Žvėryne esančiame Lenktosios g. 34 sklype.

Projektiniuose pasiūlymuose nurodyta rekomendacija šaknyno nejudinti 9 m spinduliu. Tačiau Žvėryno gyventojai pastebėjo, kad šios rekomendacijos nepaisoma.

Arboristo A. Davenio manymu, šaknims šiuo atveju minimaliai reikėtų maždaug 6 metrų. Ir jo nuomone, šis atstumas nėra išlaikomas.

„Šiuo atveju yra 6 metrai. Skersmuo yra metras. Tai šeši metrai į vieną pusę ir šeši metrai į kitą pusę nuo ašies. Darant pamatus, dar metras. Jeigu poliai ir gręžtiniai, vis tiek reikia gero metro. Tai atrodo, kad jau įsiveržė į kritinę zoną, peržengė ribas.

Šiuo atveju iš akies žiūrint, maždaug 4 metrai gal ir yra. Šiuo atveju būtų mažiau bėdos, jei priartėjimas būtų prie šaknų statybvietėje, jei kitoje pusėje būtų erdvės, tačiau šalia gatvė“, – teigė A. Davenis.

„Delfi“ pasidomėjo, kodėl sklype buvo nupjauti kiti medžiai, kaip tai bus kompensuojama. Galiausiai pasiaiškinome, ar atrenkant architektą buvo išlaikytos visos procedūros.