Įstatymas - prieš mėsainius, pasakas, riedučius ir „Metus‟?

Taikus susirinkimas, kaip jį vadina iniciatoriai – įvairios nevyriausybinės organizacijos ir kitos visuomenės grupės, prasidės birželio 26 d. vidurdienį. Susirinkusieji žada išreikšti nepritarimą įstatymui, kuris esą „ne tik kelia grėsmę saviraiškos, nuomonės, spaudos laisvėms, bet yra šališkas, parašytas dviprasmiška kalba, netoleruotina teisės aktuose."

Praėjusią savaitę Seimo priimtu įstatymu, be kita ko, apribota informacijos apie homoseksualumą sklaida. Akcijos iniciatoriai jį vadina „cenzūros“ įstatymu, kuris „dėl savo neaiškumo sudarytų sąlygas uždrausti nuo 6 val. iki 23 val. net lietuvių liaudies pasakas (kaip keliančias siaubą), riedučių sportą (kaip sąmoningą turto naikinimą), viešą mėsainių valgymą (kaip blogos mitybos skatinimą) ir net Kristijono Donelaičio „Metus“ (kaip kūrinį, kupiną nešvankių posakių).

Baigiantis piketui jo dalyviai ketina įteikti kreipimąsi prezidentui ar jo atstovui su prašymu vetuoti įstatymą.

„Įsigaliojęs jis uždraustų informacijos, susijusios su lesbietėmis, gėjais ir biseksualiais žmonėmis skleidimą visuomenei ir neleistų šiais klausimais diskutuoti mokyklose bei žiniasklaidoje, - teigiama Lietuvos gėjų lygos vadovo Vladimiro Simonko pasirašytame kreipimesi. - Vykstant diskusijoms Seime aiškiai vyravo nuorodos į krikščioniškąsias ir šeimos vertybes, kurios esą nesuderinamos su homoseksualumu. Tačiau šis įstatymas įteisintų diskriminaciją, pagrįstą lytine orientacija, paneigtų išraiškos laisvę ir pažeistų vaikų teises į švietimą, informaciją, sveikatą bei gyvybę, taip pažeidžiant tarptautinius ir Europos žmogaus teisių įstatymus, kurių laikytis turi ir Lietuva.‟

Anot V. Simonko, šis įstatymas bus neleistinai diskriminuojantis lytinės orientacijos pagrindu, vien dėl lytinės orientacijos paversdamas lesbietes, gėjus ir biseksualius žmones „nematomais ir negirdimais visuomenėje‟.

Jis pažymėjo, kad Jungtinių Tautų ir Europos Sąjungos dokumentuose diskriminacija lytinės orientacijos pagrindu draudžiama, o Europos Žmogaus Teisių Teismas yra pažymėjęs, jog apsauga nuo diskriminacijos turi būti taikoma ir kalbant apie lytinę orientaciją. Įstatymas esą neatitinka ir Vaiko teisių apsaugos konvencijos nuostatų.

„Diskriminaciniais įstatymais peršama mintis, kad lesbietėms, gėjams ir biseksualiems žmonėms valstybė suteikia žemesnį statusą ir taip kiti piliečiai skatinami juos diskriminuoti‟, - teigiama kreipimesi. V. Simonko paminėjo neseniai atliktą ES Pagrindinių teisių agentūros tyrimą, kuris patvirtino, kad Lietuvoje egzistuoja diskriminacija dėl lytinės orientacijos. 47 proc. respondentų homoseksualumą laiko liga ir mano, kad homoseksualus reikia gydyti.

„Toks įstatymas, kokį siūloma priimti, tik padidintų žmonių neišmanymą apie lesbiečių, gėjų ir biseksualų problemas, o dėl to diskriminacija dėl lytinės orientacijos tik dar labiau padidėtų‟, - tvirtina V. Simonko.

Piketo iniciatoriai pranešime spaudai skelbia, jog solidarizuojasi su Lietuvos žmogaus teisių, jaunimo, tarptautinėmis ir kitomis organizacijomis, pasipiktinusiomis minėtu įstatymu. Jį kritikavo Nobelio premiją pelniusi nevyriausybinė organizacija „Amnesty international“, Europos Taryba, Europos Parlamento ir tarptautinės homoseksualų asociacijos ILGA atstovai.

Susirūpino ir Belgijos parlamentarai

Protesto akcija trečiadienį rengiama ir Briuselyje prie Lietuvos nuolatinės atstovybės Europos Sąjungoje pastato.

Pirmadienį vidurdienį analogiškas piketas įvyko prie Lietuvos ambasados Varšuvoje. Jį surengė lesbiečių ir biseksualių moterų grupė UFA, vadinamųjų skvoterių grupė „Elba Squat” ir kampanijos prieš homofobiją organizatoriai. Pastarieji taip pat ketina laišku kreiptis į mūsų šalies ambasadorių. Čia publikuojamos nuotraukos iš piketo.

Londone vyksiančio gėjų parado metu liepos 4 d. Baker gatvėje žadama rinkti parašus po prašymu V. Adamkui vetuoti įstatymą. Kaip teigiama socialiniame tinkle „Facebook‟ sukurtame puslapyje, pagrindinis akcijos tikslas yra „priminti visiems, kad egzistuoja ES valstybės, kuriose gėjų paradai yra neleidžiami, o taip pat yra paminamos pagrindinės žmogaus teisės‟.

Susirūpinimą dėl šio įstatymo išreiškė ir Belgijos Atstovų Rūmų Socialistų frakcijos nariai. Jiems esą „sunkiai suvokiama, kad Europos Sąjungos narė priėmė įstatymą, stigmatizuojantį piliečius dėl lytinės orientacijos“.

Pasak Belgijos parlamentarų, homoseksualumą tapatindamas su fizinio ar psichologinio smurto vaizdavimu, kūno žalojimo ar savižudybės skatinimu, Seimas eina „homoseksualumo kriminalizavimo ir homofobijos keliu“.

Artimiausiu metu Socialistų frakcijos narys Patrickas Moriau žada kreiptis į užsienio reikalų ministrą, reikalaudamas šį klausimą aptarti WAß Bendrųjų reikalų ir išorinių santykių taryboje ir priminti Lietuvai, kad Bendrija „yra vertybių sąjunga, ypač puoselėjanti pagrindines žmogaus teises ir laisves, demokratiją, teisinę valstybę, lygybę ir nediskriminavimą“.

„Nors Lietuvos prezidentas gali vetuoti šį įstatymą, ES turi priminti Lietuvai, kad Europoje kova su homofobija ir bet kokia diskriminacijos forma yra ypač branginama vertybė“, – rašoma frakcijos pranešime.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją