Eitynės prasidės Barboros Radvilės gatvėje prie Bernardinų sodo ir keliaus iki Vingio parko, kur vyks koncertas.

Jame pasirodys ryškiausios žvaigždės iš Lietuvos: Silvester Belt, Ruta Mur, Monika Liu, Skamp, Free Finga ir Aistè.

Ruošėsi ir policija

Šiam renginiui ruošiasi ir policija, mieste dirbs sustiprintos pajėgos.

Vilniaus apskrities policijos atstovė Julija Samorokovskaja „Delfi“ sakė, kas pasiruošimas LGBT eitynėms vyksta įprastai.

„Kaip ir prieš kiekvienas eitynes ar panašaus pobūdžio renginius sudaromas viešosios tvarkos planas ir skiriamos papildomos pajėgos, kurios dirba renginio metu“, – sakė ji.

Pašnekovė neatskleidė, kiek konkrečiai pareigūnų šeštadienį mieste dirbs pareigūnų.

„Tikrai neatskleidžiame, nes tai policijos taktika. Pareigūnų bus tiek, kiek reikia, kad būtų užtikrinamas žmonių saugumas. Esant reikalui, gali būti panaudotos ir kitos pajėgos, kurios dirba, reaguoja į įvykius“, – sakė policijos atstovė.

Ji paminėjo, kad eitynės šiemet prasidės prie Bernardinų sodo, o jų dalyviai eis iki Vingio parko. Dėl to vilniečiai turėtų pasiruošti eismo ribojimams.

Policijos atstovė prisiminė, kad ankstesniais metais eitynės praėjo be didesnių incidentų, to paties tikimasi ir šiemet. Ji priminė, kad už viešosios tvarkos pažeidimus taikoma administracinė atsakomybė.

„Jei būtų kažkokie pažeidimai, pareigūnai vertins ir priims atitinkamus sprendimus“, – pastebėjo J. Samorokovskaja.

Ruošiasi ir protestuotojai

Beje, mieste bus organizuojamas ir protestuotojų renginys, pasak policijos atstovės, pareigūnai apie jį žino ir skirs jam dėmesio.

„Yra gauti keli pranešimai apie planuojamus renginius, kurie nukreipti prieš LGBT ideologiją. Pareigūnai bendrauja tiek su vienais, tiek su kitais organizatoriais. Tai tikrai yra leidžiama, tik prašoma, kad nebūtų trukdoma vieni kitiems, vieni kitų neprovokuotų ir kad visi renginiai įvyktų be kažkokių incidentų“, – sakė J. Samorokovskaja.

Protesto renginys šįkart vadinasi „Lietuva – ne Sodoma“. Į jį planuoja susirinkti iki 100 žmonių. Jo dalyviai planuoja laikyti plakatus su užrašais „Lovos reikalus palikite lovoje“, „Ištvirkavimas nėra meilė“. Akcijos dalyviai, be kita ko, ruošiasi palaikyti už neapykantos kurstymą prieš LGBT bendruomenę teisiamą Petrą Gražulį.

LGBT+ eitynėse galime sulaukti didelio siurprizo: tai būtų pirmas kartas istorijoje

Anksčiau buvo skelbta, kad eitynėse tikimasi sulaukti Lietuvoje dislokuotų vokiečių karių, sakė renginį organizuojančios Lietuvos gėjų lygos (LGL) vadovas Vladimiras Simonko.

Kaip skelbia renginio organizatoriai, tai bus didžiausias LGBT+ bendruomenės festivalis Lietuvos istorijoje.

„Kalbamės su Bundesvero karininkais Lietuvoje dėl jų dalyvavimo eitynėse. Jei taip ir atsitiks, tai bus pirmas kartas, kai eitynėse dalyvaus ir NATO kariai“, – Eltai teigė V. Simonko.

„Vokietijos vyriausybė taip pat prisideda prie šito renginio, parodydama, kad LGBT+ žmogaus teisės Europoje ir Lietuvoje yra svarbi šalies saugumo dalis“, – tada pabrėžė LGL lyderis.

Išplatino viešą laišką

Krikščionių sąjunga ir Lietuvos šeimų sąjūdis praėjusią savaitę atviru laišku kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) ir Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK) dėl rinkimų į Europos parlamentą (EP) išvakarėse Vilniuje vyksiančių LGBT+ bendruomenės eitynių.

Valstybės institucijų prašoma įvertinti, ar dieną prieš Europos Parlamento (EP) rinkimus rengiamos eitynės nėra sostinės tarybos daugumos – „laisviečių“ ir konservatorių – siekis taip paveikti savo rinkėjus.

VRK vėliau pranešė, kad nepradės tyrimo dėl šio prašymo įvertinti, ar EP rinkimų išvakarėse Vilniuje rengiamos LGBT+ eitynės nėra sostinės tarybos siekis paveikti savo rinkėjus.