„Du Erdogano dešimtmečiai valdžioje anaiptol negarantuoja jam sėkmės; šalies ekonomika buksuoja (vien oficiali infliacija siekia apie 40 proc.; lira per dvejus metus prarado 60 proc. vertės santykyje su JAV doleriu); žemės drebėjimas nusinešė dešimtis tūkstančių gyvybių ir atskleidė atsakingų institucijų nekompetenciją/korupciją.

Bet tuo pačiu jis bando demonstruoti Turkijos galią, rodydamas pirštu į branduolinio kuro sulaukusią pirmą atominę elektrinę (kurią valdys Rosatom); TCG Anadolu karo laivą, nuo kurio kilti ir ant kurio tūpti galės dronai bei sraigtasparniai; net ir pirmą turkišką elektromobilį“, – feisbuke pirmadienį rašė politologas.

Vis dėlto, kaip atkreipė dėmesį L. Kojala, susivienijusi Turkijos opozicija siekia mesti R. T. Erdoganui iššūkį ir „sugrąžinti šalį į parlamentarizmo/atsakingos finansų politikos kelią.“

„Panašu, kad ši žinutė gana įtikinama – apklausose opozicijos kandidatas Kilicdaroglu turi trapią persvarą“, – rašė RESC vadovas.

Jis apžvelgė, kaip po rinkimų gali keistis Turkijos užsienio politika.

Kemalis Kilicdaroglu

„Kilicdaroglu žada, jog Švedijai būtų pravertos durys į NATO (yra vilčių, kad po rinkimų to nebeblokuotų ir Erdoganas). Švelnėtų tonas santykiuose su Vakarų šalimis. Būtų siekiama greito susitarimo su ES dėl bevizio režimo (dar 2008 metais Turkijos pozicija sutapdavo su bendra ES laikysena beveik 9 atvejais iš dešimties. Pastaruoju metu šis rodiklis drastiškai krito).

Bet balansuojanti politika Rusijos atžvilgiu būtų veikiausiai tęsiama – nežadama prisidėti prie sankcijų, pažymint, kad Kremlius tebelieka svarbus prekybos partneris (eksporto į Rusiją apimtys 2022 m., lyginant su 2021-aisiais, padidėjo 45 proc.), turizmo pajamų šaltinis (prognozuojama, jog 2023 m. atvyks 7 mln. rusų) energetikos žaliavų tiekėjas, taip pat – veiksnys Sirijoje“, – rašė L. Kojala.

„Ne viename pokalbyje su opozicijai prijaučiančiais ekspertais girdėjau kritiką Erdogano vidaus politikai, bet kur kas mažiau nepasitenkinimo užsienio politika“, – pridūrė politologas, pasidalinęs nuotrauka, kurioje matomi priešrinkiminių apklausų rezultatai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją