Pasak kandidatės į Seimą, balsus perskaičiuoti buvo būtina jau vien dėl to, nes apygardoje, anot jos, fiksuotas gerokai didesnis nei įprasta sugadintų biuletenių skaičius. Tačiau VRK tai paneigė nurodydama, kad kai kuriose apygardose sugadintų biuletenių buvo ir daugiau. Tad I. Haase argumentas nėra pakankamas pagrindas priimti skundą ir tenkinti kandidatės prašymą balsus perskaičiuoti.

Anot komisijos, politikės prašymas buvo nemotyvuotas ir neatitiko kriterijų, kuriais remiantis komisija privalėtų tenkinti prašymą balsus perskaičiuoti. Komisijos sprendimas neperskaičiuoti spalio 15 d. gautų rezultatų gali būti skundžiamas.

Sekmadienį vykusiuose Seimo rinkimuose Sūduvos šiaurinėje vienmandatėje apygardoje į antrą turą pateko Lietuvos socialdemokratų partijos kandidatas Darius Jakavičius, surinkęs 4 421 balsą, bei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas Giedrius Surplys, surinkęs 3 208 balsus. Į antrą turą nepatekusi I. Haase nuo pastarojo atsiliko 62 balsais.

Tačiau Rinkimų kodeksas numato, jog būtina perskaičiuoti balsus tose apygardose, kur kandidatų rezultatus skiria iki 50 balsų skirtumas.

ELTA primena, kad VRK balsus jau perskaičiavo 7 vienmandatėse rinkimų apygardose. Saulės, Panevėžio vakarinėje, Tauragės, Mažeikių ir Žiemgalos vakarinėje rinkimų apygardose po balsų perskaičiavimo rezultatai liko tokie patys.

Tuo metu Lietuvos socialdemokratų partijos prašymu balsus perskaičiavus Utenos vienmandatėje rinkimų apygardoje, paaiškėjo, kad į antrą turą nebepateko socialdemokratų kandidatas Gintautas Paluckas – jį 48 balsais aplenkė konservatorius Edmundas Pupinis ir pateko į antrąjį rinkimų turą.

Komisijai perskaičiavus balsus Kauno Panemunės apygardoje, paaiškėjo, kad su daugiausiai balsų surinkusia konservatore Gintare Skaiste pakartotiniame balsavime varžysis socialdemokratas Audrius Radvilavičius

Pakartotinis balsavimas Seimo rinkimuose vyks spalio 27 d.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją