„Jeigu Lietuva būtų bendrovė, ji dabar bankrutuotų: ji dabar praradinėtų savo darbuotojus, klientus, kurie bėgtų pas konkurentus ir ten sėkmingai mokėtų mokesčius, atiduotų savo potencialą, statytų savo namus, skatintų vartojimą kitur, o ne čia“, - suvažiavime sakė V. Uspaskichas.

Partijos suvažiavimą sveikinti atvyko socialdemokratas Zigmantas Balčytis, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovė Marija Rekst, Lietuvos valstiečių liaudininkų ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis, liberalcentristų atstovas Gintautas Babravičius, „tvarkietis“ Valentinas Mazuronis, liberalas Rimantas Mikaitis ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovas Vygandas Gudėnas.

Teisiamas politikas nori kovoti už žmogaus teises

Pradėdamas savo kalbą suvažiavimo delegatams V. Uspaskichas priminė, kad Seimo rinkimai dar neįvyko, todėl patarė neužmigti ant laurų arba reitingų, o kantriai dirbti. Kaip žinoma, Darbo partija visuomenės nuomonės apklausose su socialdemokratais dalijasi pirmą-antrą vietą.

Politikas pabrėžė, kad Darbo partijos branduolį daugiausia sudaro verslininkai, todėl jie esą formuoja šalies gerovės pagrindą. Tiesa, jis nepaminėjo, kad valstybės gerovės pagrindą paprastai sudaro mokesčius mokančios įmonės, tuo tarpu V. Uspaskicho šeimai priklausiusi įmonė „Krekenavos agrofirma“ 2006-aisiais buvo patekusi į skandalą, nes buvusi šios įmonės darbuotoja Dalia Budrevičienė teisme apkaltino, jog darbo užmokestis šioje įmonėje buvo mokamas „vokelyje“ ir prisiteisė kompensaciją dėl neteisėto atleidimo iš darbo.

„Drąsiai galiu pasakyti, kad Lietuvoje mums niekas nepakenks: nei korumpuota teisėsauga, nei viešai metami nepagrįsti įtarimai ar bet kokių konkurentų pinklės. Darbo partijos niekas neįveiks ne todėl, kad mes pirmaujame reitinguose, bet todėl kad mus vienija žmonės ir jų tikėjimas Lietuva. Esame vienintelė partija, kurios branduolys sudaro Lietuvos gerovės pagrindą. Tada, kai kūrėsi Darbo partija, pagrindą sudarė žmonės, kurie kūrė savo verslą, užsiiminėjo generuojančia ekonomika“, - gyrėsi V. Uspaskichas.

Savo kalboje politikas žadėjo pildyti valstybės biudžetą, išmokyti Lietuvos institucijas dirbti, o ne egzistuoti, ginti žmogaus teises, kovoti už Lietuvos žmones bei laikyti piliečius klientais, kurie remiantis verslo logika visuomet yra teisūs.

V. Uspaskichas neužmiršo paminėti ir to, kad vadinamoji Darbo partijos buhalterijos byla esą yra sufabrikuota, teisėsauga korumpuota. Jis taip pat stebėjosi, kad Darbo partijos mitingu prieš teisėsaugą prie Seimo pasipiktino net Konstitucinio Teismo pirmininkas bei Teisėjų taryba.

„Kai išėjome į mitingą pieš ydingą teismų sistemą, buvome apkaltinti kišimusi į teismų darbą, spaudimu, nepaisant to, kad turime tokią pat teisę, kaip ir kiekvienas pilietis. Dar niekada Lietuvos istorijoje nebuvo atvejo, kad partijos mitingą komentuotų ar net smerktų Konstitucinio Teismo pirmininkas arba Teisėjų taryba. Jie jaučia, kad ateityje Darbo partija taps reali jėga, galinti suardyti klaninę Lietuvos sistemą“, - aiškino politikas.

Primenama, kad V. Uspaskichas yra kaltinamas organizavęs apgaulingą Darbo partijos buhalterijos tvarkymą, tačiau teismo procesai dar nėra pasibaigę.

A.Kubilių vertina kaip opozicijos lyderį

Europą rusišku stiliumi Evropa vadinantis politikas piktinosi, kad Lietuva yra tiesiog morališkai sutrypta, nes pas mus mokamos itin mažos pensijos, skurdus minimalus atlyginimas, auga valstybės skola. Kaip itin piktinančią naujieną V. Uspaskichas aiškino, kad per ekonominę ir finansinę krizę, kai bendrasis vidaus produktas šovė žemyn, Lietuva itin daug skolinosi.

„Pas mus buvo sparčiausiai skolinamasi per šitą ketverių metų kadencijos laikotarpį. Net tris kartus daugiau buvo pasiskolinta per šiuos ketverius metus nei per visus aštuoniolika nepriklausomybės metų. Skola siekia iki 50 mlrd. Lt, pagal specialistų paskaičiavimus, šiai skolai paaugus iki 65-70 mlrd. Lt, valstybė taps nemoki“, - teigė V.Uspaskichas.

Politikas taip pat pasipiktino teismais, kurie neva apie 90 proc. bylų pralošia „Europos teismams“. Jo teigimu, žmonės tiesiog laukia, kai žmogaus teisės mūsų šalyje nebus pažeidinėjamos, trokšta, kad būtų sustiprintas pasitikėjimas savo valstybe, užkirstas kelias emigracijai.

„Mes privalome tai daryti dabar, o ne po penkerių metų arba kaip šitame Seime – rengiamos strategijos trisdešimčiai metų į priekį“, - teigė V. Uspaskichas.

Pasak politiko, jeigu emigracija tęsis, Lietuvoje neliks žmonių arba joje gyvens „gyventojai vienu veidu ir rytietiškomis kalbomis“. Taip jis pavadino galimus imigrantus.

„Imigrantai nėra blogas dalykas, bet jų koncentracija turi būti subalansuota vietinių gyventojų atžvilgiu, demografinis balansas turi būti išlaikytas“, - teigė politikas.

Jis vardijo Darbo partijos pažadus didinti minimalų atlyginimą, pensijas, lengvinti konkurencines sąlygas, tačiau pabrėžė, kad nedarbo socialinio draudimo išmokos ar kitos pašalpos privalo žymiai skirtis nuo minimalaus atlyginimo.

Beje, kalbėdamas apie dabartinės Vyriausybės premjerą, konservatorių lyderį Andrių Kubilių, V. Uspaskichas teigė, kad šis politikas itin gerai dirba opozicijoje, todėl jeigu Darbo partija taptų valdančiąja jai vis tiek tektų tartis dėl svarbiausių klausimų su opozicinėmis politinėmis jėgomis.

„Reikia suprasti, jeigu A. Kubiliui nelabai sekasi valdyti šalį, jis labai puikiai sugeba dirbti opozicijoje. Ypatingai. Praktiškai žmogus gimė būti opozicijoje“, - teigė Darbo partijos pirmininkas ir sulaukė audringų plojimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1417)